Nogomet

Sportnetov žiri jednoglasno: Bayern će biti prvak Njemačke, a Schalke je najneugodnije iznenađenje

Mihaela Bradovski, Petar Jenjić, Jan Šneler • subota, 18.05.2019.
Sportnetov žiri jednoglasno: Bayern će biti prvak Njemačke, a Schalke je najneugodnije iznenađenje
Foto: EPA

Pred nama je zadnje kolo Bundeslige koje će ujedno donijeti i odluku o naslovu prvaka. Bayern i Borussia Dortmund odlučit će tko će uzeti titulu...

Mihaela Bradovski

Prvak će biti: Bayern. Mogao je u prošlom kolu dovršiti posao i igrati zadnji susret bez nekih stresova, no ionako će uzeti naslov. Protivnik je vrlo neugodni Eintracht s Rebićem i Jovićem, ali sastav iz Frankfurta jako je pao u formi u Bundesligi u posljednje vrijeme i iako mu je ovo važan susret u borbi za Ligu prvaka, važan je i Bayernu koji se bori za titulu. Bavatci su favoriti i pred svojim navijačima morali bi doći do pobjede i tako osigurati naslov bez da ih uopće zanima što Borussia Dortmund radi kod imenjaka. Neće niti njoj biti lako.

Najugodnije iznenađenje: Werder i Wolfsburg. Jedno vrijeme početkom godine Werder je izgledao fantastično, igrao odličan nogomet i bilježio sjajne rezultate. Prije sezone predviđalo mu se da će završiti u donjoj polovici poretka, no ne u borbi za opstanak, ali u zadnjem kolu Werder se bori za Europu. Ne ovisi o sebi, mora uz svoju pobjedu protiv Leipziga ujedno i čekati kiks Hoffenheima i Wolfsburga, ali ostanak u igri do zadnjeg kola za njega je nagrada za dobru sezonu. S druge strane tu je i Wolfsburg jak konkurent, momčad koja je doživjela totalnu transformaciju nakon očajne prošle sezone u kojoj je skoro ispao iz lige. Također je igrao jako dobar nogomet i od kandidata za ispadanje, došao je do kandidata za Europu u samo godinu dana.

Najneugodnije iznenađenje: Schalke. Očajna sezona je iza Schalkea kojem je jedina svijetla točka prolazak u osminu finala Lige prvaka. U prvenstvu je završio kao prvi iznad crte u borbi za opstanak što niti je u skladu s očekivanjima, niti u skladu s rosterom koji posjeduje. Tedesco je dugo izdržao na klupi, a tamo ga je držala samo Liga prvaka.

Igrač sezone: Robert Lewandowski. Iako je imao i boljih igara, Lewandowski je i ove sezone u velikoj mjeri zaslužan za Bayernov pohod prema tituli. Uostalom prvi je strijelac lige s 22 postignuta gola, a tome je dodao i niz asistencija. Postotak realizacije čistih prilika je nešto lošiji nego prošlih sezona, ali i dalje je na vrhunskoj razini. Bayern bez njega teško da bi još bio u borbi za titulu.

Trener sezone: Niko Kovač. Unatoč svim problemima s kojima se suočavao, Kovač je uspio s Bayernom doći do borbe za naslov prvaka i vratiti se u nju kada nitko više nije vjerovao. Pomogla je Borussia, ali morao je i Bayern igrati dobro da bi se vratio. Priča kaže kako u svlačionici ima problema s uvrijeđenim zvijezdama koje ne igraju i ne sviđa im se njegov studiozan pristup, nije dobio priliku slagati momčad po svom izboru već je dobio ovo što je dobio, mediji ga smjenjuju još tamo od prve krize prošle godine, ali uspio je sve izbalansirati i u teškim uvjetima biti glavni favorit za titulu. Osim toga i u finalu je Kupa.

Njemački klubovi u Europi: Najbolji nastup upisao je Eintracht koji je došao do polufinala Europske lige i ostavio odličan dojam. Nijanse su ga dijelile od finala, točnije penali. Što se tiče ostalih, Bayern je naišao na Liverpool koji je sjajan i protiv kojeg Bavarci nisu favoriti, Borussia Dortmund ispala je od Tottenhama lakše od očekivanja uz totalni podbačaj u Dortmundu, Schalke je izvukao maksimum prolaskom skupine, a Hoffenheim je zapeo u vrlo izjednačenoj grupi. U Europskoj ligi podbacili su i Bayer i Leipzig, Bayer je ispao od Krasnodara, a Leipzig još u grupi. Sve u svemu više rezultata ispod očekivanja nego u skladu s očekivanjima ili bolje.

