Nogomet

Belgija protiv Engleske: Sjajan susret za prvo mjesto ili ismijavanje sustava natjecanja?

Jan Šneler • četvrtak, 28.06.2018.
Belgija protiv Engleske: Sjajan susret za prvo mjesto ili ismijavanje sustava natjecanja?
Foto: EPA

Teško je predvidjeti na što možemo računati u današnjem dvoboju. Iako bi u pravilu susret Engleske i Belgije trebao značiti sjajan dvoboj dviju napadačkih momčadi, izgledno je kako ćemo u Kalinjingradu gledati potpunu suprotnost...

Već se danima naveliko piše o ovom dvoboju. O dvoboju kojeg nitko ne želi dobiti. Ako niste upoznati s činjenicom zašto netko ne bi htio biti prvi u skupini, dozvolite da vam ukratko objasnimo. Naime, drugoplasirana momčad iz skupine G do finala će sigurno izbjeći Urugvaj, Portugal, Francusku, Argentinu, Meksiko, Englesku/Belgiju i Brazil. Sada vam je sigurno puno više stvari jasnije.

Problem nastaje u jednoj činjenici - Belgija i Engleska u svemu su izjednačene, osim u broju žutih kartona, odnosno fair-playu. Engleska ima 2 boda, Belgija 3 te bi u slučaju remija, Englezi bili prvi u skupini. Iako im tako nešto ne odgovara, izbornik Engleske Gareth Southgate, na konferenciji za novinare rekao je kako će njegova momčad ići na pobjedu.

"Moramo nastaviti pobjeđivati. Želimo njegovati mentalitet pobjednika, da svi u momčadi žele pobjedu. Nismo pobijedili u nokaut utakmici od 2006. godine, tako da sada pričati o tome koja momčad bi nam bila bolja u polufinalu, potpuno je deplasirano. Najbolje je fokusirati se na igru. Gradimo momčad za koju će svi navijači kod kuće moći reći da igraju srčano za Englesku", prilično iznenađujuće rekao je Southgate.

Naime, proteklih dana izbornik Engleske je često govorio kako razmišlja o odmaranju Harryja Kanea, kao i pružanju prilika rezervnim igračima koji još nisu dobili punu minutažu. S druge strane, izbornik Belgije nimalo ne skriva kako mu pobjeda u ovom susretu nije prioritet. Roberto Martinez brani se tvrdnjom kako želi angažirati cijelu momčad te ne želi riskirati s igračima koji su načeti ozljedama ili kartonirani u prethodna dva susreta.

"Osigurali smo prolaz dalje i to je bio prioritet. Sada moramo gledati na naše igrače. Želimo odraditi dobru utakmicu, ali prioritet nije pobjeda. To je realnost. U ovoj smo situaciji, željeli smo se kvalificirati i u tome smo uspjeli. Neki igrači imaju žute kartone. Nisam siguran kako bi bilo profesionalno pustiti ih da igraju i eventualno riskiraju osminu finala. Iznimno je važno zaštiti igrače i pružiti svakome najbolji mogući program kako bi bio u izvrsnoj formi za nokaut fazu", rekao je Martinez.

Iako je jasno kako niti jedan izbornik neće javno reći kako ne želi pobjedu, iz izjava je vidljivo kako bi Engleska mogla s "većom" željom pristupiti današnjem susretu. Nemoguće je sada točno reći s kojom će postavom obje momčadi istrčati na teren, no prilično je sigurno kako za Belgiju neće nastupiti Romelu Lukaku i Eden Hazard zbog lakših ozljeda te Kevin De Bruyne, Thomas Meunier i Jan Vertonghen. Što se tiče Engleske, vjerojatno će i Southgate odlučiti poštedjeti Kyle Walkera i Ruben Loftus-Cheeka koji imaju žute kartone.

Iako ništa ne upućuje na to, još uvijek se možemo nadati dobrom susretu i fer i korektnoj borbi dviju sjajnih momčadi. Premda je razumljiva logika gledanja što lakšeg ždrijeba, nadajmo se kako se susret neće pretvoriti u nabijanje žutih kartona i pokušaja da se na taj način izbjegne prvo mjesto. Svakako će važnu ulogu u susretu imati Damir Skomina, slovenski sudac kojemu se možda dogodi nevjerojatna situacija, da poneki igrač inzistira da bude kažnjen s javnom opomenom.

SP 2018., skupina D

1Hrvatska 37:1+69
2Argentina 33:5-24
3Nigerija 33:4-13
4Island 32:5-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dras_l28.06.2018. u 18:44
    Mislim da će Englezi igrati na pobjedu, u osmini finala to im donosi Japance koji su sigurno lakši protivnik nego Kolumbija. Njihov izbornik mi se čini realan i sigurno gleda kako doći u četvrtfinale, a poslije što bude. Belgija s druge strane je već kalkulirala oko prijateljskih utakmica kako bi... [više na forumu]
    dras_l
  • Obrisan korisnik28.06.2018. u 14:30
    Kad bi barem jedna momčad (Engleska) rekla: ovi drugi će ući u sustret lagano pa ajmo ih obrukati i zabiti 5-6 komada. Nakon prvog poluvremena bi bilo 4-0 pa bi se ovi drugi mogli trgnuti da izbjegnu blamažu. Čisto hipotetično :-)
    Obrisan korisnik