Rukomet

Otpale Poljakinje i Slovenke, Ruskinje jedine prenose četiri boda

Mihaela Bradovski • srijeda, 05.12.2018.
Otpale Poljakinje i Slovenke, Ruskinje jedine prenose četiri boda
Foto: EPA

Odigrano je treće kolo u skupinama A i B Europskog prvenstva za rukometašice. Iz ove faze natjecanja u iduću dalje idu reprezentacije Srbije i Rusije kao lideri skupina te Švedska i Danska, odnosno Francuska i Crna Gora...

U skupini A koja se igrala u Nantesu prvu je poziciju osvojila reprezentacija Srbije koja u daljnje natjecanje prenosi dva boda, jednako koliko i drugoplasirana Švedska te Danska.

S druge strane, iz skupine B Rusija dalje prenosi sva četiri boda, domaćin Francuska dva dok Crna Gora kreće ispočetka, s nula bodova na kontu.

Skupina A

Dvije žive utakmice odigrane su večeras u skupini A od kojih je posebno neizvjesna bila ona između Švedske i Poljske. Šveđanke su protiv, na kraju posljednjeplasirane, Poljske slavile s minimalnih 23:22 iako su na kraju prvog poluvremena držale pet pogodaka prednosti.

To prvo poluvrijeme za Poljakinje je bilo ispod svake razine, postigle su tek pet zgoditaka, posljednji do odlaska na odmor u 24. minuti i pravo je čudo na koji su se način uspjele dići u nastavku.

Već tamo nakon tri minute igre u drugom dijelu ušle su poljske rukometašice u svoju prvu ozbiljniju seriju pa su zahvaljujući tri pogotka u nizu zaostatak smanjile na -3. Još bolje minute odigrale su po ulasku u posljednju četvrtinu susreta kada su sa 14:17 stigle do izjednačenja.

Odlučujući pogodak, svoj jedini na ovom susretu, postigla je Jamina Roberts dvije i pol minute prije kraja. A najviše njih u švedskom su dresu večeras upisale Blomstrand i Hagman, svaka po četiri dok Poljakinjama nije pomogla odlična večer Grzyb, autorice devet pogodaka te Adrianne Plaszek koja je upisala 16 obrana. S druge strane, očajnu je večer imala Monika Kobylinska koja je od 11 pokušaja tek tri uspjela pretvoriti u pogodak.

U istoj skupini Srbija je pak s pet razlike svladala Dansku uz odlične predstave Katarine Krpež Slezak i Andree Lekić. Obje su dansku mrežu gađale osam puta. S druge strane, Trine Ostergaard Jensen susret je zaključila kao stopostotna sa 6/6 učinkom.

Što se samog rezultata tiče, Srbija je povela u drugoj minuti te od tog trenutka pa do samog kraja nije padala u zaostatak. Do kraja prvog dijela uspjela si je odigurati 17:13, a nakon što je na startu drugoga nanizala još dva zgoditka i mirniju drugu polovicu susreta.

U 43. minuti Lekić je pogodila za 24:15, bila je Srbija tada na korak do dvoznamenkaste prednosti, no sa dvije 3:0 serije u narednim minutama Danska uspijeva smanjiti na -4 sedam minuta prije kraja. Iznenađenja do kraja ipak nije bilo, u srpskim je redovima ostalo dovoljno koncentracije za mirno privođenje susreta kraju.

Skupina B

Francuska je kao domaćin Eura u prvom kolu doživjela poraz te joj je pobjeda protiv Crne Gore u trećem bila itekako bitna za prolazak dalje.

Sjajne su večeras bile Estelle Nze Minko sa sedam pogodaka iz jednako toliko pokušaja te Amandine Leynaud koja je upisala 10 obrana, no važnije od same brojke su trenuci u kojima su se one zaredale.

Francuske rukometašice nisu željele i po drugi puta razočarati punu dvoranu u Nancyju pa su tako furiozno krenule u susret, vodeći prvo sa 4:0 da bi nakon 12 minuta igre držale visokih 7:1.

Do kraja prvog dijela francuska je vrsta upisala još nekoliko serija, tri 2:0 i jednu u kojoj su u nizu pogađale Lacrabere te dva puta Kanor dok je Crna Gora najbolji period prije odlaska na odmor imala između 12. i 15. minute kada je nanizala tri zgoditka.

U nastavku je igra domaćeg sastava lakše zaustavljana, a posebno se to odnosi na period nakon 39. minute u kojem su Crnogorke preko Ramusović, Raičević, Radičević i dva puta Mehmedović osam golova zaostatka pretvorile u -3. Ipak, posljednjih desetak minuta pripalo je Francuskinjama, koje su još jednom ubacile u brzinu više za konačnih 25:20.

Kod Crne Gore najviše je pogodaka, njih šest, postigla Jovanka Radičević.

U istoj skupini Pirovu pobjedu upisale su rukometašice Slovenije koje su s 29:27 slavile nad Rusijom.

Samo otvaranje susreta pripalo je slovenskoj ekipi, sredinom prvog dijela probudila se Rusija te je 1:4 iz šeste minute točno deset minuta kasnije pretvorila u 10:6, no poluvrijeme puno preokreta u konačnici je i okončano najpoštenijim rezultatom - 13:13.

Kada je u pitanju nastavak, i njega su Slovenke otvorile serijom nakon koje su još jednom prešle u vodstvo i iako im je Rusija do samog kraja bila za petama, nekoliko puta propustivši prilike za izjednačenje, u nastavku nije viđen niti jedan preokret. Konačnih 29:27 postavila je Kočetova, inače sa šest pogodaka najraspoloženija Ruskinja večeras.

S druge strane sjajan je nastup za sobom ostavila Ana Gros koja je postigla 12 pogodaka. Tjaša Stanko u pobjedu je ugradila svojih šest.

EHF Euro, skupina A, 3. kolo:
Švedska - Poljska 23:22 (10:5)
Danska - Srbija 25:30 (13:17)

EHF Euro, skupina B, 3. kolo:
Rusija - Slovenija 27:29 (13:13)
Francuska - Crna Gora 25:20 (16:8)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!