Europska liga, nokaut faza, Osmina finala - prve utakmice, 07.03.2019, 18:55 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 29.704
Suci: Michael Oliver (Engleska)
Dinamo
Dinamo
Bruno Petković 38' (11m)
1:0(1:0) Benfica
Benfica

Sjajni Dinamo svladao Benficu i donio Hrvatskoj dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka!

Jan Šneler • četvrtak, 07.03.2019.
Sjajni Dinamo svladao Benficu i donio Hrvatskoj dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka!
Foto: FaH

U prvom susretu osmine finala Europske lige, nogometaši Dinama odigrali su gotovo perfektnu utakmicu i slavili protiv jake Benfice. Na uzvrat u Lisabon koji je na rasporedu za tjedan dana, Dinamo putuje s golom prednosti…

Benfica
Dinamo
Benfica
14
(do 78')
92
(do 84')
21
(do 88')
Pričuvni igrači
Trener
Nenad Bjelica
99
Odisseas Vlachodimos
7
Sebastien Corchia
6
Ruben Dias
97
Ferro
3
Alex Grimaldo
83
Gedson Fernandes
(do 71')
61
Florentino Luis
(do 59')
8
Gabriel
20
Filip Krovinović
14
Haris Seferović
(do 35')
79
Joao Felix
Pričuvni igrači
11
Franco Cervi
35'
27
Rafa Silva
59'
17
Andrija Živković
71'
Trener
Bruno Lage

Kakva večer u Zagrebu! Dinamo je uspio u nečemu što se rijetko tko nadao, ali Nenad Bjelica i njegovi dečki pokazali su da ova momčad nema granica. U vrlo discipliniranoj predstavi pred gotovo 30.000 gledatelja, Dinamo je nadvisio Benficu i potpuno zasluženo došao do pobjede s 1:0. Kako su izvjesili Bad Blue Boysi prije početka susreta: Mi smo nezaustavljivi jer imamo u što vjerovati.

U sedmoj minuti, Benfica je umalo došla do pogotka. Obrana Dinama je zaspala, Alex Grimaldo izbio sam pred Dominika Livakovića koji sjajno brani i spašava Modre od rano primljenog pogotka. Dinamo je uzvratio u 11. minuti. Sjajno se sjurio Mislav Oršić po lijevoj strani, izborio za šut, no njegov udarac odlazi pored gola.

Dani Olmo je briljirao. Nakon nekoliko sjajnih dodavanja, od čega jedan vanjskom nogom za Oršića, Španjolac je okušao udarac u 18. minuti, no vratar Benfice je uspio obraniti. Vrlo živa je bila utakmica, stajanja nije bilo, obje momčadi su nametnule visoki ritam i gledatelji su mogli uživati. U 26. minuti Damian Kadzior je tukao s dvadesetak metara, no i njegov udarac odlazi pored gola. Tri minute kasnije, Poljak je pucao iz slobodnog udarca s ruba šesnaesterca, ali njegov udarac po sredini vratara gostujući vratar brani.

U 35. minuti susreta zbog ozljede iz igre je izašao Haris Seferović, a ušao je Franco Cervi. Ipak, Maksimir je eksplodirao tri minute kasnije. Oršić je prekrasno proigrao Olma kojeg u kaznenom prostoru iskosa ruši Ruben Dias. Michael Oliver previše oklijevao i odmah je pokazao na bijelu točku. Izvođenju kaznenog udarca pristupio je Bruno Petković i silovito pogodio za vodstvo Dinama.

U sudačkoj nadoknadi, Amer Gojak imao je fantastičnu priliku, Petković mu je poslao sjajnu loptu, no bosanskohercegovački nogometaš u stopostotnoj prilici nije uspio svladati vratara. Na kraju prvog dijela, ako izuzmemo sam početak kada je Benfica imala odličnu šansu, možemo konstatirati kako je Dinamo bio bolja i konkretnija momčad. Da je bilo više sreće i koncentracije, Modri su mogli voditi s više golova prednosti.

Odmah na početku drugog dijela, Dinamo je imao odličnu priliku. Odlično je prošao Kadzior, pronašao Oršića koji radi fintu, no njegov udarac odlazi iznad grede. Utakmica se nije primirila, obje momčadi su nastavile sa žestokim ritmom, ali obrane su bile jednako dobre. Prave prilike nismo vidjeli, a Dinamo je u potpunosti zatvorio pristupe golu Benfici. Nažalost, u 68. minuti Marin Leovac dobio je žuti karton zbog prekršaja nad Joaom Felixom i to mu je treći u nizu te će morati propustiti uzvratni susret protiv Benfice.

U 75. minuti, Dinamo je ponovno imao solidnu šansu. Gojak je dobro uzeo jednu loptu, fino povukao, ali je ponovno presebično reagirao i spetljao se u šesnaestercu. Imao je veznjak Dinama puno boljih opcija, no nažalost od svega nije bilo ništa. Modri su bili veoma opasni u polukontrama, no nažalost preciznosti je nedostajalo. U 79. minuti, Nikola Moro koji je ušao umjesto Gojaka lijepo je uzeo loptu na centru, ona potom dolazi do Olma koji odlično trči, no slično kao i Gojak petlja u šesnaestercu i od solidne prilike nije bilo ništa.

Dinamo je upao u malu crnu rupu i previše komplicirao u određenim situacijama kada je uputnije bilo ispucati loptu kako bi obrana mogla izaći iz vlastitog kaznenog prostora. Nažalost, iz jedne takve greške, Ivan Šunjić napravio je malo oštri prekršaj i zaradio žuti karton te će i bez njega Dinamo morati igrati u Lisabonu.

Benfica je bila zrela za još jedan pogodak, ali Dinamo nikako nije uspijevao doći do povećanja vodstva. U 89. minuti Stojanović je lijepo prošao po desnoj strani, ubacio u šesnaesterac gdje je natrčali Oršić poslao loptu visoko iznad vrata. U sudačkoj nadoknadi, Modri su imali još dvije sjajne prilike. Prvo je netko od Benficinih braniča u posljednji čas izbio loptu ispred Marija Gavranovića, da bi malo kasnije iz kornera, Šitum glavom pucao malo pored gola. Već u sljedećem ispucavanju lopte, Oliver je svirao kraj i slavlje je moglo početi. Dinamo je pobijedio, došao do važne prednosti, ali ostaje mali žal što pobjeda nije nešto veća jer je to definitivno trebala biti.

Europska liga, nokaut faza

osmina finala - prve utakmice

Eintracht Frankfurt0:0Inter
Sevilla2:2Slavia Prag
Chelsea3:0Dynamo Kijev
Napoli3:0Salzburg
Rennes3:1Arsenal
Zenit1:3Villarreal
Valencia2:1Krasnodar
Dinamo1:0Benfica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!