Košarka

Wizardsi nakon tri produžetka svladali Sunse, Paul George ponovno briljirao, Nikola Jokić zaradio isključenje

Petar Jenjić • nedjelja, 23.12.2018.
Wizardsi nakon tri produžetka svladali Sunse, Paul George ponovno briljirao, Nikola Jokić zaradio isključenje
Foto: EPA

Noćas je odigrano sedam utakmica na NBA parketima s kojih posebno treba izdvojiti tri produžetka i pobjedu Washington Wizardsa protiv Phoenix Sunsa. Novu utakmicu s barem 30 poena upisao je James Harden, Paul George ponovno je predvodio Thunder do pobjede, dok to nije mogao Nikola Jokić čiji su Nuggetsi poraženi od Clippersa, a srpski košarkaš isključen tijekom treće četvrtine...

Najveći poraz sezone pretrpjeli su Denver Nuggetsi koji su izgubili s 21 košem razlike u gostima kod LA Clippersa, bilo je 132:111. Nijednu utakmicu ove sezone nisu izgubili s više od deset razlike, a uz to dobili su posljednje četiri. Domaćin je već sredinom prve četvrtine serijom 15:4 stvorio značajniju prednost, ali susret je prelomio tijekom treće četvrtine kada je Nikola Jokić isključen jer je po drugi puta vikao na suce.

Po 21 poen u redovima Clippersa ubacili su Danilo Gallinari i Tobias Harris (sedam skokova), Montrezl Harrell dodao je 20 koševa i deset skokova.

Iako je igrao samo 20 minuta Jokić je bio najbolji kod Denvera sa 16 poena i šest skokova, dok je Jamal Murray dodao 18 koševa.

Čudesna utakmica odigrana je u Washingtonu gdje smo gledali tri produžetka i dvoboj s najviše poena još od 2008. godine. Washington Wizardsi svladali su Phoenix Sunse rezultatom 149:146. Kombiniranih 295 poena najviše je na jednoj utakmici u posljednjih deset godina, točnije 4. travnja spomenute 2008. godine kada su 298 koševa, nakon dva produžetka, postigli Denver Nuggetsi i Seattle SuperSonicsi.

Bila je to briljantna utakmica koju je domaćin dobio bez Johna Walla, razigravač Wizardsa nije mogao nastupiti zbog bolesti, ali zato su tu bili drugi igrači koji su uskočili i odigrali velike role. Posebno treba izdvojiti Bradleyja Beala koji je stigao do triple-double učinka od 40 poena, 11 skokova i 15 asistencija. Bila mu je to osma utakmica s 40 i više poena s čime se izjednačio s Michaelom Jordanom dok je igrao Washingtonu. Također, ubacio je deset koševa u posljednjem produžetku, uključujući i polaganje za vodstvo 146:144, 40 sekundi prije kraja.

Briljantnu utakmicu odigrao je njegov suigrač Thomas Bryant koji je dodao 31 poen. Ne samo da je ubacio toliko koševa, već pri tome nije promašio nijedan šut (14/14 za dva, slobodna bacanja 3/3) čime je postavio rekord franšize. Jedini igrač u povijesti NBA lige koji je ubacio 15 ili više šuteva iz igre bez promašaja bio je Wilt Chamberlain. Najbolja je to individualna utakmica jednog igrača bez promašaja još od 1995. godine i Garyja Paytona.

Osim spomenute dvojice dobre su utakmice odigrali Markieff Morris koji je dodao 20 koševa, koliko je ubacio i Jeff Green (osam skokova), dok je Tomas Satoransky dodao 17 poena i devet asistencija.

Devin Booker s 33 poena i 14 asistencija predvodio je Sunse, T.J. Warren ostvario je učinak od 28 koševa i osam skokova, a Deandre Ayton dodao je 26 poena i 17 skokova. Dragan Bender nije igrao.

