SP 2018., završnica, Osmina finala, 01.07.2018, 16:00 h, Moskva, Lužnjiki
Suci: Bjorn Kuipers (Nizozemska), Sander van Roekel (Nizozemska), Erwin Zeinstra (Nizozemska)
Španjolska
Španjolska
Sergej Ignaševič 12' (ag)
3:4(1:1, 1:1, 1:1 pp, 3:4 pen) Rusija
Artjom Dzjuba 41' (11m)
Rusija

VIDEO: Akinfejev junak Rusije, Španjolska ide kući!

Dario Dodić • nedjelja, 01.07.2018.
VIDEO: Akinfejev junak Rusije, Španjolska ide kući!
Foto: EPA

Rusija je novi četvrtfinalist Svjetskog prvenstva! Nakon 120 minuta dvoboja Rusije i Španjolske pobjednika nije bilo, u lutriji jedanaesteraca Rusi su imali svog junaka na golu, kapetana Igora Akinfejeva...

Španjolska
Rusija
Španjolska
Rusija
1
David De Gea
3
Gerard Pique
4
Nacho
(do 70')
5
Sergio Busquets
8
Koke
15
Sergio Ramos
18
Jordi Alba
19
Diego Costa
(do 80')
20
Marco Asensio
(do 104')
21
David Silva
(do 67')
22
Isco
Pričuvni igrači
6
Andres Iniesta
67'
2
Dani Carvajal
70'
17
Iago Aspas
80'
9
Rodrigo
104'
Trener
Fernando Hierro
1
Igor Akinfejev
2
Mario Fernandes
3
Ilja Kutepov
4
Sergej Ignaševič
7
Daler Kuzjajev
(do 97')
11
Roman Zobnjin
13
Fjodor Kudrjašov
17
Aleksandr Golovin
18
Juri Žirkov
(do 46')
19
Aleksander Samedov
(do 61')
22
Artjom Dzjuba
(do 65')
Pričuvni igrači
14
Vladimir Granat
46'
6
Denis Čerišev
61'
10
Fjodor Smolov
65'
21
Aleksandr Jerohin
97'
Trener
Stanislav Čerčesov

Kapetan je odradio posao kapetanski, vratar Rusije Igor Akinfejev slavit će se do dugo u noć na ulicama ruskih gradova. U 120 minuta dvoboja sa Španjolskom obranio je sve što je trebao i nije trebao, a onda skinuo i dva udarca s bijele točke Španjolcima i odveo domaćine u veliko četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Bilo je to 120 minuta rovovske borbe, 120 minuta u kojima je Španjolska dominirala posjedom, ali i jalovošću, 120 minuta nogometa za zaborav, kojeg Rusi dugo neće zaboraviti. Domaćini su u četvrtfinalu, Španjolci idu kući.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Po četvrti put se Španjolci nisu dobro proveli protiv domaćina SP-a, nakon poraza od Italije 1934. i od Brazila 1950. godine, uslijedila su i dva ispadanja nakon jedanaesteraca - nakon Južne Koreje 2002. izbacili su ih s natjecanja i Rusi.

Kockao se Hierro s početnim sastavom, na klupi je ostavio Carvajala i Iniestu, koji po prvi puta nakon 2010. godine i susreta s Hondurasom nije startao za Španjolsku na nekom europskom ili svjetskom prvenstvu. I nije to dobro izgledalo po Španjolsku, tek je Isco bio raspoložen, ostatak nije bio na potrebnoj razini.

Ipak, Španjolci su uz dozu sreće poveli nakon nešto više od deset minuta igre. Ubačaj iz slobodnog udarca stigao je s desne strane, Ignaševič je hrvačkim zahvatom srušio Ramosa na travu - previše se fokusirao na španjolskog kapetana i nije gledao loptu, koja ga pogađa u nogu i odbija se u gol za 1:0 Španjolske. Možda je i bolje za Ruse da su ovako Španjolci poveli jer sigurno bi dobili najstrožu kaznu, a pitanje je koje bi boje bio karton koji bi Kuipers dodijelio braniču Rusije, inače najstarijem igraču koji je postigao autogol na nekom SP-u (38 godina i 352 dana).

24. utakmicu zaredom zabili su gol Španjolci i produžili svoj sjajan niz. Niz koji ih neće posebno dirati nakon ispadanja od Rusije.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Zaigrali su bolje Rusi nakon primljenog gola. Otvorili su se prema naprijed i počeli prijetiti španjolskom golu. Do izjednačenja su mogli u 36. minuti, kada je Golovin s ruba kaznenog prostora gađao kao sinoć Cavani, ali nije bio jednako precizan. Kad neće iz igre, hoće s bijele točke. Nakon kornera s desne strane Dzjuba glavom pogađa loptu, koja pogađa Piquea u ruku visoko podignutu iznad glave. Prigovarao je španjolski branič, ali nije se tu imalo što prigovoriti, bio je to penal čist kao suza, koji Dzjuba pretvara u 1:1.

Rusi su se nakon izjednačenja povukli i prepustili igru Španjolcima. Beskonačno su se dodavali Španjolci, oborili rekord svjetskih prvenstava i postali prva reprezentacija s tisuću dodavanja na jednoj utakmici, ali od tih tisuću dodavanja tek su rijetka bila vrijedna spomena.

U završnici susreta na dodavanje Aspasa opasno je tukao Iniesta, išla je lopta u donji lijevi kut ruskog gola, ali brani to Akinfejev. Odbila se lopta do Aspasa, ali i njegov pokušaj zaustavlja sjajni ruski vratar.

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Slično su završili i španjolski rijetki pokušaji u produžetku. Jedan je vrijedan spomenuti, sjajno je po desnoj strani prošao Rodrigo i zatim odlično pucao, ali još jednom kao pobjednik izlazi Akinfejev.

Tako je bilo i kod izvođenja jedanaesteraca. Iniestu i Piquea nije mogao zaustaviti, ali je zato pročitao Kokea i Aspasa, svi su Rusi bili precizni i tako zaslužili put u četvrtfinale. Tamo će snage odmjeriti s pobjednikom ogleda Hrvatske i Danske, neka to budu Dalićeve trupe i neka to bude posljednja ruska utakmica na Svjetskom prvenstvu.

SP 2018., završnica

osmina finala

Francuska4:3Argentina
Urugvaj2:1Portugal
Španjolska3:4 **Rusija
Hrvatska3:2 **Danska
Brazil2:0Meksiko
Belgija3:2Japan
Švedska1:0Švicarska
Kolumbija3:4 **Engleska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!