Liga nacija, Liga A, skupina 4, 5. kolo, 15.11.2018, 20:45 h, Zagreb, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 33.108
Suci: Aleksej Kulbakov (Bjelorusija)
Hrvatska
Hrvatska
Andrej Kramarić 54'
Tin Jedvaj 69', 90'+3'
3:2(0:0) Španjolska
Dani Ceballos 56'
Sergio Ramos 78' (11m)
Španjolska

VIDEO: Utakmica za pamćenje, Jedvaj hrvatski junak!

Jan Šneler • četvrtak, 15.11.2018.
VIDEO: Utakmica za pamćenje, Jedvaj hrvatski junak!
Foto: FaH

Nevjerojatnim raspletom Hrvatska je stigla do velika tri boda protiv Španjolske u run and gun drugom poluvremenu i golom Tina Jedvaja u 93. minuti susreta! Mogla je i Španjolska slaviti, ali mogla je i Hrvatska ranije do gola!

Španjolska
Hrvatska
Španjolska
7
(do 67')
18
(do 74')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Dalić
1
David de Gea
20
Sergi Roberto
15
Sergio Ramos
4
Inaki Martinez
18
Jordi Alba
6
Saul Niguez
(do 74')
5
Sergio Busquets
8
Dani Ceballos
9
Rodrigo
(do 61')
17
Iago Aspas
(do 64')
22
Isco
Pričuvni igrači
10
Marco Asensio
61'
7
Alvaro Morata
64'
11
Suso
74'
Trener
Luis Enrique

Odlično ispunjene maksimirske tribine bile su dodatan dekor sjajnoj nogometnoj utakmici između Hrvatske i Španjolske. Prvi susret Vatrenih pred domaćom publikom nakon osvajanja srebra očekivano je privukao nešto malo više od 33 tisuće gledatelja. Sjajna igra Hrvatske i nevjerojatna utakmica Tina Jedvaja donijela je Vatrenima pobjedu i priliku da na Wembleyu dođu do polufinala Lige nacija.

Hrvatska je puno bolje otvorila utakmicu. Već nakon šest minuta mogli smo vidjeti sjajnu akciju Vatrenih. Ivan Rakitić odlično je proigrao Ivana Perišića, ovaj se sjurio prema sredini i pokušao udarcem u bliži kut iznenaditi Davida De Geu. Španjolac je krajnjim naporom uspio skrenuti loptu u stativu.

Nakon nekoliko minuta, ponovno je u glavnoj ulozi bio Perišić. Kroz šumu nogu probao je nešto između šuta i oštrog dodavanja, no na drugoj stativi kratak je ostao Andrej Kramarić. Tri minute kasnije, novi šut Hrvatske, no ovoga puta Perišić je pogodio gusti blok gostiju.

Nakon početnih dvadesetak minuta koji su dosta podsjećali na prvi susret u Elcheu, Španjolska se trgla i primirila igru. Beskonačnim dodavanjima i velikim posjedom umrtvili su igru, no u prvom dijelu obrana Hrvatske nije dopuštala neke iznenadne akcije. Posebno valja istaknuti Tina Jedvaja, bio je u obrani nepogrešiv, a u napadu nekoliko puta odlično krenuo u kontru igrajući na posve novoj poziciji.

Ništa spektakularno gosti nisu kreirali i na prvi šut Španjolske trebalo je čekati 43. minutu. Pucao je Saul, ali je lopta otišla daleko iznad gola. U posljednjim trenucima prvog dijela, udarac je okušao i Isco, no Lovre Kalinić lijepom paradom otklonio je opasnost.

U nastavak susreta Španjolska je krenula dosta ofenzivnije. Više to nisu bila bespotrebna dodavanja već je Furija otkrila i okomitiju igru. Taman kad se činilo da gosti bolje stoje na terenu, u 54. minuti Hrvatska je došla do pogotka. Sergi Roberto je pogriješio, Perišić je presjekao loptu koja dolazi do Kramarića, a ovaj izbliza mirno pogađa mrežu pored nemoćnog De Gee.

