Košarka

Alba slavila nakon produžetka kod Rytasa, Bilanovih osam poena u pobjedi ASVEL-a

Jan Šneler • srijeda, 16.01.2019.
Alba slavila nakon produžetka kod Rytasa, Bilanovih osam poena u pobjedi ASVEL-a

Kompletirano je treće kolo Top 16 faze Eurokupa, a večerašnji susreti donijeli su nešto bistriju situaciju u skupinama...

Odigravanjem današnjih pet ogleda zaključena je prva faza Top 16 Eurokupa te se polako kristaliziraju favoriti za prolazak skupine. Uzbuđenja je bilo u većini susreta, iako su favoriti došli do zasluženih slavlja.

Uzbudljivo je bilo u Litvi gdje je Alba Berlin tek nakon produžetaka slavila protiv domaćeg Rytasa. Tijekom cijele utakmice izmjenjivala su se vodstva momčadi i do posljednje četvrtine niti Rytas niti Alba nisu ostvarili značajniju prednost. Ipak, u završnici susreta, domaća momčad dolazi do vodstva 72:65 te se čini kako će upisati drugu pobjedu.

Točno pet minuta prije kraja Litavci su imali veliku priliku, ali su pokleknuli. Prvo su dopustili gostima da se vrate u igru, da bi katastrofalno odigrali zadnju minutu (Arsiom Parakhouski promašio oba bacanja manje od minute prije kraja pri vodstvu 79:77) i konačno primili koš za produžetke tri sekunde do kraja. Loša završnica ih je očito psihološki uzdrmala jer je Alba prilično lagano slavila u produžetku s 94:86.

Najbolji je kod gostiju bio Rokas Giedraitis s 23 poena, dok je Luke Sikma ostvario sjajan učinak od 19 koševa, 12 skokova i šest asistencija. Kod Rytasa tragičar Parakhouski i Dennis Seeley upisali su po 16 poena, dok je Rok Stipčević za 15 minuta zabio samo tri koša.

Francuski Lyon-Villeurbanne rutinski je došao do treće pobjede na gostovanju kod Frankfurta. Vrlo suvereno gosti su gradili prednost tijekom cijelog susreta te nisu niti trenutka puštali kontrolu nad rezultatom. Na poluvremenu je domaća momčad još imala aktivni rezultat, međutim kako se susret bližio kraju, tako su gosti igrali sve bolje i na kraju slavili sa 70:58.

Theo Maledon postigao je 15 poena za goste, dok je Miro Bilan ostvario učinak od osam poena i pet skokova za samo 14 minuta. Nažalost, skupio je vrlo brzo četiri osobne greške što je sigurno utjecalo na njegove brojke.

Lokomotiv Kuban nije imao težak posao protiv Ulma, iako su si gosti sami zakomplicirali već dobivenu utakmicu. Sjajno su igrali gosti, opravdali ulogu favorita i imali na početku posljednje četvrtine prednost 75:59. Bilo je jasno kako samo teške greške i velika dekoncentracija mogu stajati Lokomotiv pobjede, ali to se umalo dogodilo.

Ulm radi seriju 17:2 i dolazi na samo poen zaostatka. Prijetio je totalni pad gostiju koji su se ipak uspjeli izvući i na kraju slaviti s 84:81. Vitaly Fridzon postigao je 24 poena za goste, dok je David Kraemer dodao 17 koševa za Ulm.

Iako je Crvena zvezda dobro otvorila susret protiv Valencije, španjolska momčad na kraju je uvjerljivo slavila i nanijela prvaku ABA lige drugi poraz u Top 16 fazi natjecanja. Vodili su gosti s 23:21 nakon prve četvrtine, ali to je bilo sve. Već na poluvremenu Valencia je vodila s pet razlike da bi do kraja povećala prednost i konačno slavila s 92:76.

Prilično raspoloženu domaću momčad predvodio je Bojan Dubljević s 14 poena, dok je kod gostiju Joe Ragland jedini odigrao pamtljivu predstavu i zaključio ju s 21 poenom.

Eurokup, Top 16, 3. kolo:
Rytas - Alba Berlin 86:94*
Franfkurt - Asvel Lyon-Villeurbanne 58:70
Ulm - Lokomotiv Kuban 81:84
Valencia - Crvena Zvezda 92:76
*nakon produžetaka

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!