Nogomet

VIDEO: Deset pogodaka na Farskim otocima, šest crvenih kartona u Rigi, Šimunac strijelac u pobjedi Rudara

Petar Jenjić • petak, 20.07.2018.
VIDEO: Deset pogodaka na Farskim otocima, šest crvenih kartona u Rigi, Šimunac strijelac u pobjedi Rudara
Foto: EPA

Kompletirano je prvo pretkolo Europske lige, a s više ili manje uspjeha igrali su i hrvatski nogometaši. Iz večeri vrijedi izdvojiti utakmicu s Farskih otoka između Runavika i Hiberniana koji je stigao do pobjede 6:4, kao i šest crvenih kartona na utakmici između Rige i CSKA Sofije...

Nakon pobjede u prvoj utakmici 2:1 ciparski Anorthosis nije uspio obraniti prednost i u uzvratu protiv albanskog Lacija koji je do pogotka vrijednog prolaska stigao u 88. minuti. Strijelac spomenutog, prvog i jednog gola na susretu, bio je Myrto Uzuni.

U redovima pobjedničke momčadi cijeli su susret odigrali Nikola Eler i Vice Kendeš, kao što su svih 90 minuta kod Anorthosisa igrali Danijel Pranjić i Gordon Schildenfeld.

Kalju je na domaćem terenu s minimalnih 1:0 bio bolji od islandskog Stjarnana, ali s obzirom na to da su gosti u prvoj utakmici slavili s 3:0, tako su i s ukupnih 3:1 prošli u drugo pretkolo. U dresu Kalje Marko Brtan ušao je u igru u 71. minuti. Jedini strijelac na utakmici bio je Alex Tamm dvije minute prije kraja utakmice.

Slavia Sofija bit će protivnik Hajduku u drugom pretkolu, bugarska momčad obranila je 1:0 iz prve utakmice protiv finskog Ilvesa i na domaćem terenu stigla do pobjede rezultatom 2:1. Oba pogotka za domaću momčad postigao je Galin Ivanov, dok je strijelac kod gostiju bio Maruis Noubissi.

Vrlo zanimljivo bilo je u Rigi gdje je istoimeni domaćin uspio izboriti produžetke protiv CSKA Sofije, ali bugarska momčad nakon bolje izvođenja penala ipak je uspjela proći.

U prvoj međusobnoj utakmici CSKA je minimalno slavio, a zaostatak iz prve utakmice domaćin je nadoknadio u 44. minuti Antonijsa Cernomordijsa. Do kraja regularnog dijela gosti su ostali i s igračem manje, a u 89. minuti promašili su penal za prolazak dalje.

U drugom produžetku s igračem manje ostao je i domaćin, a u raspucavanju bugarska momčad slavila je s 5:3. Odlučujući penal zabio je Kiril Despotov nakon čega je uslijedilo veliko naguravanje na terenu što je rezultiralo s nova četiri isključenja, po dva sa svake strane.

Čitavu dramu s klupe gostiju promatrao je Dante Stipica, dok je u redovima domaćina cijeli susret odigrao Tomislav Šarić.

Ciparski Apollon nadoknadio je 1:0 poraz iz prve utakmice od litavskog Stumbrasa, u uzvratu je stigao do pobjede 2:0. Oba pogotka za domaću momčad postigao je Hector Yuste, prvi u sedmoj, drugi u 62. minuti. Anton Maglica odigrao je cijelu utakmicu za pobjedničku momčad.

Dunajska Streda uspjela je slavili na gostovanju kod Dinamo Tbilisija s 2:1 i tako s ukupnih 3:2 proći u sljedeću fazu. Nakon prvog poluvremena domaćin je imao prednost pogotkom Budua Zivziadzea koju je čuvao sve do 86. minute.

Junak gostujuće momčadi bio je Vakoun Bayo koji je prvo izjednačio u 86., a zatim i donio pobjedu gostima u četvrtoj minuti sudačke nadoknade. Marin Ljubičić u dresu Strede odigrao je 72 minute.

