Nogomet

Bio je najskuplje pojačanje PSG-a, a Pochettino mu je vratio karijeru na pravi put

Branimir Korać • srijeda, 08.05.2019.
Bio je najskuplje pojačanje PSG-a, a Pochettino mu je vratio karijeru na pravi put
Foto: EPA

Kakva utakmica Lucasa Moure! Fantastični Brazilac pokazao je ono najbolje što ima, fantastičnu tehniku, veliku brzinu i nos za gol...

Prije sedam godina "pola Europe" tuklo se za Lucasa Mouru i htjelo ga je u svojim redovima. Niz najvećih klubova stajao je u redu, nudio Mouri i Sao Paulu praktički sve što su tražili, ali kako priča kaže, na svako "u redu" zainteresiranih klubova, Brazilci su po svom dobrom običaju malo podizali letvicu.

Na kraju su ipak popustili i pustili ga u PSG. Parižani su već krenuli u projekt stvaranja supermomčadi koja je s vremenom trebala rasti i boriti se za titulu pobjednika Lige prvaka. Tu nisu štedjeli i Moura je postao najskuplje pojačanje u klupskoj povijesti nakon što je Sao Paulu plaćeno oko 45 milijuna eura. Iz današnje perspektive, pogotovo za Parižane, to nije ništa posebno, ali tada je to bio ozbiljan novac.

Imao je Moura dobrih i loših faza u Parizu, u prvih pet sezona igrao je puno i dosta zabijao, a onda je nestao s radara. Unai Emery u sezoni 2017/2018 koristio ga je samo sedam puta i u zimskom prijelaznom roku dogodio se transfer u Tottenham.

Lucas je jedva dočekao promjenu sredine i preselio je u Tottenham koji ga je vidio i predstavio kao veliko pojačanje. Cijena je bila puno manja nego što ga je PSG platio, a bilo bi zanimljivo vidjeti danas lica Parižana nakon što su se oni osramotili protiv Unitedovih rezervi i ispali, a Moura hat-trickom u polufinalu izbacio hit sezone Ajax i odveo Tottenham u finale Lige prvaka.

Neymar, Mbappe, Di Maria, Cavani i sve ostale pariške superzvijezde pogurale su Lucasa u drugi plan za što je dijelom i sam kriv. Imao je utakmica u kojima je bio potpuno nevidljiv, znalo se događati da samo odjednom shvatite nakon što je susret već poodmakao da je Lucas ipak na terenu. No imao je i sjajnih nastupa u kojima je pokazivao vrhunski potencijal.

Iznimno je brz, fantastične tehnike, zna zabiti gol, kombinirati i bio mu je prvenstveno potreban trener koji će u kontinuitetu izvlačiti iz njega ono najbolje. Mauricio Pochettino je to u dobroj mjeri uspio, a Lucas mu je vratio na najbolji način.

Ovaj sjajni Brazilac ostat će poznat po tome što je odveo Tottenham u finale Lige prvaka nevjerojatnim hat-trickom u drugom poluvremenu u Amsterdamu. Međutim da nije bilo njega, Spursi ne bi vidjeli niti nokaut fazu Lige prvaka. Naime u zadnjem kolu grupne faze Lucas je u 85. minuti Tottenhamu donio izjednačenje i bod na Camp Nouu protiv Barcelone i Spursi su se kroz ušicu igle provukli u osminu finala. Imali su isti broj bodova kao i Inter, ali su prošli dalje s Barcelonom.

Nakon prvog dijela dvoboja u Amsterdamu, tko bi stavio i kunu na ulazak Tottenhama u finale? Ništa posebno Spursi nisu odigrali, ali su zahvaljujući kvaliteti i upornosti Lucasa ipak prošli dalje.

Sjećamo se sinusoide emocija Spursa i Pochettina u Manchesteru nakon izbacivanja Cityja i drame u sudačkoj nadoknadi. Pochettino je i u Amsterdamu bio na rubu infarkta. Pochettino, ali i navijači Spursa. Često su mu prigovarali da nije donio klubu trofeje i da je Tottenham ostao "luzerski klub", ali sada je na korak do titule europskog prvaka. Zadnja prepreka bit će Liverpool, ljuti rival iz Premiershipa, protivnik kojeg ne može bolje poznavati.

Otočki nogomet doživljava pravi procvat, imamo englesko finale Lige prvaka, a nije nerealno očekivati i englesko finale u Europskoj ligi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!