Rukomet

Vrlo uvjerljivi Francuzi, Španjolci i Šveđani, Island uspješniji i od Brazila

Branimir Korać • nedjelja, 06.01.2019.
Vrlo uvjerljivi Francuzi, Španjolci i Šveđani, Island uspješniji i od Brazila
Foto: EPA

Nova serija pripremnih utakmica uoči početka Svjetskog prvenstva donijela je brige Rusima koji su teško stradali u Švedskoj i Saudijcima koji su naučili da nisu konkurentni niti europskoj "drugoj ligi"...

Makedonija je i u drugom pripremnom dvoboju protiv Srbije upisala pobjedu. Ovaj put slavila je 28:27. Za razliku od susreta koji je odigran u petak kada su Makedonci visoko slavili, ovaj put odluka je pala u samoj završnici susreta kada je Filip Lazarov zabio za pobjedu.

U makedonskom sastavu Mitrevski je skupio 13 obrana, sedam golova zabio je Peševski, a Kiro Lazarov dodao je pet. Kod Srbije po četiri gola postigli su Vorkapić i Vujić.

Raul Gonzalez nakon susreta istaknuo je zadovoljstvo kako je Makedonija odradila ova dva susreta, no poručuje da će ipak prava slika Makedonije biti ona u prvom kolu SP-a protiv Japana 11. siječnja u Münchenu.

Saudijska Arabija baš i nema previše razloga za optimizam uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo s obzirom da je tijekom ovih priprema imala tri susreta s ozbiljnijim protivnicima i upisala tri teška poraza. Ovaj protiv Poljske 28:19 jedini je s jednoznamenkastom razlikom, svi ostali susreti prošli su pogubnije za Arabijce.

Reprezentacija pod vodstvom Borisa Deniča držala se samo u početku susreta u nekom egalu, ali kako je utakmica odmicala, tako je i prednost Poljaka rasla. Prvo ime Poljske bio je Jan Czuwara s osam golova, a kod Saudijske Arabije Alabdulali s četiri gola.

Francuska je odigrala sjajnu utakmicu protiv Slovenije i slavila 34:25. Slovence je poharala viroza i nisu bili pravi, ali pitanje je što bi napravili i da su bili u "idealnom stanju" protiv ovakve Francuske koja je pokazala da nema problema i bez Nikole Karabatića.

Cijelim tijekom susreta Francuska je dominirala i bila bolji protivnik, Slovenija se nije baš najbolje nosila s razigranim protivnikom i morala je priznati da su Francuzi bolji.

"Pokušao sam što bolje iskoristiti pruženu minutažu. Uopće ne gledam svoju statistiku, sve je podređeno momčadi. Bit će jako teško Didieru otpisati bilo koga nakon ovakve utakmice", istaknuo je Nicolas Tournat.

Upravo pivoti Francuske bili su najefikasniji, Tournat i Ludovic Fabregas postigli su po pet golova. Kod Slovenije isti broj pogodaka upisali su Blaž Janc i Mario Šoštarić.

Prvi hrvatski protivnik na Svjetskom prvenstvu, Island, bio je bolji od Brazila s 33:29. U zanimljivom dvoboju, već u prvom dijelu Islanđani su došli do te prednosti zahvaljujući Gudjonu Valuru Sigurdssonu koji je već u prvih 30 minuta postigao sedam pogodaka.

Sigurdsson je na kraju ostao na toj brojci dok su po četiri gola dodali Omar Ingi Magnusson i Arnor Thor Gunnarsson.

Norvežani su bili bolji od Nizozemske 36:29 u susretu u kojem je Christian Berge sačuvao poveći broj glavnih zvijezda kako bi izbjegao neke nove ozljede nakon one Kenta Robina Tonnesena. I takva Norveška bila je prejaka za Nizozemsku koja je izdržala jedno poluvrijeme.

Prvo ime Norveške bio je debitant, 18-godišnji Alexander Blonz iz Vikinga koji j iznenađujuće dobio priliku i zabio sedam pogodaka. Eivind Tangen dodao je šest golova i pokazao da se na njega može računati u izostanku Tonnesena.

Španjolci su još jednom bili vrlo uvjerljivi, ovaj put pregazili su Bjelorusiju s 40:29 u susretu u kojem nije bilo neizvjesnosti. Sudeći prema pripremama, španjolska se jako diže i bit će jedan od dva-tri glavna kandidata za titulu svjetskog prvaka.

I ovdje je pokazala širinu, a predvodili su je s po šest golova Aleix Gomez i Ferran Sole. Kod poraženih Artsem Karalek postigao je osam golova.

Švedska je projurila pokraj Rusa koji su upisali ružan poraz 29:18. Rusi i dalje imaju isti problem, solidna imena koja se nikako ne mogu uklopiti u vrlo dobru momčad, a Švedska jača za Ekdahla Du Rietza i legendarnog Kima Anderssona jednostavno je klasa iznad.

U ovom susretu s osam golova dominirao je Niclas Ekberg, a na drugoj strani nitko više od tri gola koliko su postigli Dmitrij Kiseljev, Aleksander Škurinskij, Gleb Kalaraš i Timur Dibirov.

Pripremne utakmice:
Makedonija - Srbija 28:27
Poljska - Saudijska Arabija 28:19
Francuska - Slovenija 34:25
Bahrein - Grčka 27:19
Brazil - Island 29:33
Švicarska - Portugal 28:25
Norveška - Nizozemska 36:29
Španjolska - Bjelorusija 40:29
Tunis - Japan 34:31
Švedska - Rusija 29:18

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!