Zanimljivo je bilo na Kosovu gdje su Priština i luksemburška Fola nakon dvije odigrane utakmice ostale bez postignutih pogodaka pa su pobjednika odlučivali penali. U vrlo napetom raspucavanju igralo se sve do osme serije kada je Gerard Mersch zabio za goste, a Arago Jamalu gostujući vratar obranio udarac.

Soligorsk je obranio 3:1 pobjedu iz prve utakmice kod velškog Connah's Qa i u uzvratu stigao do pobjede od 2:0. Strijelci su bili Elis Bakaj i Denis Laptev. U dresu bjeloruske momčadi cijelu je utakmicu s klupe odgledao Luka Šimunović.

Žalgiris je na domaćem terenu odigrao 1:1 protiv Klaksvika s Farskih otoka i s ukupnih 3:2 prošao dalje. Domaću momčad u vodstvo je doveo Liviu Antal u šestoj minuti, dok je konačan rezultat postavio Ronni Moller Iversen polovicom drugog poluvremena. U dresu Žalgirisa cijelu je utakmicu odigrao Slavko Blagojević.

Nakon minimalne pobjede u prvoj utakmici Nordsjaelland je u uzvratu protiv Cliftonvillea slavio s 2:1 i tako prošao u sljedeće pretkolo. U dresu danske momčadi Karlo Bartolec nije ulazio u igru.

Samo šest minuta bilo je potrebno gostima da dođu do poravnanja u ukupnom rezultatu, siguran izvođač bio je Joe Gormley. Stanje na semaforu nije se mijenjalo sve do drugo poluvremena. Prvo je Godsway Donyoh izjednačio rezultat, a pobjedu domaćinu "osigurao" je autogolom Jamie Harney.

Sarajevo na domaćem terenu nije imalo prevelikih problema protiv armenskog Banantsa, bosanskohercegovačka momčad slavila je s 3:0 i s ukupnih 5:1 prošla dalje.

Nakon prvih 45 minuta Sarajevo je imalo dva pogotka prednosti zahvaljujući Nihadu Mujakiću i Mursedinu Ahmetoviću. Konačan rezultat postavio je Ševkija Resić u 72. minuti, četiri minute po ulasku u igru. U redovima domaćina Benjamin Tatar nije ulazio u igru.

Pobjedom na gostovanju kod Budućnosti 2:0 slovački Trenčin napravio je veliki korak u prvoj utakmici, a u uzvratu nije imao prevelikih problema protiv crnogorske momčadi.

Antonio Mance doveo je Trenčin u vodstvo u 70. minuti utakmice, a do kraja susreta gosti su uspjeli tek izjednačiti, uz jedan promašen kazneni udarac. Strijelac je bio Mihailo Perović

Slovenski Rudar nije imao prevelikih problema niti u uzvratnoj utakmici protiv Tre Fiorija iz San Marina, upisavši pobjedu 3:0. U strijelce se upisao i hrvatski nogometaš Vlatko Šimunac u 47. minuti, nakon što je na poluvremenu zamijenio Dominika Radića.

Cijeli susret za momčad koju vodi Marijan Pušnik odigrali su i Josip Tomašević te Ante Solomun, dok je Domagoj Muić ušao u igru 67. minuti.

Nakon remija 2:2 u prvoj utakmici nogometaši Domžala i Širokog Brijega remizirali su i u drugoj utakmici 1:1 što je značilo kako će slovenska momčad u sljedeću fazu natjecanja.

Oba pogotka na utakmici postigli su hrvatski nogometaši. Domžale je u vodstvo u 11. minuti doveo Dario Melnjak koji je uz to odigrao cijelu utakmicu za slovensku momčad. Svih 90 minuta na drugoj je strani odigrao i Bernardo Matić koji je izjednačio rezultat u 73. minuti na asistenciju Dejana Čabraje koji je u igru ušao nakon sat vremena igre.

