Automoto

Autocross se vraća u Istru, prva utrka na novoj stazi

Sportnet • petak, 31.05.2019.
Autocross se vraća u Istru, prva utrka na novoj stazi

Malo istarsko mjesto Gambetići, nadomak Višnjana, već je neko vrijeme upisano u kartu oktanskih središta obirom da su ga pohodili uglavnom vozači robusnih džipova. No, od ovog vikenda kreće i realizacija novog projekta – autocross utrka na stazi pod imenom Skok racing rally track...

U organizaciji Auto karting i off road kluba Skok racing 1993, a uz suorganizaciju Autokluba Poreč Motorsport, prvog lipanjskog vikenda, nakon deset godina autocross se vraća na područje Istre. Do tada se vozilo na stazi Bršćak nadomak Buzeta, a Gambetići će u prvoj službenoj utrci ugostiti više od 20 vozača u službenoj konkurenciji dva državna prvenstva Hrvatske i Slovenije. Prema najavama organizatora, u pauzama službenih i bodovnih vožnji nastupit će i dio vozača u promotivnim vožnjama za nagrade organizatora.

Novi oktanski centar, na čijoj izgradnji u više faza inicijalno već sedam godina radi veliki zaljubljenik oktana Edi Milokanović, priveden je svrsi realizacije autocross utrke. Postoje dvije moguće duljine, od 727 i 999 metara, nimalo jednostavne, zavojite staze, s nizom uspona, ali i skokova, S zavoja, minimalne širine 10 metara.

"Posljednjih mjeseci intenzivno radimo kako bi dočekali i prvu službenu utrku. Zemljana podloga je izuzetno čvrsta, uz rubove staze postavljeno je 1.500 metara čeličnih odbojnika, oko 300 metara betonskih barijera, pripremljen je park vozača s potrebnom infrastrukturom, a gledatelji će, u vjerujemo vrhunskim vožnjama, moći uživati s više, samo za njih predviđenih pozicija u sigurnim zonama izvan staze", kazuje Edi Milokanović u jednoj od rijetkih pauza rješavanja brojnih zadaća.

Autocross – 1. nagrada Gambetića 2019. druga je ovogodišnja utrka Prvenstva Republike Hrvatske, nakon one održane u Rikniku, gdje su prve ovogodišnje pobjede polučili Dražen Katić i Goran Jakić iz Autokluba Ozalj, te Robert Slavić iz AK Buzet Autosport. Na istom mjestu, u Gambetićima, predviđena je sredinom kolovoza repriza, uz vjeruje se, veći broj sudionika.

Subota 1. lipanj rezervirana je za verifikaciju vozača i tehnički prijam vozila od 15 do 18 sati, dok će slobodni treninzi biti mogući od 14 do 17 sati. U nedjelju od 8 do 10 sati na rasporedu su službeni treninzi, u 11 sati kreće prva od tri kvalifikacijske vožnje, uz svečano otvorenje u 13,30 sati. Finalne vožnje kreću od 16 sati.

Miroslav KRPAN

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!