Nogomet

Hrvatska nema problema s vratarima, a Dalić je s Tunisom poslao jasnu poruku Ćaleta-Caru

Branimir Korać • srijeda, 12.06.2019.
Hrvatska nema problema s vratarima, a Dalić je s Tunisom poslao jasnu poruku Ćaleta-Caru
Foto: FaH

I porotiv Walesa i protiv Tunisa Zlatko Dalić dobio je nele odgovore. Poraz s Tunižanima ne nosi sa sobom neke posljedice dok je pobjeda protiv Velšana vrlo vrijedne, posebno zbog načina na koji se raspliće skupina...

Hrvatskoj mrski kvalifikacijski lipanj je odrađen, upisani su pobjeda i poraz, a dobra je vijest što je taj poraz došao u posve nebitnoj utakmici. Izbornik i igrači bili su nezadovoljni nakon Tunisa ponajviše jer im je želja bila Varaždincima pokloniti dobru igru i pobjedu, no nije došlo nijedno od toga.

Djelomično je Hrvatska u drugom dijelu u Varaždinu izgledala dobro, ne toliko nekom povezanom igrom koliko željom i pritiskom, ali prvo poluvrijeme bilo je jako loše, jedno od lošijih ove reprezentacije.

Šaren sastav i formacija u kojoj Hrvatska inače ne igra kumovali su tome. Isprobavao je Dalić formaciju 3-5-2, ali saznao je kako je više ne treba forsirati jer jednostavno ne funkcionira. Posebno je to bilo vidljivo u otvaranju Tunižana gdje je obrana bila potpuno nesinhronizirana, bočni igrači ostavljali su puno prostora, a nije bilo pomoći iz sredine u zatvaranju. Dejan Lovren još se koliko-toliko tu snalazio, ali Vida i Benković imali su dosta problema.

Vratari nisu problem, problem ima Kalinić

Ono što je dobro - Zlatko Dalić nema problema s vratarima. Nakon što je Livaković bio odličan protiv Walesa, jednako kao što je bio odličan i u Ligi nacija protiv Engleske, jednostavno mora biti reprezentativna jedinica, a Simon Sluga opravdao je povjerenje i u nekoliko navrata spasio Hrvatsku protiv Tunisa. Kod golova ne snosi krivicu i pokazao se dobrom alternativom.

Gdje je tu Lovre Kalinić? U problemima. Iskreno, Kalinić je u ovom trenutku tek četvrti golman. Livaković je definitivno broj jedan, Sluga se prometnuo u reprezentativni broj dva, a odmah do njega je čak i Josip Posavec, vratar Hajduka i mlade reprezentacije. Kalinićev problem nije od jučer, to traje već duže vrijeme, još od prelaska u Aston Villu. Jednostavno došlo je do velikog pada forme, u Engleskoj nije imao lagan proces prilagodbe, svemu tome došla je i ozljeda i nestao je s mape.

Kada je Lovre u pitanju, bliska budućnost nije mu nimalo blistava. U Aston Villi je ipak s razlogom izgubio status startnog vratara jer je Jed Steer branio odlično u njegovom odsustvu i jako teško će ga maknuti s gola. Znači u situaciji je da nije briljirao u dobrom dijelu utakmica u dresu reprezentacije nakon odlaska Subašića i izgubio je mjesto u klubu te neće imati posebnu minutažu.

Zlatko Dalić često ističe da je situacija s vratarima spoecifična i da ih ne voli mijenjati, odnosno mora se znati hijerarhija. To je u redu ako su svi vratari u dobroj formi i podjednake kvalitete. Ovdje je jednostavno Kalinić potpuno pao i bez obzira na sve, postoje oni koji su u ovom trenutku bolji i ne bi bilo pravedno da netko tko je bolji ne zauzima svoje mjesto. Kalinić nije pred kraj karijere da se neće moći vratiti u reprezentaciju, imat će prilika, puno je godina karijere pred njim, ali da bi uopće zadržao reprezentativni status, ne samo startnu jedinicu jer je nju izgubio, Kalinić mora prije svega početi braniti. Zar bi bilo fer prema Posavcu koji sjajno brani u Hajduku da ne dobiva pozivnicu, a da je vratar koji ne brani u klubu i nije u formi ispred njega? Bez obzira kako se zove.

