Liga prvaka, nokaut faza, Polufinale - uzvrati, 08.05.2019, 21:00 h, Amsterdam Arena
Suci: Felix Brych (Njemačka)
Ajax
Ajax
Matthijs de Ligt 5'
Hakim Ziyech 35'
2:3(2:0) Tottenham
Lucas Moura 55', 59', 90'+6'
Tottenham

Novo čudo u Ligi prvaka! Lucas Moura nevjerojatnim preokretom i golom na kraju nadoknade odveo Spurse u finale!

Jan Šneler • srijeda, 08.05.2019.
Novo čudo u Ligi prvaka! Lucas Moura nevjerojatnim preokretom i golom na kraju nadoknade odveo Spurse u finale!
Foto: EPA

Kakva polufinala, kakvi preokreti! Prvo je Liverpool napravio čudo protiv Barcelone, a isto je zatim napravio i Tottenham! Gubio je na poluvremenu 2:0, ukupno je Ajax imao 3:0, ali onda se ukazao Lucas Moura!

Ajax
Tottenham
Ajax
Tottenham
24
Andre Onana
12
Noussair Mazraoui
4
Matthijs de Ligt
17
Daley Blind
31
Nicolas Tagliafico
20
Lasse Schöne
(do 60')
6
Donny van de Beek
(do 90')
21
Frenkie de Jong
22
Hakim Ziyech
10
Dušan Tadić
25
Kasper Dolberg
(do 67')
Pričuvni igrači
3
Joël Veltman
60'
8
Daley Sinkgraven
67'
16
Lisandro Magallan
90'
Trener
Erik ten Hag
1
Hugo Lloris
2
Kieran Trippier
(do 81')
4
Toby Alderweireld
5
Jan Vertonghen
3
Danny Rose
(do 82')
17
Moussa Sissoko
12
Victor Wanyama
(do 46')
20
Dele Alli
23
Christian Eriksen
27
Lucas Moura
7
Heung-Min Son
Pričuvni igrači
18
Fernando Llorente
46'
11
Erik Lamela
81'
35
Ben Davies
82'
Trener
Maurizio Pochettino

Gledat ćemo englesko finale. Da ste to nekome rekli na poluvremenu, vjerojatno ne bi vjerovao. Ajax je imao sve u svojim rukama, veliko vodstvo, prednost iz prvog susreta, ali Tottenham je uspio slaviti i doći do nevjerojatnog preokreta te ući u finale Lige prvaka.

Utakmica je počela sjajno za domaće. Već u trećoj minuti udarac je okušao Hakim Ziyech, ali obrana je izbila loptu. Minutu kasnije sjajno puca s ruba šesnaesterca Dušan Tadić, lopta mijenja smjer, ali Hugo Lloris uspijeva obraniti.

Konačno, u petoj minuti Ajax je došao do vodstva. Lasse Schone izveo je korner, najviši u skoku bio je Mathijs De Ligt koji je pogodio za 1:0. Nisu domaći još pošteno niti proslavili, a Tottenham je imao priliku za izjednačenje. U šestoj minuti Heung-Min Son lijepo je prošao po lijevoj strani, pucao direktno po golu, no lopta je pogodila stativu.

Nakon sjajnog uvoda, ritam utakmice malo je pao. Većinom se borba vodila na sredini igrališta i niti jedna momčad nije pretjerano iskakala. U 23. minuti Son je imao solidnu šansu, no Andre Onana uspijeva obraniti. Sedam minuta kasnije, Tadić se sjajno izborio za udarac, no lopta je otišla malo pored gola.

U 35. minuti vidjeli smo novi pogodak za Ajax. Tadić je poslao povratnu loptu za Ziyecha koji silovito tuče s ruba šesnaesterca i pogađa za 2:0. Do kraja poluvremena rezultat se više nije mijenjao, a domaći su na odmor otišli s velikom prednošću.

U nastavku susreta vidjeli smo daleko agresivniji i konkretniji Tottenham što je bilo i jasno s obzirom da su morali postići barem tri pogotka za prolaz. Već u 54. minuti Spursi su imali odličnu šansu. Christian Eriksen proigrao je Dele Allija, no ovaj s par metara pogađa Onanu. Minutu kasnije gosti su uspjeli smanjiti zaostatak.

Odlično su kontru odigrali igrači Tottenhama. Danny Rose proigrao je Allija koji ostavlja za Lucasa Mouru, a ovaj poput brzog vlaka prolazi sve čuvare i mirno poentira. Četiri minute kasnije vidjeli smo novu gužvu u šesnaestercu Ajaxa. Onana je sjajno obranio zicer Fernandu Llorenteu, no nesporazum vratara Ajaxa i Schonea koristi Lucas koji uzima loptu i pogađa za 2:2.

Nakon samo petnaestak minuta nastavka, Tottenham je uspio izjednačiti i doći na samo jedan gol od finala Lige prvaka. U 63. minuti Ajax je mogao ponovno šokirati goste, no Ziyech nije uspio pogoditi iz izgledne prilike. Tottenham je krenuo još hrabrije prema naprijed, Mauricio Pocchettino sve je karte bacio u napad, a gotovo mu se isplatilo krajem susreta.

Prije toga, u 80. minuti Ziyech je mogao okončati susret, ali njegov silovit šut odsjeo je na stativi. Sedam minuta kasnije, Jan Vertonghen imao je priliku života. Potpuno sam ostao je na par metara belgijski stoper, pucao je glavom, ali pogodio prečku. Iz odbijene lopte pokušao je zabiti, ali pogodio je domaći blok na crti.

Činilo se da je sve gotovo, gromoglasna publika odbrojavala je posljednje sekunde, a onda je uslijedio šok. U petoj minuti sudačke nadoknade, Ajaxova obrana loše je izbila loptu koja dolazi do nevjerojatnog Lucasa čiji ne pretjerano jak, ali precizan udarac ulazi u gol i donosi Tottenhamu povijesni ulazak u finale Lige prvaka.

Liga prvaka, polufinale, 2. utakmica:
Ajax - Tottenham 2:3

Liga prvaka, nokaut faza

polufinale - uzvrati

Liverpool4:0Barcelona
Ajax2:3Tottenham

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!