SP 2018., završnica, Osmina finala, 30.06.2018, 16:00 h, Kazanj, Kazanj Arena
Suci: Alireza Faghani (Iran), Reza Sokhandan (Iran), Mohammadreza Mansouri (Iran)
Francuska
Francuska
Antoine Griezmann 13' (11m)
Benjamin Pavard 57'
Kylian Mbappe 64', 68'
4:3(1:1) Argentina
Angel Di Maria 41'
Gabriel Mercado 48'
Sergio Agüero 90'+3'
Argentina

VIDEO: Ljepotica u Kazanju pripala Francuzima, fenomenalni Kylian Mbappe Peleovim stopama!

Dario Dodić • subota, 30.06.2018.
VIDEO: Ljepotica u Kazanju pripala Francuzima, fenomenalni Kylian Mbappe Peleovim stopama!
Foto: EPA

Francuska je prvi četvrtfinalist Svjetskog prvenstva! U sjajnoj utakmici u Kazanju Francuzi su u golijadi svladali Argentinu, uz maestralnu partiju mladog Kyliana Mbappea...

Francuska
Argentina
Francuska
Argentina
1
Hugo Lloris
2
Benjamin Pavard
4
Raphael Varane
5
Samuel Umtiti
6
Paul Pogba
7
Antoine Griezmann
(do 83')
9
Olivier Giroud
10
Kylian Mbappe
(do 89')
13
N'Golo Kante
14
Blaise Matuidi
(do 75')
21
Lucas Hernandez
Pričuvni igrači
12
Corentin Tolisso
75'
18
Nabil Fekir
83'
20
Florian Thauvin
89'
Trener
Didier Deschamps
12
Franco Armani
2
Gabriel Mercado
3
Nicolas Tagliafico
7
Ever Banega
10
Lionel Messi
11
Angel Di Maria
14
Javier Mascherano
15
Enzo Perez
(do 66')
16
Marcos Rojo
(do 46')
17
Nicolas Otamendi
22
Cristian Pavon
(do 75')
Pričuvni igrači
6
Federico Fazio
46'
19
Sergio Agüero
66'
13
Maximiliano Meza
75'
Trener
Jorge Sampaoli

Ako se po jutru dan poznaje očekuje nas fenomenalna nokaut-faza Svjetskog prvenstva! U sjajnoj utakmici prepunoj golova nogometaši Francuske su s 4:3 svladali Argentinu i prvi osigurali četvrtfinale najveće nogometne smotre. Na krilima maestralnog Kyliana Mbappea Francuska je malo popravila negativan skor protiv Argentine i još jednom potvrdila kako uvijek prolazi osminu finala.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Možda smo gledali i posljednju utakmicu Lea Messija na svjetskim prvenstvima. Argentinac je "šutio" dobar dio utakmice, ali je na kraju ipak pokazao koliko je iznad ostatka svoje momčadi, ako je zaista oproštaj u pitanju, oprostio se dvjema asistencijama - prvi je Argentinac nakon Maradone 1986. godine kojem je to pošlo za nogom. Ipak, pamtit će ga se i po tome što nikada nije zabio u nokaut fazi SP-a, a igrao je preko 750 minuta.

Bolje je u dvoboj ušla Francuska, momčad slavljenika Didiera Deschampsa, kojem je ovo bila rekordna 80. utakmica za kormilom, krenula je agresivno protiv Argentinaca koji su po 15. put u 15. utakmici koju je vodio Jorge Sampaoli krenuli s drugačijim početnim sastavom. Posebno je bio raspoložen brzonogi Mbappe, kojeg Argentinci nikako nisu uspijevali zaustaviti.

