Nogomet

Rusija ostaje u sjećanju, vrijeme je za nove izazove

Petar Jenjić • četvrtak, 06.09.2018.
Rusija ostaje u sjećanju, vrijeme je za nove izazove
Foto: FaH

Pred hrvatskom nogometnom reprezentacijom prva je utakmica nakon osvajanja srebra na Svjetskom prvenstvu. U prijateljskoj utakmici, bez nekolicine igrača, odmjerit će snage s Portugalom koji će igrati bez Cristiana Ronalda, što će biti jako dobra priprema za početak Lige nacija i dvoboj sa Španjolcima...

Ljetno je nogometno ludilo, a pred srebrnim Vatrenima novi su reprezentativni izazovi. Četvrtak donosi prijateljsku utakmicu s europskim prvakom Portugalom na stadionu Algarve u Faru.

Još otprije znali smo kako na reprezentativnim okupljanjima neće biti Marija Mandžukića, Danijela Subašića i Vedrana Ćorluke koji su se odlučili oprostiti od nacionalnog dresa i zbog toga je izbornik Zlatko Dalić prije dva tjedna na novu akciju pozvao 25 igrača, među kojima osmorica nisu nastupila na Svjetskom prvenstvu.

U reprezentaciji su se tako našli Karlo Letica, Borna Barišić, Antonio Milić, Matej Mitrović, Ivan Santini, Marko Livaja, Marko Rog i Mario Pašalić. U dogovoru s izbornikom selekcije U-21, momčadi su prepušteni Josip Brekalo, Borna Sosa i Duje Ćaleta-Car koji će se boriti za odlazak na Europsko prvenstvo.

Iz već dobro poznatih zdravstvenih razloga u A reprezentaciji neće biti Ivana Strinića još neko vrijeme, dok se Dejan Lovren i dalje muči s ozljedom zbog koje ne igra u Liverpoolu.

Za utakmice neće konkurirati ni Andrej Kramarić ni Ante Rebić, dok će se Ivan Rakitić priključiti nakon utakmice protiv Portugala.

Kao i ranijih godina Hrvatsku će predvoditi Luka Modrić koji je nedavno osvojio nagradu za UEFA-inog igrača godine, a ušao je i u užu konkurenciju za najboljeg igrača po izboru FIFA-e, kao i Zlatko Dalić za najboljeg trenera.

Podsjetimo kako će ovo biti jako dobra priprema za utakmicu protiv Španjolske koju će Hrvatska igrati 11. rujna na otvaranju Lige nacija.

Slična je situacija i s Portugalom koji je Svjetsko prvenstvo zaključio u osmini finala protiv Urugvaja. Isti će dan Portugalci otvoriti Ligu nacija dvobojem s Talijanima. U odnosu na Prvenstvo, u momčadi neće biti čak deset igrača, među njima i Cristiano Ronaldo koji je dobio dopuštenje izbornika kako bi se što bolje prilagodio novoj momčadi.

Hrvatska nema lijepa iskustva s Portugalcima, s obzirom na to da u dosadašnje četiri međusobne utakmice nijednom nije uspjeli ni zabiti. Ipak, najviše je bolan poraz na prošlom Europskom prvenstvu u osmini finala nakon čega je Portugal otišao do kraja.

Još prije nekoliko dana izbornik Fernando Santos kazao je kako je njegov najveći cilj izgradnja momčadi koja će 2020. godine biti sposobna obraniti titulu Europskog prvaka. Iako se radi samo o prijateljskom dvoboju, domaćin će biti jako motiviran pokazati se u što bolje svijetlu.

Utakmica između Portugala i Hrvatske igra se večeras s početkom u 20:45 sati.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!