Tenis

Ostapenko i Goerges prvi put u polufinalu Wimbledona, Serena Williams piše povijest

Jan Šneler • utorak, 10.07.2018.
Ostapenko i Goerges prvi put u polufinalu Wimbledona, Serena Williams piše povijest
Foto: EPA

Kako je tek 181. tenisačica svijeta na WTA ljestvici, Serena Williams, postala je najslabije rangirana tenisačica koja je ušla u polufinale Wimbledona...

Prije 17 godina i jedan dan, Goran Ivanišević postao je prvi (vrlo vjerojatno i jedini) tenisač koji je osvojio Wimbledon s pozivnicom. Danas je ulaskom u polufinale, Serena Williams postala najslabije rangirana tenisačica kojoj je to pošlo za rukom. Poznato je kako je Williams zbog rođenja djeteta prestala igrati tenis na neko vrijeme, no s obzirom na to kako igra, moguće je da napravi pothvat i dođe do samoga kraja.

U današnjem meču protiv Talijanke Camile Giorgi, Serena je izgubila prvi set u ovogodišnjem Wimbledonu. Iako je imala tijekom seta pet break lopti, Amerikanka nije uspjela te je Giorgi, osvojivši servis američke tenisačice u šestom gemu, došla do slavlja u prvom setu sa 3:6. Koliko je kvalitetna, Serena Williams pokazala je u naredna dva seta.

Nije pružila niti jednu priliku protivnici i s dva breaka ju je dokrajčila. Za točno 70 minuta koliko su trajala preostala dva seta, Amerikanka je sa 6:3 i 6:4 došla do preokreta i ušla u 11. polufinale na Wimbledonu i ukupno 35. polufinale na Grand Slam turnirima.

U polufinalu će ju čekati Julia Goerges koja je slično kao i Williams prošla u četvrtfinalnom meču. Protiv sjajne Nizozemke Kiki Bertens, Goerges je izgubila prvi set s 3:6. Nakon velike borbe i podosta preokreta, Goerges uspijeva doći do izjednačenja u drugom setu i potpune dominacije u trećem.

Njemica naprosto nije dozvolila ništa svojoj protivnici te je sa 6:1 uspješno došla do pobjede i daleko najboljeg rezultata na Grand Slamu. Do sada najbolji rezultat bila su joj četvrta kola.

Drugi polufinalni par činit će Angelique Kerber i Jelena Ostapenko. Obje tenisačice prilično su rutinski prošle u polufinale. Kerber je u prvom setu bila nešto uvjerljivija, dok je u drugom setu dopustila protivnici Dariji Kasatkinoj previše prilika za povratak. Čak sedam puta su si tenisačice oduzimale međusobno servise i Kerber se izvukla tek u 12. gemu. Nevjerojatno, ali čak sedam meč lopti joj je trebalo, na njenom servisu da dođe do pobjede.

Ostapenko je u prvom setu bila dosta nervozna te je uspjela dva puta izgubiti servis u prva četiri gema. Ipak, uspješno je vratila sve izgubljeno protiv Dominike Cibulkove i konačno s novim breakom doći do slavlja u prvom setu sa 7:5. U nastavku meča, ponovno je bilo problema u prvim gemovima, no ovoga puta Latvijka je lake došla do slavlja sa 6:4.

Iako je najvjerojatnije finale između Kerber i Serene Williams, što bi bila repriza finala iz 2016. godine, nije nemoguće da se u završnici nađu i dvije njemačke tenisačice. U Open eri se to još nije dogodilo. Wimbledon tek pamti finalni dvoboj njemačkih tenisačica Cilly Aussem i Hilde Krahwinkel iz 1931. godine, no to je bila amaterska era. Posljednji put kada su se dvije tenisačice iz iste zemlje natjecale u završnici bilo je 2009. godine. Radilo se tada o sestrama Williams.

Wimbledon, četvrtfinale (ž):
Jelena Ostapenko (Latvija, 12) - Dominika Cibulkova (Slovačka) 7:5 6:4
Serena Williams (SAD, 25) - Camila Giorgi (Italija) 3:6 6:3 6:4
Angelique Kerber (Njemačka, 11) - Daria Kasatkina (Rusija, 14) 6:3 7:5
Julia Goerges (Njemačka, 13) - Kiki Bertens (Nizozemska, 20) 3:6 7:5 6:1

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis10.07.2018. u 23:35
    neka uzme naslov serena, najbolja je.
    cameosis