Glavna runda, skupina II, 3. kolo, 23.01.2019, 15:30 h
Tunis
Tunis 23:30 Egipat
Egipat

Srebrni s Afričkog prvenstva uvjerljiv protiv zlatnog

Mihaela Bradovski • srijeda, 23.01.2019.
Srebrni s Afričkog prvenstva uvjerljiv protiv zlatnog
Foto: EPA

U borbi za peto mjesto u skupini II glavne runde Svjetskog prvenstva Egipat je nadigrao Tunis i visoko ga svladao s 30:23. Egipćani su tako Tunisu uzvratili za poraz u finalu Afričkog prvenstva...

Posljednje kolo glavne runde donijelo je dvoboj posljednje i pretposljednje momčadi skupine II, ujedno i veliki kontinentalni derbi. Tunižani, iako kontinentalni prvaci, u Danskoj se nisu iskazali te su ovo Svjetsko prvenstvo zaključili još jednom slabašnom predstavom.

U dvoboj s afričkim doprvakom ušli su kao najslabija vrsta po broju postignutih pogodaka u konkurenciji svih 12 sastava koji su izborili ovu fazu natjecanja. Ujedno je izabrana vrsta Antonija Gerone, a gledajući isto društvo, primila najviše zgoditaka za neugodan pogled na gol razliku, -41.

S druge strane, sastav Davida Davisa ostavio je dobar dojam, upisao remi s Mađarskom te se dugo držao i u susretima s puno jačim skandinavskim sastavima Norveškom i Švedskom. Nakon izgubljenog finala Afričkog prvenstva sigurno je kako su ovaj ovdje dvoboj vidjeli kao idealnu priliku za revanš.

Samim time od ove dvije vrste očekivala se bespoštedna borba od prve do zadnje minute s čvrstim obranama i dosta isključenja u prvom planu. Tunižani su u dvoboj ušli raspoloženiji, brzo stigli do 3:1, no nisu dugo izdržali u tom vodstvu. Egipatski su rukometaši 4:0 serijom u 9. minuti preuzeli vodstvo, a imali su ga prilike i povećati.

Iduće minute donijele su nove promjene što na semaforu što u samoj dinamici igre, Egipat je psihološku i rezultatsku prednost nekoliko napada kasnije zamijenio novih hvatanjem zaostatka, no deset njegovih minuta bez pogotka Tunižani nisu znali pretvoriti u više od +2. Nakon 20 minuta tempo igre se za nijansu podigao, a bolje su to iskoristili Davisovi izabranici.

U nešto više od zadnjih pet minuta prvog dijela Egipat je dominirao terenom. Vratar Hendawy upisao je nekoliko vrlo važnih obrana, u 24. je Elahmar donio 9:8 svom sastavu dok su s druge strane Tunižani bili uspješniji tek po broju pogođenih greda te izgubljenih lopti.

Probao je Gerona taj kritični period zaustaviti minutom odmora, no tek nakon nje uslijedio je potpuni raspad. Konačnih 15:10 za Egipat nakon pola sata igre postavio je, poslije još jedne obrane svog vratara, Yahia Omar s krila.

Najveći dio prve polovice drugog dijela egipatski je sastav držao pet, odnosno šest zgoditaka prednosti. I dok u prvom poluvremenu Sanai i društvo nisu iskoristili priliku koju im je Egipat pružio svih onih minuta bez pogotka, u drugom su dijelu jedno isključenje iskoristili za laki pogodak na prazna vrata i smanjenje na -4.

Dalo je to poticaj vrataru Bedouiju te je on s nekoliko obrana pridonio nastavku serije i dolasku na 18:20. U tim je trenucima i obrana Tunisa igrala pokretljivije, izlazeći dublje na egipatske šutere i nakratko se činilo kako će ovaj prvi dvoboj dana donjeg dijela ždrijeba ući u neizvjesnu završnicu.

No sve što je afrički prvak polako gradio kroz taj period ekspresno je prosuo. U 53. minuti Egipat je ponovno bio u plusu od šest zgoditaka da bi na kraju ružnu ukupnu gol razliku Tunisa i dodatno povećao. Srebrna momčad s posljednjeg Afričkog prvenstva na kraju je, s 30:23, zaključila ovaj kontinentalni dvoboj.

Yahia Omar i Ahmed Elahmar predvodili su listu strijelaca Egipta, sa sedam, odnosno šest pogodaka dok je na drugoj strani najviše njih, također šest, postigao Oussama Boughanmi. Vratar pobjedničkog sastava Karim Hendawy skupio je 13 obrana.

Glavna runda, skupina II

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Tunis23:30Egipat
Norveška35:26Mađarska
Danska30:26Švedska
1Danska (+4)3147:116+3110
2Švedska (+4)3148:137+116
3Norveška (+2)3157:135+228
4Mađarska (+1)3134:144-103
5Egipat (+1)3132:138-63
6Tunis 3113:161-480

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!