Petar Jenjić

Tko će biti prvak?: Usponi i padovi pa u konačnici opet uspon. Bayern je pokazao više lica ove sezone, bilo je dosta turbulencija, no ipak smatram kako će ostati na vrhu i ponovno obraniti naslov prvaka. Trebala bi to biti prva titula Nike Kovača u novom klubu. Nikako ne očekujem da će se dogoditi da Bavarci ostanu bez bodova protiv Eintrachta, a istovremeno Borussia Dortmund na gostovanju porazi Borussiju Mönchengladbach.

Najugodnije iznenađenje: Wolfsburg se prošle sezone spasio tek u doigravanju protiv Kiela te tako sačuvao prvoligaški status, a ove je skočio prilično visoko. Pobjeda protiv Augsburga u posljednjem kolu osigurat će im nastup u Europi, a u slučaju pogodnih rezultata na drugim terenima, ući će i među šest najboljih ekipa. Bilo bi mu to 16. slavlje sezone čime bi izjednačili učinak pobjeda u posljednje dvije sezone zajedno. Doprinos je imao i Josip Brekalo, a prvi igrač svakako je Wout Weghorst koji je postigao 14 pogodaka

Najneugodnije iznenađenje: Samo sezonu nakon osvajanja drugog mjesta, Schalke je pao vrlo nisko. Prošao je skupinu Lige prvaka, a iako se radilo o najlakšoj mogućoj, očekivala se ipak bolja sezona u prvenstvu. Prije tri tjedna porazio je dortmundsku Borussiju (4:2) i to je jedna od rijetkih istaknutih pobjeda ove sezone. S obzirom na to da je tek završnim kolima osigurao ostanak, teško je izdvojiti neku drugu momčad koja je više razočarala.

Igrač sezone: Lijepo je vidjeti Marca Reusa da odradi veći dio sezone bez problema s ozljedama. Posebno se to očitovalo u prvom dijelu kada je u 17 uzastopnih utakmica startao u početnoj postavi. Pri tome je postigao 11 golova i dodao šest asistencija te bio jedan od zaslužnijih igrača što je momčad iz Dortmunda bila na vrhu Bundeslige. Međutim, uslijedili su problemi, četiri utakmice propustio je zbog ozljede, a dvije zbog suspenzije, no to konačan učinak ipak ne može pokvariti. 16 golova i osam asistencija u 26 nastupa bilo je sasvim dovoljno za vrh moje ljestvice.

Trener sezone: Lucien Favre preuzeo je Borussiju Dortmund uoči početka tekuće sezone i napravio jako dobar posao, iako će, ako stvari ostanu iste, ostati bez trofeja. 12 pobjeda i tri remija bio je učinak Borussije u prvih 15 kola prvenstva, a prvi poraz stigao je tek 18. prosinca na gostovanju kod Fortune. Drugi dio sezone bio je dosta lošiji, uspoređujući ga s prvim, a ključnim se u konačnici možda neće pokazati 5:0 poraz od Bayerna, već poraz na domaćem terenu od Schalkea prije tri tjedna. Kada je najviše trebalo, Borussia nije odigrala najbolje, ali to nikako ne oduzima činjenicu kako na klupi ima odličnog trenera.

Njemački klubovi u Europi: Bayern je završio prvi u skupini s Ajaxom, Benficom i AEK-om, ali u osmini finala dočekao ih je Liverpool protiv kojeg su i sve ostale momčadi, pa i one kvalitetnije od trenutne bavarske ekipe, imale velike probleme. Slično je prošla i Borussia koja se nakon uspješno odrađene skupine protiv Atletica, Club Bruggea i Monaca susrela s drugim finalistom ove sezone Tottenhamom. U najlakšoj mogućoj skupini (Porto, Galatasaray, Lokomotiv Moskva) Schalke je prošao dalje, ali protiv Manchester Cityja nije imao šanse.

