Košarka

Francuzi poraženi u Bugarskoj, Repeša krenuo porazom, Grci svladali Srbe

Branimir Korać • petak, 14.09.2018.
Francuzi poraženi u Bugarskoj, Repeša krenuo porazom, Grci svladali Srbe
Foto: EPA

Odigrane su prve utakmice drugog kruga Svjetskog prvenstva u skupinama K i L, a za najveće iznenađenje pobrinula se Bugarska koja je svladala Francusku...

U skupini K veliko iznenađenje priredila je Bugarska koja je svladala dosad stopostotnu Francusku sa 74:68. Bugari su u susret ušli kao prilični autsajderi, ali fanatičnom borbenošću upisali su pobjedu u prvoj utakmici nakon što se dugogodišnji francuski kapetan Boris Diaw umirovio.

Presudila je završnica susreta u kojoj je Francuska četiri minute ostala bez poena i Bugarska završila susret s 10:2 u zadnjih šest minuta.

"Jako sam sretan što smo pobijedili jednu od najboljih europskih reprezentacija, ali kao trener moram ostati na zemlji. Imamo novu utakmicu u kojoj se moramo jednako boriti i vjerovati u sebe", rekao je bugarski izbornik Ljubomir Minčev.

Bugarsku su predvodili Dee Bost sa 17 poena (5/11 trica) i šest skokova te Dimitar Dimitrov sa 16 poena, pet skokova i pet asistencija. Kod Francuza Nicolas Batum ubacio je 17 poena uz pet skokova i asistencija, a po 13 poena ubilježili su Paul Lacombe (sedam skokova) i Edwin Jackson.

Česi su ubačajem Tomaša Satoranskog šest sekundi prije kraja stigli do pobjede protiv Rusije 80:78 i na korak su do plasmana na Svjetsko prvenstvo. S obzirom na apsolutnu češku nadmoć u skoku (44:21), Rusi su se još i dobro držali te su bili u igri za pobjedu do samog kraja.

"Jako smo sretni što smo izvukli ovu pobjedu. Bila je to jako teška utakmica protiv odlične reprezentacije vrlo visokog košarkaškog IQ-a. Rusi su odigrali dobro, mi nismo odradili svoj najbolji susret, ali smo uspjeli ostati u utakmici iako smo imali i devet koševa zaostatka", kaže Satoransky.

Jaromir Bohačik bio je najefikasniji s 19 poena, a Satoransky je dodao 16 poena, osam skokova i šest asistencija. Kod poraženih Dmitrij Hvostov ubacio je 18 poena, a Aleksej Šved 16 uz sedam asistencija.

Jasmin Repeša krenuo je na klupi Bosne i Hercegovine porazom u Finskoj 85:81 nakon čega je BiH s četiri uzastopna poraza u vrlo teškoj situaciji i samo je čudo može odvesti na SP. Finci su živjeli od sjajnog šuta Sasua Salina koji je ubacio šest trica dok je BiH u velikoj želji puno griješila i na kraju upisala poraz.

Salin je susret završio s 27 poena, a Petteri Koponen dodao je 14 uz sedam asistencija. Kod BiH Jusuf Nurkić imao je 20 poena i devet skokova dok je Elmedin Kikanović dodao 14 poena, a Džanan Musa 15 uz pet skokova i devet asistencija.

Njemačka je pregazila u gostima Estoniju i nanijela joj je ružan poraz 86:43 te zasjela na vrh ljestvice s omjerom 7-0. U svim segmentima Njemačka je bila bolji protivnik i zasluženo je slavila protiv fenjeraša skupine kojem će svaka pobjeda u drugom krugu biti uspjeh.

Raspoložen je bio Dennis Schroder s 18 poena, deset asistencija i šest skokova, a s po 12 poena pratili su ga Danilo Barthel (osam skokova) i Maik Zirbes (pet skokova). U domaćem sastavu tek je Rain Veideman nešto pokušavao s 14 poena.

Grci su u utakmici dana nadigrali Srbiju i slavili 70:63. Presudila je završnica susreta, tu su Grci u zadnjih šest minuta napravili seriju 11:2, uspjeli su se odvojiti i s omjerom 7-0 pridružili su se Njemačkoj na vrhu te su te dvije reprezentacije nadomak puta na Svjetsko prvenstvo.

Po 15 poena kod Grka ubacili su Nick Calathes (pet skokova i asistencija) i Georgios Printezis dok je Ioannis Bourousis dodao devet poena, deset skokova i osam asistencija. Kod Srbije Bogdan Bogdanović ubacio je 19 poena, ali uz loš šut 6/19, Stefan Jović dodao je 11 poena, a Nemanja Bjelica devet poena, 12 skokova i pet asistencija.

Skupina K:
Bugarska - Francuska 74:68
Češka - Rusija 80:78
Finska - BiH 85:81

Skupina L:
Estonija - Njemačka 43:86
Grčka - Srbija 70:63
Izrael - Gruzija 80:85

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!