Rukomet

Šest hrvatskih igrača na Final Fouru Lige prvaka: Tko će biti novi europski prvak?

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 01.06.2019.
Šest hrvatskih igrača na Final Fouru Lige prvaka: Tko će biti novi europski prvak?
Foto: EPA

Rukometna Liga prvaka stigla je do samoga kraja. Ostao je još samo završni ples Barcelone, Veszprema, Kielcea i Vardara u Kölnu i zavjesa na još jednu veliku sezonu bit će spuštena. U tri od četiri najbolje momčadi Starog kontinenta nalazi se i šest hrvatskih internacionalaca...

Hrvatska će i ove godine imati jaku koloniju na Final Fouru. Čak šestorica naših igrača odlaze u borbu za europski naslov. Najiskusniji od njih je Ivan Čupić kojem je ovo sedmi nastup na završnici.

"Desetak dana samo treniramo i gledamo video. Barcelona je odlična momčad, to je svima jasno. Ima nevjerojatnu širinu. Bila je dominantna u skupini i dobila nas oba puta relativno lako. Mi smo se u međuvremenu presložili. Imamo glavu i rep, što se kaže. Novi trener je uredio momčad tako da svatko zna svoje mjesto i što mu je raditi. Vratio nam se Christian Dissinger nakon dosta vremena. Pitanje je naravno, koliko nam može pomoći, ali tu je. Sedmi put sam u Kölnu i jako sam sretan. Imam dva naslova, a znam da za sedam kažu da je sretan broj. Daj Bože da se to potvrdi i ove godine."

Igor Karačić

"Svi smo zdravi i spremni. Imali smo priliku za oporavak nakon teških okršaja s Pick Szegedom i sada s nestrpljenjem čekamo Köln. Barcelona je strašna momčad, vjerojatno i prvi favorit Final4. Moramo biti jako oprezni i pametni. Ne smijemo im ući u mlin. Nevjerojatno su jaki u krađi lopti i presijecanju napada. Svako naše dodavanje, svaki skok mora biti izveden savršeno i punom snagom. Inače te 'pojedu'. Kontra je jedno od njihovih najjačih oružja. Tu su nemilosrdni. Međutim, mnogi od nas su igrali Final Four, znamo što nas čeka i neka nas nitko ne otpisuje unaprijed."

Manuel Štrlek dolazi s Veszpremom na svoj četvrti Final Four, dok će Vardarovcu Igoru Karačiću i Kielceovom Luki Cindriću ovo biti treći nastup u završnici.

"Nakon što smo osvojili naslov prvaka Mađarske imali smo jedno malo slavlje, ali crtu na sezonu podvlačit ćemo tek nakon Final Foura u Kölnu. S Kielceom smo igrali dvaput ove sezone u skupini, dobili ga i nadam se da možemo i treći put. Oni zaslužuju maksimalni respekt jer kada netko dobije PSG deset razlike, nema druge nego se nakloniti do poda. Mi smo se jako digli u drugom dijelu sezone, posebno Lige prvaka i u Kölnu idemo puni samopouzdanja. Momčad je iskusna, prošla je mnogo ovakvih utakmica. Final Four je zbilja pravi spektakl i tko to nije vidio i osjetio puno je toga propustio", kratko je, između ostalog, polufinalni dvoboj s Kielceom prokomentirao Manuel Štrlek.

U dresu poljskog Kielcea, osim Cindrića, igrat će i Filip Ivić i Marko Mamić koji su debitanti na Final Fouru Lige prvaka.

"Još nismo kompletni i nažalost nećemo biti niti u Kölnu. Ozljede su nas dotukle ove sezone, ali pokazali smo protiv PSG-a da i takvi možemo mnogo. Osvojili smo dva trofeja u Poljskoj, što je bio cilj i odlazak na završnicu je nagrada. Nemamo nikakvog pritiska. Objektivno smo napravili više od očekivanja. Veszprem nas je dobio oba puta ove sezone, ali mi smo u dobrom stanju i vjerujem da možemo do finala. Köln je mnogo puta pokazao da tamo nema favorita. Malo ih je Kielceu davalo izglede 2016. godine pa su postali europski prvaci. Meni je osobno to prvi nastup na završnici četiri najbolja europska kluba i jako se veselim tome. To sam oduvijek želio", riječi su kojima se na izglede poljskog predstavnika, ali i vlastita očekivanja, osvrnuo Filip Ivić.

Marko Mamić

"Nema umora kada se čovjek priprema za Final Four. Imali smo kratki predah nakon osvojenog naslova i Kupa i evo već nekoliko dana imamo treninge u 15 sati da bi se navikli na za nas neobično vrijeme kada ćemo igrati u Kölnu. Kod Talanta Dujšebaeva nema slučajnosti. Sve je planirano do najsitnijih detalja. Jako puno radimo na obrani. Veszprem je teško dobiti šest na šest jer imaju dvometraša na izvoz. Zato ćemo svoju priliku tražiti kroz polukontru i kontru, odnosno te lake pogotke. Poput Filipa i ja sam prvi put na Final Fouru i jedva čekam početak utakmice. Gledajući ukupno, Kielce je imalo izvrsnu sezonu i sve što napravimo u Njemačkoj je bonus."

Ovogodišnje izdanje deseto je po redu u Kölnu, a koliko je Final Four teško osvojiti govori i podatak da nitko u devet godina nije uspio obraniti naslov prvaka. Neće se to dogoditi niti ove godine jer je prošlogodišnji pobjednik Montpellier ispao još u skupini.

Ivan Čupić dva je puta, i to uzastopno, sa svojim klubovima dolazio do naslova najbolje momčadi. 2016. godine s Kielceom te odmah potom i s Vardarom. Štrlek iza sebe ima spomenuti naslov od prije tri godine, dok su Karačić i Cindrić, zajedno s Vardarom i Čupićem, bili najbolji 2017.

Ždrijeb je ove godine u polufinalu spojio Veszprem i Kielce, odnosno Barcelonu i Vardar. Tri od četiri kluba iz toga društva već su bili europski prvaci. Samo je Veszprem u čekaonici, a njemu će ovo biti peti nastup u Lanxess Areni. Kako god da se priča u Kölnu rasplela jedno je sigurno, Hrvatska će imati barem jednog svog igrača u velikom finalu.

hrs.hr

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!