Što nas čeka dao je naslutiti Antoine Griezmann, u devetoj minuti je iz slobodnjaka s 20 metara zatresao gredu. Dvije minute kasnije igrač Atletico Madrida doveo je Francuze u vodstvo. Kao brzi vlak projurio je Mbappe kraj trojice Argentinaca, na kraju ga prekršajem za najstrožu kaznu zaustavlja Rojo - siguran je s bijele točke bio Griezmann i tako osudio Argentinu na propast. Naime, u prethodnih 18 utakmica u kojima je Griezmann zabio gol Francuska nije izgubila. S današnjom pobjedom konto je narastao na 17 pobjeda i dva remija.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Nisu gotovo ništa pokazali Argentinci u prvom dijelu, ali su iz "ničega" stigli do izjednačenja. Dotad nevidljivi Angel Di Maria u 41. minuti krasno pogađa s 30-ak metara za 1:1. Upravo je Di Marijin potez rekordan - to je gol postignut s najveće udaljenosti na ovom Prvenstvu.

Na odmor su boljeg raspoloženja otišli Argentinci, a na otvaranju drugog dijela dobili su još razloga za veselje. Igrala se 48. minuta, nakon gužve u francuskom kaznenom prostoru lopta dolazi do Messija, iz okreta je pucao, obranio bi to Lloris, ali Mercado je skreće i donosi vodstvo Gaučosima. Postao je tako Messi jedini igrač s asistencijom na posljednja četiri SP-a.

Uzbuđenjima tu nije bio kraj, niti blizu. Ni deset minuta nisu u prednosti bili Argentinci, kada je na maestralan način Francuska stigla do izjednačenja. Ubačaj Lucasa s lijeve strane stigao je sve do Pavarda koji sjajno odmjerenim volejem s ruba kaznenog prostora pogađa za 2:2

Bio je to prvi gol francuskog braniča u devetom nastupu za Francusku i prvi gol nekog braniča u dresu Francuske još od po Hrvate nesretnog Thurama prije 20 godina.

Slika 4 od 4.
Foto: EPA

Porozna argentinska obrana još je jednom kapitulirala sedam minuta kasnije. U gužvi pred argentinskim golom najbolje se snalazi Mbappe i iskosa s lijeve strane okrunjuje svoju sjajnu partiju i golom za vodstvo Francuza. Postao je tek drugi tinejdžer koji je zabijao u nokaut fazi na SP-u u posljednjih 20 godina, ali je četiri minute potom ušao u još veću legendu.

Toliko je Francuzima trebalo za četvrti pogodak. Povukli su brzu kontru, lopta dolazi do Girouda koji je prosljeđuje Mbappeu, mladi napadač PSG-a sigurno pogađa za 4:2. Postao je Mbappe prvi tinejdžer nakon Michaela Owena s dva gola na jednom SP-u i drugi najmlađi igrač u povijesti svjetskih prvenstava koji je na jednoj utakmici postigao dva gola. Najmlađi je, pogađate, bio Pele.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Uspjeli su u sudačkoj nadoknadi smanjiti Argentinci. Na ubačaj Messija Agüero pogađa za konačnih 4:3. Nemile scene su preuzele dominaciju nad sportskima u posljednjim sekundama dvoboja. Pogba je srušen na sredini terena, a Nicolas Otamendi ga nekoliko trenutaka kasnije napucava loptom dok je ležao na travnjaku. Kao i Ivana Rakitića. Kao i u susretu s Hrvatskom, Otamendi nije zaradio crveni karton, ali će ostatak Svjetskog prvenstva gledati putem malih ekrana, neka mu je to kazna.

SP 2018., završnica

osmina finala

Francuska4:3Argentina
Urugvaj2:1Portugal
Španjolska3:4 **Rusija
Hrvatska3:2 **Danska
Brazil2:0Meksiko
Belgija3:2Japan
Švedska1:0Švicarska
Kolumbija3:4 **Engleska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis30.06.2018. u 19:38
    "Naime, u prethodnih 18 utakmica u kojima je Griezmann zabio gol Argentina nije izgubila." francuska.
    cameosis