U redovima slovenske momčadi Darrick-Kobi Morris nije ulazio u igru, dok je Tonći Mujan odigrao posljednje 23 minute. Kod Širokog cijeli su susret odigrali Dražen Bagarić, Luka Begonja, Dominik Kovačić i Tomislav Turčin

Iako je u prvoj utakmici slavio s 3:1 Neftči je u uzvratu protiv Ujpesta potpuno podbacio i upisao poraz od 4:0. Strijelci u pobjedi mađarske momčadi bili su Litauszki, Sanković, Zsoter i Nwobodo, a u redovima poraženih svih 90 minuta odigrali su Slavko Bralić i Goran Paracki.

Iz prvog pretkola još vrijedi izdvojiti utakmicu između Runavika s Farskih otoka i škotskog Hiberniana koji su u uzvratnoj utakmici postigli ukupno deset pogodaka. U konačnici su sa 6:4 slavili Škoti koji su tako obranili 6:1 iz prve utakmice što znači da je u 180 minuta palo 17 pogodaka.

Nije dobro krenulo za Hibernian kada je u prvih šest minuta domaćin postigao dva pogotka, prvi je stigao nakon autogola Efetoborea Ambrosea, a drugi pogotkom Klaeminta Olsena. Ipak, već u razmaku od desete do 16. minute gosti su preko Johna McGinna i Lewis Stevensona stigli do poravnanja koje je potrajalo sve do 35. minute kada Olsen vraća domaćinu prednost. Poluvrijeme je završeno rezultatom 3:3, za Hibernian pogodio je David McGray.

Odmah početkom nastavka Ambrose se iskupio za autogol i po prvi puta na utakmici doveo svoju momčad u vodstvo. Iako je Olsen svojim hat-trickom donio Runaviku poravnanje, do kraja utakmice pogocima Stephena Mallana škotska momčad dolazi do pobjede.

Europska liga, 1. pretkolo:
K. Almaty - Engordany 7:1 (3-0)
Tobol - Samtredia 2:0 (1-0)
Dinamo Minsk - Derry City 1:2 (2-0)
Viitorul - Racing Luksemburg 0:0 (2-0)
Gandzasar - Lech 2:1 (0-2)
I. Pavlodar - Trakai 0:1 (0-0)
Laci - Anorthosis 1:0 (1-2)
Gzira - Radnički 0:1 (0-4)
Kalju - Stjarnan 1:0 (0-3)
Molde - Glenavon 5:1 (1-2)
Slavia Sofija - Ilves 2:1 (1-0)
Riga - CSKA Sofija 1:0, 3:5 nakon penala (0-1)
Slovan Bratislava - Milsami 5:0 (4-2)
AIK - Shamrock Rovers 1:1 nakon produžetaka (1-0)
Apollon - Stumbras 2:0 (0-1)
Dinamo Tbilisi - Dunajska Streda 1:2 (1-1)
Hacken - Liepaja 1:2 (3-0)
Kešla - Balzan 2:1 (1-4)
Maccabi Tel Aviv - Ferencvaroš 1:0 (1-1)
Priština - Fola 4:5 nakon penala (0-0)
Sarpsborg - Vestmannaeyjar 2:0 (4-0)
Soligorsk - Connah's Q 2:0 (3-1)
Vardar - Pjunik 0:2 (0-1)
Žalgiris - Klaksvik 1:1 (2-1)
Zaria Balti - Gornik 1:1 (0-1)
Niedercorn - Gabala 0:1 (2-0)
Nordsjaelland - Cliftonville 2:1 (1-0)
Beitar Jeruzalem - Čikura 1:2 (0-0)
Kopenhagen - KuPS 1:1 (1-0)
Luftetari Gjirokastra - Ventspils 3:3 (0-5)
Maribor - Partizani 2:0 (1-0)
Sarajevo - Banants 3:0 (2-1)
Titograd - Torshavn 1:2 (0-0)
Partizan - Rudar 3:0 (3-0)
Trenčin - Budućnost 1:1 (2-0)
Coleraine - Spartak Subotica 0:2 (1-1)
Dundalk - Levadia 2:1 (1-0)
Runavik - Hibernian 4:6 (1-6)
Tre Fiori - Rudar 0:3 (0-7)
Domžale - Široki Brijeg 1:1 (2-2)
Ujpest - Neftči Baku 4:0 (1-3)
Hafnarfjordur - Lahti 0:0 (3-0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!