SP 2019. - Skupina A, 1. kolo, 11.01.2019, 18:00 h
Srbija
Srbija 30:30 Rusija
Rusija

Važan dvoboj skupine A završen bez pobjednika, Rusiji i Srbiji po bod

Mihaela Bradovski • petak, 11.01.2019.
Važan dvoboj skupine A završen bez pobjednika, Rusiji i Srbiji po bod
Foto: FaH

Neizvjesno je do samoga kraja bilo u dvoboju skupine A Svjetskog rukometnog prvenstva. Nakon 60 minuta, tijekom kojih su i jedna i druga vrsta nekoliko puta imale prednost na svojoj strani, Rusija i Srbija podijelile su bodove. Susret prvog kola završio je rezultatom 30:30...

U konkurenciji Njemačke, Francuske, Brazila i Koreje, već se uoči prvog kola znalo kako je i Srbiji i Rusiji upravo ovaj međusoban susret jedan od najvažnijih u nastojanju da kroz preliminarnu fazu izbore glavni dio turnira. Oba sastava ovom su zadatku pristupala ozbiljno, ali i oprezno, izbjegavajući ishitrene pokušaje u napadu.

Otvaranje je pripalo izabranicima Nenada Peruničića, a solidno popunjena Mercedes-Benz Arena imala je prilike, u tim početnim minutama, vidjeti nekoliko obrana Svetislava Verkića dok su u napadu srpski rukometaši lakoćom pronalazili put do ruske mreže. Prvih 10 minuta dvoboja tako su zaključili s +3, ali i s tri isključenja.

Ono treće gurnulo je Rusiju u priliku da nadoknadi taj početni zaostatak, stigla je ubrzo do 5:6, no Srbija je i dalje i dojmom, i još važnije rezultatom, bila stepenicu iznad. Na 80 posto uspješnosti šuta bila je srpska reprezentacija nakon prvih 15-ak minuta igre, dok je Rusiju s tri pogotka iz jednako toliko pogodaka vukao Dmitrij Kovaljev.

Iako se činilo kako će druga Verkićeva obrana sedmerca dati dodatan impuls srpskoj vrsti Rusija je preko Dibirova nedugo zatim stigla do izjednačujućih 9:9 nakon čega je uslijedio period igre pogodak za pogodak uz minimalnu prednost Peruničićeva sastava.

Možda i najvažniji pogodak prvog dijela bio je onaj Žitnikova iz 24. minute za rusko preuzimanje vodstva, dok je najvažnija obrana u istom periodu ona Verkićeva Dibirovu pet minuta kasnije kada je Rusija imala prilike otići na +2. Umjesto toga, prvih pola sata zaključeno je sa 16:16.

Ipak, novo poluvrijeme donijelo je promjenu na srpskim vratima, priliku među vratnicama dobio je Cupara, a ubrzo potom uslijedile su najbolje srpske minute na ovom susretu. Do time-outa koji je u 40. minuti zatražio Eduard Kokšarov srpski su rukometaši ne samo preokrenuli već došli na komotnijih 23:19 uz povratak jednostavnijim rješenjima u napadu kojima su dodatno digli atmosferu u dvorani.

A za to što taj nalet Srbija nije iskoristila za dodatno odvajanje ruska vrsta može zahvaliti isključivo svom najboljem šuteru Dibirovu koji je u posljednjih 15 minuta ušao s devet postignutih pogodaka i tek jednim promašajem. Gledajući pak rezultat, semafor je pri ulasku u zadnju četvrtinu pokazivao novo izjednačenje - 24:24.

Za razliku od ostatka susreta u posljednjih 10-ak minuta oba su sastava pribjegla brzim rješenjima u napadu, kako se bližio kraj utakmice tako je rasla atmosfera na tribinama dok je na terenu trajala velika borba za svaki njegov dio. Takva situacija gurnula je u drugi plan razrađena taktička rješenja, ali se zato prednost mijenjala malo na jednu, malo na drugu stranu.

Dinamična i neizvjesna završnica u konačnici nije dala pobjednika. Imala je u posljednjoj minuti prvo Srbija, a zatim i Rusija priliku da dođe do ta važna dva boda no vrijeme se na kraju zaustavilo pri 30:30 što će teško zadovoljiti i jednu i drugu stranu.

Prvo ime susreta bez konkurencije je bio strijelac 12 pogodaka iz 13 pokušaja Timur Dibirov dok je četiri pogotka u ovu podjelu bodova ugradio Žitnikov. Srpske napade predvodio je pak Nemanja Ilić sa šest postignutih pogodaka. Jedan manje postigao je nekadašnji reprezentativac Hrvatske Stefan Vujić. Kada su u pitanju vratari, i srpski par Verkić - Cupara i ruski Kirejev - Grams skupio je sedam obrana.

SP 2019. - Skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Koreja16:39Njemačka
Srbija30:30Rusija
Brazil22:24Francuska
1Francuska 5138:113+259
2Njemačka 5151:107+448
3Brazil 5127:129-26
4Rusija 5131:127+44
5Srbija 5127:146-193
6Koreja 5121:173-520

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!