Prvu pobjedu bez Chrisa Paula u sastavu ostvario je James Harden s Houston Rocketsima koji su sa 108:101 bili bolji od San Antonio Spursa. Na poluvremenu je Houston vodio sa 43:41, a treću je četvrtinu otvorio serijom 12:0, a zaključio ju je s čak 43 ubačena poena. Iako je imao 17 koševa viška, Spursi su tri minute prije kraja stigli do minimalnog vodstva (97:96). Ipak, uslijedila je jako dobra rola Hardena koji je ubacio devet od 13 poena svoje momčadi u tom periodu, od čega dvije trice kojima je prelomio susret.

Harden je zaključio susret s 39 poena i deset asistencija što je njegova šesta uzastopna utakmica s 30 ili više poena. To je ujedno najduži klupski niz još od Tracyja McGradyja iz sezone 2006./07. Clint Capela dodao je 21 koš i 23 skoka, a Eric Gordon 18 koševa i šest dodavanja. Rocketsi su susret zaključili s 19 ubačenih trica.

Najbolji je kod Spursa bio DeMar DeRozan s 28 koševa, sedam skokova i osam asistencija, dok je LaMarcus Aldridge dodao 18 poena i šest skokova.

Pobjedu su izvukli aktualni prvaci Golden State Warriorsi koji su uzvratili Dallasu za poraz u prošloj utakmici te stigli do pobjede od 120:116. Na kraju treće četvrtine domaćine je vodio sa sedam razlike (94:87), a na početku posljednje dionice imao je i dvoznamenkastu prednost. Međutim, nešto više od minute prije kraja Mavericksi se vraćaju pa ubačajem Harrisona Barnesa smanjuju na 117:115. Imao je Dallas priliku i za preokret, međutim, u tome nije uspio. Do kraja je ubacio tek jedan poen.

Kevin Durant s 29 poena, 12 skokova i osam asistencija predvodio je Warriorse, Jonas Jerebko dodao je 23 koša i šest skokova, a Steph Curry 22 poena, pet skokova i pet asistencija.

S 25 poena Dallas je predvodio Wesley Matthews, Luka Dončić dodao je 19 koševa i pet asistencija, a vrijedi izdvojiti učinak DeAndrea Jordana od 12 poena, 23 skoka i pet asistencija.

Oklahoma City Thunder upisala je još jednu pobjedu na krilima izvrsnog Paula Georga. Noćas je utakmicu protiv Utah Jazza mogla i mirnije privesti prema kraju, ali u konačnici je ipak slavio sa 107:106.

Upravo je George ubacio poene za vodstvo 106:97, međutim, Utah se vraća u utakmicu, ima i napad za izjednačenje (107:105), ali Russell Westbrook pri pokušaju poentiranja faulira Donovana Mitchella, sekundu i pol prije kraja. Igrač Jazza promašio je prvo slobodno bacanje, a zatim želio namjerno promašiti i drugo koje je, nažalost po njegu ekipu ušlo u koš, a rezultat se do kraja nije promijenio.

Sjajne brojke bilježi George u posljednje vrijeme, a noćas je susret zaključio s 43 poena, 14 skokova, šest asistencija i pet ukradenih lopti. Priključili su mu se s po 15 poena Jerami Grant (sedam skokova) i Steven Adams (deset skokova).

Najbolji su kod Utahe s po 20 poena bili Donovan Mitchell (devet skokova, šest asistencija) i Rudy Gobert (deset skokova).

NBA:
LA Clippers - Denver Nuggets 132:111
Washington Wizards - Phoenix Suns 149:146*
Philadelphia 76ers - Toronto Raptors 126:101 (Joel Embiid 27p, 11sk / Pascal Siakam 26p, 6sk)
Miami Heat - Milwaukee Bucks 94:87 (Josh Richardson 16p, 5sk / Khris Middleton 18p 7sk)
Houston Rockets - San Antonio Spurs 108:101
Golden State Warriors - Dallas Mavericks 120:116
Utah Jazz - Oklahoma City Thunder 106:107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!