Kao što je rekao da je kod vratara bitna hijerahija, Dalić je jednako tako i rekao da u reprezentaciju mogu oni koji igraju u svojim klubovima. I tu je u pravu i to je definitivno još jedan razlog Kaliniću za zabrinutost.

Što nakon Modrića?

Ono što je Dalić i sam znao, Hrvatska s Lukom Modrićem i bez njega je posve različita reprezentacija. Luka je na onoj žegi u Osijeku igrao kao dječak, bio jedan od najboljih pojedinaca, a protiv Tunisa Hrvatska se pokrenula njegovim ulaskom. On u svakom trenutku zna što napraviti s loptom, kako stvoriti opasnost pred kaznenim prostorom protivnika i unatoč skromnijoj sezoni, predstavlja neizmjernu vrijednost.

Modrić nema 25 godina da bi se moglo računati kako će još godinama nositi igru reprezentacije. Treba se itekako razmišljati što nakon njega, tko će popuniti tu prazninu koja će nastati. Takvog igrača Hrvatska nema, niti na mapi. Neki koji su se činili kao potencijalni kandidati za taj iskorak, zagubili su se i bit će ga pakleno teško nadomjestiti. Posebno jer je nekako izgledno da će i on i Ivan Rakitić nakon Europskog prvenstva 2020. godine lagano razmišljati o reprezentativnoj mirovini. Nadomjestiti takve klase ne bi preko noći mogla niti daleko veća sila od Hrvatske.

Europsko prvenstvo do 21 godine pokazat će kakvu Hrvatska budućnost jer tamo mlade reprezentativce čekaju ozbiljni protivnici. Šteta zbog Duje Ćaleta-Cara kojem je Dalić u Varaždinu poslao poruku nakon što ga nije stavio na travnjak iako nije igrao protiv Walesa te je jedini uz Kalinića koji nije dobio niti minutu u ova dva susreta. Ćaleta-Car napravio je nešto što nikako nije smio i za to će sigurno snositi posljedice.

Poruka Ćaleta-Caru

U cijeloj priči nekoliko je verzija pa treba dobro razmisliti kojoj vjerovati. Ona o tome kako ga klub ne pušta je u najmanju ruku sumnjiva jer klubovi teško mogu braniti igračima odlazak na Europsko prvenstvo. Uostalom, zar postoji igrač koji se ne bi kod kluba pokušao izboriti da ga ipak puste jer ako ti nije ispunjenje sna igrati za reprezentaciju na Europskom prvenstvu, onda si na krivom mjestu.

Priča o umoru još manje drži vodu, zar nisu i ostali umorni? Baš svi ti igrači tijekom cijele sezone jednako su igrali, trenirali, borili se, mučili i s ozljedama i protivnicima. Pa dobar dio njih imao je i veću minutažu nego što je Ćaleta-Car imao. I što bi sad i oni trebali na to reći. Ponavljamo, ovo je reprezentacija.

Treća verzija o uplaćenom odmoru, nekako pokušavam vjerovati kako je to najmanje vjerojatno jer ne želim vjerovati da postoje takvi slučajevi. Nastup za reprezentaciju nije obavezan, nećeš ne moraš, ali i reprezentacija je dio karijere. To bi tek bilo itekako neodgovorno jer jako dobro znaš što te čeka i točno koji datum. Iskreno se nadam da je Ćaleta-Car shvatio što je napravio i da u budućnosti neće biti takvih situacija. Dalić mu je poslao jasnu poruku, a sada je na njemu. Još je mlad, na početku je karijere i pripisat ćemo to kao pogrešci, ali ozbiljnoj pogrešci koja se više ne smije ponoviti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!