Sve je izgledalo sjajno, Hrvatska je stigla do ranog gola, konačno su se i tribine probudile, a onda je uslijedio hladan tuš. Zaspala je obrana, Isco je ostao sam u šesnaestercu, uputio dodavanje u pet metara gdje je brži od Šime Vrsaljka bio Dani Ceballlos koji je pogodio za 1:1.

Nakon početnog šoka, Vatreni su se ipak brzo oporavili. Nekoliko sjajnih centaršuteva izbila je španjolska obrana, a u 60. minuti nakon prekrasnog slaloma, Rakitić je dobro tukao, ali je lopta otišla pored gola. Utakmica se u potpunosti otvorila i bilo je vidljivo kako obje ekipe žele tri boda.

U 62. minuti puno sreće imala je Hrvatska. Ponovno je slabo reagirala obrana, Ante Rebić je neobjašnjivo "zaspao", Isco je pucao, a Kalinić uspijeva nakratko odbiti. Odbijena lopta se vraća Iagu Aspasu koji iz velike blizine pogađa prečku. Luis Enrique je osjetio kako su ovo trenuci kada se utakmica lomi te je u igru uveo Alvara Moratu i Marca Asensia. Nije miran bio niti Zlatko Dalić koji je izvadio u 69. minuti Rakitića i uveo ove sezone sjajnog Nikolu Vlašića.

Istu minutu, Jedvaj pokazuje kako igra u sjajnoj formi. Loptu je ubacio Luka Modrić, ona je prošla sve u šesnaestercu, no na drugoj stativi čekao je Jedvaj i pospremio loptu u mrežu za novo vodstvo Vatrenih. Ovoga puta nije se dogodio scenarij nakon prvog gola i Hrvatska je uspjela smiriti igru nakon postignutog gola. Ipak, u 72. minuti Rebić je mogao riješiti pitanje pobjednika. Izbio je sam pred vratara, ali njegov nešto slabiji šut uspješno je obranio De Gea.

Brzo nakon te akcije, Rebić je napustio teren, a umjesto njega u igru je ušao i zabilježio prvi nastup u dresu Hrvatske, Josip Brekalo. Nedugo nakon toga, izbila je gužva pred golom Hrvatske, no Kalinić je uz pomoć braniča uspio otkloniti opasnost. Nažalost, u 76. minuti Vrsaljko je nespretno reagirao u šesnaestercu, lopta ga je pogodila u ruku i sudac Aleksej Kulbakov ispravno je pokazao na kazneni udarac.

Najstrožu kaznu precizno je izveo Sergio Ramos i ponovno vratio Španjolsku u život. Hrvatska je krenula na sve ili ništa znajući kako im remi ne donosi ništa. U 88. minuti sjajnu kontru povukao je Kramarić, imao je slobodne Vlašića i Perišića, no odlučio se prilično sebično na udarac i upropastio sjajnu priliku. U prvoj minuti sudačke nadoknade, nakon još jednog dobrog centaršuta Modrića, Lovren je pucao glavom, ali ravno u De Geu. Nešto kasnije, pokušao je nakon polukontre Perišić, ali španjolska obrana uspjela odbiti opasnost.

No, ovo je bila magična večer Jedvaja. U trećoj minuti sudačke nadoknade, Brekalo je odlično tukao, De Gea nakratko odbio, a fenomenalni Jedvaj dočekao loptu na drugu stativu i pogodio za 3:2 Hrvatske. Rezultat se više nije mijenjao, Hrvatska je došla zasluženo do tri boda i krenulo je slavlje.

Liga nacija, Liga A, skupina 4

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Engleska 46:5+17
2Španjolska 412:7+56
3Hrvatska 44:10-64

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!