SP 2018., završnica, Osmina finala, 02.07.2018, 16:00 h, Samara, Samara Arena
Suci: Gianluca Rocchi (Italija), Elenito Di Liberatore (Italija), Mauro Tonolini (Italija)
Brazil
Brazil
Neymar 51'
Roberto Firmino 88'
2:0(0:0) Meksiko
Meksiko

VIDEO: Neymar šalje Meksikance kući, Brazilci postali rekorderi SP-a

Dario Dodić • ponedjeljak, 02.07.2018.
VIDEO: Neymar šalje Meksikance kući, Brazilci postali rekorderi SP-a
Foto: EPA

Iznenađenje se u Samari nije dogodilo. Nogometaši Brazila u odličnoj su utakmici svladali Meksiko i plasirali se u četvrtfinale Svjetskog prvenstva. Još su jednom Meksikanci ispali u osmini finala najveće nogometne smotre...

Brazil
Meksiko
Brazil
Meksiko
1
Alisson Becker
2
Thiago Silva
3
Miranda
5
Casemiro
6
Filipe Luis
9
Gabriel Jesus
10
Neymar
11
Philippe Coutinho
(do 86')
15
Paulinho
(do 80')
19
Willian
(do 90'+1')
22
Fagner Conserva Lemos
Pričuvni igrači
17
Fernandinho
80'
20
Roberto Firmino
86'
13
Marquinhos
90'+1'
Trener
Tite
13
Guillermo Ochoa
2
Hugo Ayala
3
Carlos Salcedo
4
Rafael Marquez
(do 46')
11
Carlos Vela
14
Javier Hernandez
(do 60')
16
Hector Herrera
18
Andres Guardado
21
Edson Alvarez
(do 55')
22
Hirving Lozano
23
Jesus Gallardo
Pričuvni igrači
7
Miguel Layun
46'
6
Jonathan Dos Santos
55'
9
Raul Jimenez
60'
Trener
Juan Carlos Osorio

Niti sedma nije bila sreća za nogometaše Meksika. Od 1994. godine na ovamo Meksikanci su svih sedam puta ispraćeni sa svjetskih prvenstava u osmini finala. Njihova crna mačka još je jednom bila crna, Brazil je u petom međusobnom okršaju na SP-u upisao četvrtu pobjedu, peti put su Brazilci susret s Meksikom završili bez primljenog gola.

A nije tako izgledalo na početku. Meksikanci su u dvoboj ušli s dvije promjene, priliku je od prve minute dobio Rafa Marquez, kao i Ayala, umjesto Layuna i Morena. Marquez (39 godina i 139 dana) je postao najstariji igrač koji je započeo susret u nokaut fazi još od Stanleyja Matthewsa 1954. godine. I dobro su izgledali Meksikanci na otvaranju.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Igrao se prilično otvoren nogomet, Meksikanci su bili bolji na startu, ali je s druge strane bio raspoložen i Neymar. Ubrzo mu se pridružio i Coutinho i tu je sve krenulo nizbrdo za Meksikance.

Ponovno je u meksičkim redovima nedostajala konkretnija završnica. Kontranapad je funkcionirao dobro, ali bez završnice protiv vratara poput Alissona Meksiko nije imao što tražiti. Pleli su Brazilci mrežu oko ponovno sjajnog Ochoe, najbliže su golu bili Neymar i Jesus, ali meksički je vratar zaključao vrata, na odmor se otišlo bez golova.

Odmah na poluvremenu u svlačionici ostaje Marquez, ulazi Layun. No, jalovost Meksikanaca se nastavila, dok su Brazilci rasli iz minute u minutu. U 48. minuti ih je opomenuo sjajnim udarcem Coutinho, no još uvijek ih je na životu držao sjajni Ochoa, koji je na ovom SP-u ubilježio preko 20 obrana, čime je postao najuspješniji meksički vratar u povijesti SP-a.

Slika 2 od 2.
Foto: EPA

Tri minute kasnije ni Ochoa nije mogao ništa. Neymar krasno petom ostavlja loptu za Williana i bježi na desnu vratnicu, Willian šalje oštru prizemnu loptu, Neymar uklizava i Brazil vodi.

Bio je to povijesni trenutak za Brazil, 227. gol Brazilaca na svjetskim prvenstvima, postali su rekorderi, nitko nije toliko golova zabio dosad. Da bi stigao do šest golova na svjetskim prvenstvima Neymar je trebao 38 udaraca. Za isti su pothvat Leo Messi (67) i Cristiano Ronaldo (74) trebali značajno više udaraca.

Pokušao je Vela dobrim udarcem vratiti Meksikance u egal, išla je lopta pod gredu, ali previše po sredini, brani to Alisson. Uzvratili su Brazilci par puta, ali Ochoa je još jednom bio briljantan u meksičkom dresu.

Meksikanci su bili prinuđeni otvoriti se, a Brazil je to znao kazniti. Kradu loptu Brazilci na sredini terena, dobiva je na lijevoj strani Neymar, izbija pred Ochou, dobro je pucao, ali nogom sjajno reagira Meksikanac, na njegovu nesreću samo skreće loptu prema desnoj vratnici gdje je u mrežu posprema Roberto Firmino, samo dvije minute nakon ulaska u igru.

Brazil je u 90 minuta ipak više pokazao i zasluženo prošao dalje, Meksikanci su svoju priliku prokockali slabom izvedbom u posljednjem kolu u skupini, kada su trebali i morali izbjeći Brazil.

SP 2018., završnica

osmina finala

Francuska4:3Argentina
Urugvaj2:1Portugal
Španjolska3:4 **Rusija
Hrvatska3:2 **Danska
Brazil2:0Meksiko
Belgija3:2Japan
Švedska1:0Švicarska
Kolumbija3:4 **Engleska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!