Košarka

Slovenija se oprostila od nastupa na SP-u, Italija nanijela prvi poraz Litvi

Petar Jenjić • četvrtak, 29.11.2018.
Slovenija se oprostila od nastupa na SP-u, Italija nanijela prvi poraz Litvi
Foto: FaH

Odigrano je još pet kvalifikacijskih utakmica za odlazak na Svjetsko prvenstvo. Slovenija je porazom od Ukrajine izgubila sve nade u plasman na Svjetsko prvenstvo, dok je svoje šanse povećala Italija koja je bila bolja od Litve. Vrijednu je pobjedu upisala i Crna Gora koja je slavila kod Latvije...

Do nove pobjede u kvalifikacijama stigla je Turska koja je sa 71:67 na domaćem terenu bila bolja od Španjolske te tako s današnjim protivnikom preuzela vrh skupine I.

Bila je to vrlo izjednačena utakmica koju je u konačnici, u korist Turske, odlučena u samoj završnici. Semih Erden prvo je zabio za vodstvo svoje momčadi (69:67) 33 sekunde prije kraja, da bi nakon dobre obrane Tolga Gecim s linije slobodnih bacanja potvrdio pobjedu svoje momčadi.

Erden je susret zaključio sa 16 poena i 14 skokova, dok su James Birsen i Dogus Balbay dodali 12 koševa. Dario Brizuela s 18 koševa predvodio je Španjolsku.

Matematički je plasman na Svjetsko prvenstvo ispustio aktualni europski prvak Slovenija koja je glatko poražena na gostovanju kod Ukrajine rezultatom 82:54. Oleksandr Kobets s 13 poena predvodio je Ukrajince do pobjede, Gregor Hrovat s 13 koševa bio je najbolji u redovima Slovenaca.

Jako dobre šanse za plasman na Svjetsko prvenstvo i dalje ima Crna Gora koja je slavila u gostima kod izravnog konkurenta Latvije sa 84:75 te ga tako preskočila na trećem mjestu grupe I.

Bila je to vrlo izjednačena utakmica koja je odlučena u završnim minutama. Ključnim se pokazala serija Crnogoraca od 7:0 kojom su stigli do vodstva 73:67. Nisu se predavali domaćini, ali gosti su na krilima sedam poena Nemanje Đurišića potvrdili pobjedu.

Bojan Dubljević s 22 poena i Derek Needham s 19 koševa bili su najbolji u redovima Crne Gore. Kaspars Berzins na drugoj je strani dodao 13 koševa.

Na krilima odlične tricaške večeri do pobjede je stigla Poljska koja je slavila kod Nizozemske sa 105:78. Poljaci su utakmicu zaključili sa 16 ubačenih trica iz 31 pokušaja, a do slavlja su ih predvodili Aaron Cel s 20 koševa i Maciej Lampe sa 17 poena i sedam skokova. Charlon Kloof s 21 poenom i osam asistencija bio je najbolji kod Nizozemske.

Veliki korak prema plasmanu na Svjetsko prvenstvo napravila je Italija koja je prvi poraz u kvalifikacijama nanijela Litvi. U Bresciji su Talijani slavili sa 70:65 te tako stigli na drugo mjesto i na omjer od sedam pobjeda i dva poraza.

Kako se u konačnici pokazalo, dvoboj je odlučen 33 sekunde prije kraja kada je pri vodstvu 63:60 Brian Sacchetti ubacio tricu za podebljanje talijanske prednosti.

Awudu Abass s 13 koševa predvodio je Talijane do pobjede, Achille Polonara dodao je 11 poena i sedam skokova. Mantas Kalnietis s 15 poena bio je najučinkovitiji kod Litve.

Kvalifikacije za SP:
Turska - Španjolska 71:67
Ukrajina - Slovenija 82:54
Latvija - Crna Gora 75:84
Nizozemska - Poljska 78:105
Italija - Litva 70:65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!