Europska liga, nokaut faza, Osmina finala - uzvrati, 14.03.2019, 21:00 h, Estádio da Luz
Suci: Deniz Aytekin (Njemačka)
Benfica
Benfica
Jonas 71'
Ferro 95'
Alex Grimaldo 105'
3:0(0:0, 1:0) Dinamo
Dinamo

Benfica slavila nakon produžetaka, Dinamo propustio dvije ogromne prilike

Jan Šneler • četvrtak, 14.03.2019.
Benfica slavila nakon produžetaka, Dinamo propustio dvije ogromne prilike
Foto: EPA

U uzvratnom susretu osmine finala Europske lige, Dinamo je poražen od Benfice s 3:0. Portugalci su se pokazali kao kvalitetnija momčad i zasluženo su slavili, ali Modri su hrabro odigrali, vrlo požrtvovno i ništa im se ne može zamjeriti...

Benfica
Benfica
Dinamo
99
Odisseas Vlachodimos
34
Andre Almeida
6
Ruben Dias
97
Ferro
15
Yuri Ribeiro
(do 46')
21
Pizzi
(do 119')
5
Ljubomir Fejsa
8
Gabriel
17
Andrija Živković
(do 46')
73
Jota
(do 63')
27
Rafa Silva
Pričuvni igrači
10
Jonas
46'
3
Alex Grimaldo
46'
79
Joao Felix
63'
83
Gedson Fernandes
119'
Trener
Bruno Lage
14
(do 98')
92
(do 75')
21
(do 87')
99
(do 109')
Pričuvni igrači
Trener
Nenad Bjelica

U Lisabonu je završio veliki Dinamov pohod u Europskoj ligi. Nakon sjajne sezone u europskim natjecanjima, Dinamo je zaustavljen od strane Benfice i svoju ovosezonsku avanturu u Europi završava u osmini finala. Izostanak četvorice važnih igrača, impresioniranost Luzom i dvije velike propuštene prilike kumulativno su donijele Dinamu poraz, ali nikako poraz kojeg se treba sramiti ili nakon kojeg treba prolijevati suze.

U sedmoj minuti Dinamo je imao solidnu priliku. Damian Kadzior ubacio je iz slobodnog udarca, vratar Benfice nakratko je odbio, a Mislav Oršić propušta iz odbijene lopte zabiti. Nije Dinamo najbolje izgledao u prvom dijelu, ali niti Benfica nije imala neku izraženu priliku.

Portugalci su više imali jalovu inicijativu nego što su ozbiljno prijetili. Valja izdvojiti priliku Pizzija iz 38. minute te Rafe Silve iz 42. minute, ali u obje situacije Dominik Livaković bio je na mjestu i obranio pokušaje domaćih.

Na samom kraju prvog dijela, Benfica je imala inicijativu i opasno je pritisnula, no Dinamo je uspio izdržati i otići na odmor s neriješenim ishodom. U nastavku susreta, Bruno Lage odmah je uveo u igru Jonasa i Aleixa Grimalda.

Ipak, Dinamo je imao odličnu šansu već u 51. minuti. Dani Olmo je uputio udarac s ruba šesnaesterca, vratar Benfice nakratko je odbio, a Bruno Petković nije uspio iskontrolirati odbijenu loptu. Bio je to ujedno i prvi udarac Dinama na utakmici.

Benfica je bila bolja, imala je kontrolu, ali i dalje nije djelovalo kao da su to izrađene akcije. Nažalost, iz jedne greške u 71. minuti Benfica je došla do potrebnog pogotka. Loše je Dinamova obrana reagirala na dugačku loptu, Jonas je iz teške pozicije pucao i sjajno pogodio za 1:0.

Ostalo je još dvadesetak minuta za Portugalce da pokušaju doći do novog pogotka i Benfica je odmah krenula silovito. Napadali su sa svih strana, pritisnuli Modre i na trenutke je bilo panike u obrambenim redovima.

Sjajno je branio Livaković, čuvao Dinamo u ključnim trenucima i Modri su uspjeli izdržati pritisak. Na samom kraju utakmice, Dinamo je imao korner kojeg je izveo Olmo, a Odisseas Vlachodimos je s glave Marija Gavranovića skinuo loptu.

Susret je otišao u produžetke i Dinamo je na samom početku imao odličnu priliku. Gavranović je pucao malo iskosa, a Vlachodimos je uspio obraniti udarac i otkloniti opasnost. Nažalost, vrlo brzo Benfica je došla do drugog pogotka.

Olmo je nepotrebno komplicirao u šesnaestercu i izgubio loptu, Kevin Theophile-Catherine je odbio loptu točno do Ferra koji se lijepo namješta i perfektnim udarcem pogađa same rašlje.

Dok je još Benfica slavila, Dinamo je mogao doći do smanjenja zaostatka i važnog pogotka. Olmo je lijepo pronašao Oršića koji upošljava Gojaka čiji udarac odlazi pored gola. Treba reći kako je Gojak bio potpuno neometan na par metara od gola koji je bio prazan jer je Vlachodimos bio van svojih vrata.

Nažalost, ne samo što nije uspio doći do pogotka, Dinamo je uskoro ostao s igračem manje. U 104. minuti zbog prigovora, Petar Stojanović najprije je dobio žuti karton, a onda zbog dodatnog odmahivanja rukom zaradio je i drugi žuti, odnosno isključujući crveni karton.

Nevolja nikada ne dolazi sama i minutu kasnije, Grimaldo je lijepim udarcem ponovno matirao Livakovića. Mora se priznati kako je udarac Grimalda bio nevjerojatan i lopta je poprimila čudni efei i ušla u gol pored nemoćnog Livakovića.

Dinamo je ostao bez velikih šansi, s igračem manje, ali nisu se Modri predavali i na tome im treba čestitati. U 112. minuti, Iyayi Atiemwen je primio loptu od Dine Perića, sam izbio pred vrata, ali i ovu stopostotnu priliku Dinamo nije uspio iskoristiti. Udarac Atiemwena otišao je malo pored stative.

Nažalost, to je bilo sve jer je vremena bilo premalo. Benfica je pametno čuvala loptu, raširila igru i strpljivo čekala kraj susreta. U 118. minuti, Pizzi je imao sjajnu priliku, ali vratar Dinama uspio je spasiti njegov pokušaj. Benfica je bila bolja, zasluženo je slavila, ali treba reći kako je Dinamo bez četvorice važnih igrača, prvotimaca odveo jednu takvu momčad u produžetke i imao u tim trenucima dvije stopostotne šanse.

Europska liga, osmina finala, 2. utakmica:
Benfica - Dinamo 3:0*
*nakon produžetaka
ukupni rezultat: 3:1

Europska liga, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Inter0:1Eintracht Frankfurt
Slavia Prag4:3 *Sevilla
Dynamo Kijev0:5Chelsea
Salzburg3:1Napoli
Arsenal3:0Rennes
Villarreal2:1Zenit
Krasnodar1:1Valencia
Benfica3:0 *Dinamo

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!