Rukomet

VIDEO: Nizozemke u hrvatskoj skupini krenule pobjedom, Njemačka iznenadila Norvešku

Mihaela Bradovski • subota, 01.12.2018.
VIDEO: Nizozemke u hrvatskoj skupini krenule pobjedom, Njemačka iznenadila Norvešku

Zajedno uz Hrvatsku i Španjolsku u skupini C Europskog prvenstva za rukometašice nalaze se i reprezentacije Mađarske i Nizozemske. Potonja izabrana vrsta u prvom je kolu slavila 28:25. U skupini D Norveška je startala porazom dok je Rumunjska bila uspješnija od Češke...

Mađarska - Nizozemska

Tijekom prvih pola sata dvoboja između Mađarske i Nizozemske obje su reprezentacije po nekoliko puta držale vodstvo na svojoj strani, za konačnih 11:11 pred odmor, a kao najbolji uvid u poluvrijeme u kojem rukometašice niti jedne vrste nisu uspjele uhvatiti pravi ritam.

Nizozemske su reprezentativke svojim serijama prekidale one Mađarske i obratno, da bi veliki korak prema ovom uvodnom slavlju nizozemska ekipa napravila na startu drugog dijela kada je preko Malestein, Groot i Abbingh stigla do 14:12, a zatim kroz period igre pogodak za pogodak uspjela primiriti protivnička nastojanja da ponovno ekspresno izjednače pa potom i preuzmu prednost.

Na polovici drugog dijela Mađarska je stigla na samo pogodak zaostatka, u 49. minuti i izjednačila, a iako je i točno na ulasku u posljednjih deset minuta držala 22:22 uslijedio je crni niz bez pogotka dok su za Nizozemsku redom pogađale Bont, Van der Heijden te tri puta Dulfer za odvajanje na 27:22 i rješenje susreta.

U nizozemskom dresu najuspješnije su bile spomenute Dulfer i Abbingh, svaka sa po pet pogodaka, Tess Wester skupila je 12 obrana dok su se na drugoj strani po pet puta u listu strijelaca upisivale Anna Kovacs i Noemi Hafra.

Norveška - Njemačka

S ozbiljnim namjerama da prvo kolo arhiviraju i prvim slavljem rukometašice Norveške ušle su u dvoboj protiv Njemačke. Za početno odvajanje pobrinule su se Kristiansen, Oftedal i Loke, no već sredinom prvog dijela njemačke reprezentativke vraćaju stvari na početak. Prvo za izjednačenje zabija Zapf, a odmah zatim Maren Weigel pogađa za 8:7.

Više nego zanimljivo bilo je u narednim minutama u kojima je prvo norveška vrsta stigla do četiri nanizana pogotka i sve zahvaljujući Emilie Hegh Arntzen koja je u potpunosti svu pažnju skrenula na sebe.

Nisu niti Njemice ostale bez odgovora, uzvratile su svojom 3:0 serijom, a nakon pet minuta igre pogodak za pogodak rezultat na kraju prvih pola sata igre zaustavio se na 16:15 u korist norveške ekipe.

Dobar dio drugog dijela protekao je također u sitnoj prednosti norveškog sastava i u nastojanju njemačkih rukometašica da još jednom uzvrate protivnicama. To se i dogodilo pred ulazak u zadnjih desetak minuta, povela je tada Njemačka s 25:23 i na toj razlici držala Norvešku sve do šest minuta prije kraja.

Reistad i Oftedal ne ostavljaju Njemicama priliku za mirnije zaključenje susreta već vraćaju minimalnih +1 na svoju stranu, na isti način odmah potom odgovaraju Bolk i Grossmann, a konačna odluka stiže 20-ak sekundi prije kraja kada je za konačnih 33:32 pogodila Bolk.

Dvije posljednje spomenute rukometašice postigle su pet zgoditaka za Njemačku dok je napad Norveške predvodila Oftedal sa sedam pogodaka.

Rumunjska - Češka

Za dva pogotka uvjerljiviju pobjedu u istoj je skupini upisala Rumunjska protiv izabranog sastava Češke. Već u prvom poluvremenu rumunjske su se reprezentativke pokazale ozbiljnijim protivnikom pa su tako na odmor otišle sa 17:11 od čega su posebno dobre bile u početnim minutama kada su u šest minuta postigle pet pogodaka u nizu za ranih 6:1.

Na isti način Rumunjke su otvorile i drugih pola sata dvoboja, pa su tako nakon sedam minuta igre u nastavku, a ovoga puta nakon 4:0 serije stigle na korak do dvoznamenkaste prednosti.

Susret ipak nije otišao u tom smjeru, prvo su Čehinje smanjile na 15:22, a zatim i dodatno potegle kako bi stigle na 19:23, no tu su otprilike i stale. U narednim minutama na jednoj je strani vukla Aneta Udristioiu, odnosno Iveta Luzumova na drugoj, no osim kratkog dolaska Češke na -2 završnica ipak nije otišla u neizvjesne vode.

Odličnu predstavu u prvom kolu pružile su Rumunjske Buceschi s devet pogodaka te Neagu koja je u ovo slavlje ugradila svojih osam, a vrijedi spomenuti i učinak Dumanske koja je skupila 13 obrana. Za Mađarsku pet su pogodaka postigle Mala i Luzumova.

EHF Euro, skupina C, 1. kolo:
Mađarska - Nizozemska 25:28 (11:11)

EHF Euro, skupina D, 1. kolo:
Norveška - Njemačka 32:33 (16:15)
Rumunjska - Češka 31:28 (17:11)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!