Nogomet

Vrlo uvjerljivi Talijani, BiH ispustila dva gola prednosti, a Švicarska čak tri

Branimir Korać • utorak, 26.03.2019.
Vrlo uvjerljivi Talijani, BiH ispustila dva gola prednosti, a Švicarska čak tri
Foto: EPA

Vrlo zanimljivo bilo je ovog utorka u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a prava drama odvijala se u Zenici, Oslu i Baselu gdje su susreti okončani remijem...

Italija je u Parmi demolirala Lihtenštajn sa 6:0, a Fabio Quagliarella upisao se u povijest. Uoči ovog susreta Roberto Mancini imao je dosta problema i niz igrača otpao je iz konkurencije za nastup, ali pronašao je dobitnu kombinaciju i nije bilo problema.

Prvi put u prvih 11 još od 2010. godine našao se veteran Fabio Quagliarella koji briljira ove sezone, a ovdje je postigao dva pogotka i s 36 godina i 54 dana postao najstariji igrač koji je zabio gol za talijansku reprezentaciju.

Quagliarella je zabio dva gola iz kaznenih udaraca u završnici prvog poluvremena, a kod drugog penala isključen je branič gostiju Daniel Kaufmann zbog igranja rukom na gol liniji.

Prije ta dva pogotka, Italija je zabija još dva preko Stefana Sensija i Marca Verrattija. Na odmoru je Italija tako imala već ogromnih 4:0 i u drugom dijelu s još dva pogotka samo je zaključila priču. Sjajan start u kvalifikacije upotpunio je Moise Kean novim golom dok je Leonardo Pavoletti postavio konačnih 6:0.

Španjolska je apsolutno dominirala u gostima kod Malte i upisala pobjedu 2:0. Rutinski odrađen posao za Španjolsku koju s klupe nije vodio Luis Enrique. Izbornik je zbog obiteljskih razloga propustio ovaj susret, ali njegovi pomoćnici uspješno su odradili posao.

Dvostruki strijelac bio je Alvaro Morata koji je postigao prvi gol u dresu reprezentacije od studenog 2017. godine. Ponovno je Španjolska, kao i protiv Norveške, imala veliki broj prilika, ali lopta nije htjela u mrežu i samo zahvaljujući Moratinoj prisebnosti spriječeni su neki veći problemi i nervoza.

Problema nije bilo za Rumunjsku koja je mirno odradila posao protiv Farskih Otoka. Rumunji su u Cluju slavili s 4:1. Claudiu Keseru bio je dvostruki strijelac, a po jedan gol dodali su Ciprian Deac i George Puscas. Za goste je na 3:1 smanjio Viljornur Davidsen.

BiH je propustila veliku priliku za pobjedu protiv Grčke. Vodila je 2:0, ali u svega nekoliko minuta u drugom poluvremenu sve se promijenilo.

Edin Višća i Miralem Pjanić doveli su BiH do prednosti 2:0 već nakon 15 minuta igre, no Grci se nisu predali. U 64. minuti Fortounis iz penala smanjuje, a već u sljedećoj minuti Pjanić zarađuje izravni crveni karton prestrogo na sredini terena. Uslijedio je pritisak Grka koji u 85. minuti preko Kolovosa dolaze do boda.

Irska je još jednom tijesno svladala Gruziju i to ponovno s 1:0. Odluka u Dublinu pala je u 36. minuti kada Conor Hourihane zabija za pobjedu.

Dramatičan dvoboj u Oslu okončan je remijem 3:3. Norveška je povela s 2:0 nakon sat vremena igre, Švedska je napravila preokret i u 91. povela s 3:2 da bi u 97. Norvežani izvukli bod.

Bjorn Johnsen i Joshua King odveli su Norvežane do ugodnog vodstva, ali Viktor Claesson, Havard Nordtveit autogolom i Robin Quaison pobrinuli su se za preokret. Ipak u 97. minuti Ola Kamara postavlja konačnih 3:3.

Švicarci su na nevjerojatan način ostali bez pobjede protiv Danske u Baselu. Do 84. minute vodili su 3:0 golovima Reme Freulera, Granita Xhake i Breela Embola, ali Danska se u završnici čudesno vraća i uzima bod. U 84. minuti Mathias Jorgensen smanjio je na 3:1, Christian Gytkjaer četiri minute kasnije zabija drugi gol, a u 93. minuti Henrik Dalsgaard poravnava na 3:3.

Kvalifikacije za EP 2020.:
Italija - Lihtenštajn 6:0
Malta - Španjolska 0:2
Rumunjska - Farski Otoci 4:1
BiH - Grčka 2:2
Irska - Gruzija 1:0
Norveška - Švedska 3:3
Švicarska - Danska 3:3

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!