Hrvatski nogometni kup, Finale, 22.05.2019, 18:00 h, Aldo Drosina, Pula
Suci: Damir Batinić, Tomislav Petrović, Miro Grgić
Dinamo
Dinamo
Mislav Oršić 63'
1:3(0:2) Rijeka
Antonio Mirko Čolak 13'
Tibor Halilović 39'
Zoran Kvržić 84'
Rijeka

Rijeka slavi! Modri promašili penal za povratak, Kvržić zaključio priču

Jan Šneler • srijeda, 22.05.2019.
Rijeka slavi! Modri promašili penal za povratak, Kvržić zaključio priču
Foto: FaH

U finalnom susretu Hrvatskog nogometnog kupa, Rijeka je odigrala vrlo zrelu i borbenu utakmicu te je s 3:1 slavila protiv favoriziranog Dinama...

Činilo se kao da Dinamu nitko neće stati na put ove sezone u kojoj su prema svim očekivanjima trebali glatko doći do dvostruke krune. Uvjerljivo osvajanja naslova prvaka HT Prve lige u Puli ništa nije značilo jer je Rijeka odigrala pametno, mirno i iznimno borbeno te je s 1:3 zasluženo došla do slavlja i naslova pobjednika Hrvatskog nogometnog kupa.

Rijeka je susret počela vrlo zatvoreno i Dinamo je praktički desetak minuta držao loptu u svojim nogama. Bilo je jasno da će Riječani tražiti grešku Modrih i to se dogodilo u 12. minuti. Prije toga, Ivan Tomečak sjajno je potegnuo s dvadesetak metara, no Dominik Livaković odlično brani. Iz kornera koji je uslijedio, Antonio Čolak iskoristio je grešku Brune Petkovića koji nije izbio loptu na vrijeme te je napadač Rijeke mirno zakucao loptu u mrežu.

Dinamo se uspio pribrati i ponovno doći u kontrolu posjeda, no igrači Modrih previše su griješili, bili potpuno dekoncentrirani i Simon Sluga nije imao previše posla u prvih pola sata. U 31. minuti, Dani Olmo dubinskom je loptom pronašao Arijana Ademija koji iz prve vraća loptu u šesnaesterac gdje je natrčao Mislav Oršić, ali prilično slabo pucao iz izgledne pozicije. Bio je to ujedno prvi ozbiljniji pokušaj Dinama na susretu.

Dinamo je totalno bio van utakmice. Igrači su djelovali kao da se prvi puta vide na terenu, a Rijeka je, bez obzira na defenzivnu igru, vješto sve kažnjavala. U 39. minuti, Kvržić je odlično prošao po boku, gurnuo loptu kroz noge Amiru Rrahmaniju i oštro ubacio u sredinu gdje je Tibor Halilović skrenuo loptu u mrežu pored potpuno ošamućenih braniča Dinama.

Do kraja prvog dijela, Rijeka je zadržala vodstvo i otišla u svlačionicu s velikih 0:2. U nastavku Dinamo više nije imao što čekati te je Nenad Bjelica odlučio ubaciti još jednog napadača, Marija Gavranovića. Upravo je bivši igrač Rijeke bio u odličnoj poziciji u 50. minuti, no njegov udarac otišao je preko gola.

Dvije minute kasnije inače besposleni Sluga gotovo je stajao Rijeku primljenog pogotka. Nakon jedne svijeće, slabo se pozicionirao i lopta mu je skliznula niz ruke. Srećom po Rijeku, nitko od Dinamovih igrača nije stigao do lopte. Igra se malo primirila, Rijeka je dobro sprječavala Modre, ali teško je mogla očekivati da neće Dinamo zabiti.

U 63. minuti, Dinamo je doslovno pokušao ugurati loptu u mrežu. Prvo je pucao Ademi s par metara glavom, ali Sluga sjajno brani. Potom je Olmo pokušao, no i on je blokiran, kao i Petković, da bi konačno Oršić sjajnim udarcem pogodio suprotne rašlje i smanjio zaostatak Dinama. Modri su sada krenuli u potpuni napad, ostalo je još sasvim dovoljno vremena i za potpuni preokret.

U 69. minuti Oršić je lijepo primirio jednu odbijenu loptu i pucao s ruba šesnaesterca, no njegov pokušaj odlazi pored gola. Par minuta kasnije, Dinamo je dobio priliku izjednačiti iz kaznenog udarca. Joao Escoval igrao je rukom u šesnaestercu i Damir Batinić pokazao je na bijelu točku. Iz usporene snimke teško je točno reći je li bilo elemenata za najstrožu kaznu, ali čini se kako je lopta prvo dirala u nogu Escovala, a onda u ruku i teško je govoriti o neprirodnom položaju ruke.

U svakom slučaju, Olmo je pristupio izvođenju kaznenog udarca, no pucao je slabo i Sluga je uspio skrenuti loptu u korner. Malo kasnije probao je i Ademi iz okreta, ali Sluga je još jednom sjajno obranio. Izgledalo je kao da će Dinamo uspjeti doći do pogotka jer se Rijeka isključivo branila. No, Rijeka je uspjela ponovno iznenaditi Modre. U 85. minuti Kvržić se odlično oslobodio i iz teške pozicije u šesnaestercu neobranjivo pogodio za velikih 1:3.

Bilo je jasno kako će Rijeka osvojiti Hrvatski nogometni kup te je do kraja susreta momčad Igora Bišćana odlično zatvorila sve pristupe golu. Dinamo nije uspio napraviti čudo u posljednjim minutama i možemo slobodno reći potpuno zasluženo izgubio u finalnom susretu u Puli.

Hrvatski nogometni kup

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!