Nogomet

Španjolci i Englezi otvaraju skupinu u kojoj igra i Hrvatska, Prosinečki ima težak zadatak kod Sjeverne Irske

Jan Šneler • subota, 08.09.2018.
Španjolci i Englezi otvaraju skupinu u kojoj igra i Hrvatska, Prosinečki ima težak zadatak kod Sjeverne Irske
Foto: EPA

Ovih nekoliko dana u rujnu iznimno je bogato reprezentativnim nogometom, a jednaka uzbuđenja čekaju nas i danas kada možemo pratiti čak sedam susreta UEFA Lige nacija...

Nakon remija protiv Portugala u prijateljskom susretu, Hrvatsku u ovom kratkom reprezentativnom bloku očekuje i susret u Ligi nacija. U Ligi A, odnosno skupini 4, osim Hrvatske nalaze se Engleska i Španjolska, a upravo te dvije momčadi otvaraju natjecanje na Wembleyju.

Bit će ovo svakako uzbudljiva utakmica, prava poslastica za subotnju večer. Obje momčadi došle su u nešto drugačijem sastavu od onog u Rusiji, naročito Španjolska čijih se nekoliko važnih igrača oprostilo od nacionalnog dresa. Više od deset igrača sa Svjetskog prvenstva neće igrati protiv Engleske i Hrvatske.

Osim Gerarda Piquea, Andresa Inieste i Davida Silve koji su se oprostili, na popisu nema niti Diega Coste, Jordi Albe, Nacho Monreala, Kokea i Lucasa Vazqueza. Izbornik Luis Enrique odlučio se za jednu drugu varijantu u kojoj ima dosta mlađih igrača koji bi trebali biti nositelji Furije u narednim godinama.

Još uvijek je riječ o fantastičnoj reprezentaciji punoj iskustva i velikog potencijala te Španjolce nikada ne treba podcjenjivati. Jednako tako njihove protivnike, Engleze, ne treba precjenjivati. Engleska je pokazala u Rusiji kako je dobra momčad, što govori i podatak da su ispali tek u polufinalu. Gareth Southgate slaže momčad za budućnost, mlade igrače koji bi uz starije trebali dobiti potrebito iskustvo.

Ipak, bez obzira na polufinale Svjetskog prvenstva, Engleska ima određenih nedostataka i bit će zanimljivo vidjeti hoće li to biti primjetno. Svjetsko prvenstvo je turnir od mjesec dana i teško je tu dobiti neke konkretnije informacije te će tek kompetitivne utakmice protiv zahtjevnih protivnika pokazati kolika je zapravo snaga Gordi Albiona.

Ova utakmica važna je i za hrvatske navijače jer će iz prve ruke moći vidjeti s čime raspolažu obje selekcije te u kakvoj su formi. S obzirom na to da će Hrvatska do 18. studenog odigrati četiri susreta s ovim momčadima, današnji susret mogao bi u mnogome pokazati kakav je trenutni odnos snaga u grupnoj fazi.

Sjajni hrvatski nogometaš i odnedavno izbornik Bosne i Hercegovine, Robert Prosinečki, odlučan je u namjeri da stvori ili odabere momčad po svom modelu. Iako pomalo iznenađuje nepozivanje Izeta Hajrovića, Zorana Kvržića ili Armina Hodžića, Prosinečki se odlučio za sastav za koji misli da može najviše pružiti u ovom trenutku.

U prvom kolu čeka ih Sjeverna Irska koja možda napadački nije najjača momčad, ali definitivno jedna od najorganiziranijih. Nimalo lagan posao ne očekuje BiH jer je Sjeverna Irska znala unazad par godina pobjeđivati Češku, Norveška i Južnu Koreju. Prema tome, ako želi dobar rezultat, ponajprije u ovom natjecanju, Prosinčeki će morati doći do pozitivnog ishoda. Treća momčad u skupini je Austrija i ovdje će sve tri momčadi morati paziti na sve bodove jer svaki izgubljeni može biti odlučujući.

UEFA Liga nacija:
Liga A
Švicarska - Island (18 sati)
Engleska - Španjolska (20.45)

Liga B
Sjeverna Irska - BiH (15.00)

Liga C
Finska - Mađarska (18.00)
Estonija - Grčka (20.45)

Liga D
Bjelorusija - San Marino (18.00)
Luksemburg - Moldavija (20.45)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!