Što se tiče Europske lige, Eintracht je nadmašio očekivanja, a sjajnim igrama ostao je malo "prekratak" za finale natjecanja. Još u šesnaestini finala nastup je zaključio Bayer Leverkusen, dok se od RB Leipziga, koji je u konkurenciji Red Bull Salzburga, Celtica i Rosenborga uzeo treće mjesto. Sve u svemu, još jedna sezona bez europskog trofeja za njemačke klubove, međutim, ipak nije bila potpuni podbačaj. Prosjek.

Jan Šneler

Prvak će biti: Bayern. Iako igraju posljednje kolo protiv izuzetno opasnog i motiviranog Eintrachta, Bavarci će teško izgubiti na Allianz Areni. Borussia Dortmund imala je previše prilika koje je propustila i možemo čak reći da nisu niti zaslužili doći do naslova.

Najugodnije iznenađenje: Wolfsburg i Borussia Monchengladbach podjednako. Wolfsburg je od prošlogodišnjeg debakla i doigravanja za ostanak protiv Holstein Kiela došao do momčadi koja će vrlo vjerojatno igrati Europsku ligu sljedeće godine. Borussia Monchengladbach jer bi trebala ući direktno u Ligu prvaka što je veliki uspjeh za momčad koja je 70-ih godina bila finalist Kupa prvaka i dvostruki osvajača Kupa Uefe.

Najneugodnije iznenađenje: Schalke. Svega osam pobjeda u 33 utakmica, činjenica da će ostati u Bundesligi samo zbog još gorih momčadi na dnu. Vrlo teško prihvatljivo za momčad koja je prošle godine bila doprvak Njemačke, a ove sezone čak došla do nokaut faze Lige prvaka. U Bundesligi ove sezone definitivno nisu bili na razini koja se očekivala od skupe momčadi.

Igrač sezone: Robert Lewandowski. S obzirom da vjerujem da će Bayern osvojiti naslov red je da igrač sezone bude njihov najbolji strijelac. Ujedno je Poljak i najbolji strijelac Bundeslige (22 pogodaka), a uz to je upisao i 12 asistencija. Sjajan igrač, važna karika Bavaraca i zasigurno najbolji igrač sezone. S druge strane, važno je pohvaliti i mladog Jordana Sancha iz Borussije Dortmund koji je upisao čak 18 asistencija.

Trener sezone: Niko Kovač. Rijetko koji trener zaradi toliko podcjenjivanja, uvreda i sapunanja daske kao Kovač. Njegov Bayern ne briljira, ali isti taj Bayern ne briljira još od Juppa Heynckesa. Kovač je u igri za naslov prvaka Njemačke i Kup Njemačke, ispao je u Ligi prvaka od sadašnjeg finalista Liverpoola i sve to napravio je uz veliki otpor dobrog dijela medija, jednog dijela navijača, nezadovoljnih pojedinaca u svlačionici i ostarjelog vodstva kluba. Ako osvoji dvostruku krunu, nema razloga za nezadovoljstvo.

Njemački klubovi u Europi: 3/5. Eintracht je povećao ocjenu i zamalo je ušao u finale Europske lige što bi bilo sjajno. U Ligi prvaka nisu briljirali iako su tri predstavnika prošla grupnu fazu (Bayern, Borussia Dortmund i Schalke). Hoffenheim je zaslužio puno više u Ligi prvaka. Sreće u nokaut fazi nisu imali sa ždrijebom i ispadanja nisu bila veliki šok. U Europskoj ligi podbacio je RB Leipzig, dok je Bayer objektivno imao zahtjevnog protivnika u Krasnodaru. Može i bolje, ali debakl nije.

Bundesliga

1Bayer Leverkusen 2974:19+5579
2Bayern 2982:36+4663
3Stuttgart 2967:34+3363
4RB Leipzig 2967:33+3456
5Borussia D. 2957:34+2356
6Eintracht Frankfurt 2943:39+442
7Augsburg 2947:46+139
8Freiburg 2941:52-1139
9Hoffenheim 2949:57-836
10Heidenheim 2942:50-834
11Borussia M. 2950:56-631
12Werder Bremen 2936:49-1331
13Union Berlin 2925:45-2029
14Wolfsburg 2934:50-1628
15Bochum 2934:59-2527
16Mainz 05 2930:47-1726
17Köln 2923:51-2822
18Darmstadt 2928:72-4414

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!