Nogomet

Upoznajmo austrijskog debitanta u LP: (F)re(e)start omogućio LASK-u ponajbolje dane u povijesti

Sportnet • srijeda, 07.08.2019.
Upoznajmo austrijskog debitanta u LP: (F)re(e)start omogućio LASK-u ponajbolje dane u povijesti

O Baselu znamo sve, a koliko znamo o LASK-u? Ugodno iznenađenje austrijskog prvenstva prošle sezone vraća se u Europu, a prvi put u svojoj povijesti igrat će u kvalifikacijama za Ligu prvaka...

AUTOR: I.M.

Linzer ASK (Athletik-Sport-Klub) je austrijski starac koji je prije desetak dana proslavio 111. rođendan.

Neki izvori tvrde da godišnjica pada baš na današnji dan, ali tada je osnovan Atletski sportski klub Siegfried koji je u početku bio aktivan samo u području atletike. Nogometni klub osnovao je član atletskog kluba, Albert Siems 1908. godine, ali tek je po završetku Prvog svjetskog rata u veljači 1919. nogometni dio pokrenut. Počeli su kao Linzer Sportclub, ali na izvanrednoj skupštini u rujnu 1919. klub mijenja ime u Linzer-Athletik-Sport-Klub, a kratica LASK postaje prihvaćena i poznata diljem Europe.

Klub nije dugo čekao na uspjehe. Već 1924. godine osvojili su prvenstvo Oberösterreicha, odnosno Gornje Austrije. U sezoni 1926/1927 prvenstvo su završili s maksimalnim brojem bodova. Osim daljnjih pobjeda u prvenstvu Gornje Austrije i nacionalnog kupa, Linzer je prvi put zaigrao i za naslov državnog prvaka. Za vrijeme Drugog svjetskog rata stanje je bilo loše. Završavali su sezone i s 0 bodova te gubili utakmice od bečke Austrije s više od 20 razlike. Nakon završetka rata stvari ponovno kreću uzlaznom putanjom. Nakon novog naslova u prvenstvu Gornje Austrije, uspješno su prešli preko policijskih SV Innsbrucka i Villacher SV-a 1949/1950, te po prvi puta donijeli profesionalni nogomet u Linz. Za tu razinu nisu bili potpuno spremni i godinama su se borili za opstanak, a tri godine kasnije su ispali. Četiri sezone bile su potrebne za povratak u prvu ligu. Prosječne predstave trajale su do početka šezdesetih kada počinje najsvjetlije klupsko razdoblje. Uzdigli su se visoko, gotovo do samog trona, ali bečka Austrija je i dalje bila za korak brža i jača. I to je bilo dovoljno da 1963. po prvi puta izbore nastup u europskim natjecanjima.

U prvom kolu Kupa pobjednika kupova čekao ih je prošlogodišnji finalist Kupa velesajamskih gradova, zagrebački Dinamo. Neiskusni Austrijanci tako su u svom debiju morali odmjeriti snage s Modrima koji su par mjeseci ranije pobjeđivali velikane poput Porta, Bayerna i Ferencvarosa, a u svom sastavu imali su Stjepana Lamzu, Slavena Zambatu, Rudolfa Belina, Vlatka Markovića i Mirka Brauna.

Embed from Getty Images

Karl Schlechta izveo je svoje pulene predvođene Mađarom Juliusom Szabom na Linzer Stadion i sjajnom predstavom u potpunosti zaustavio Dinamov napad te razveselio gotovo pet i pol tisuća gledatelja. Strijelac povijesnog i pobjedonosnog pogotka u 32. minuti bio je Hermann Fürst.

U uzvrat su Austrijanci ušli s ciljem da očuvaju prednost bez napadačkih ambicija, ali Štef Lamza poništio je njihovu prednost u 48. minuti i vratio stvari na početak. Kako do kraja nije bilo pogodaka, igrala se majstorica, opet u Linzu. Modri su poveli pogotkom Rauša, a domaćini izjednačili preko Nemetha te je u regularnom dijelu završilo 1:1. O putniku u sljedeće kolo odlučivalo je bacanje novčića, a sretnije ruke bio je zagrebački klub.

Tu sezonu LASK je završio na trećem mjestu iza Rapida i Austrije, a sljedeće sezone stigao je do svog prvog i dan danas jedinog naslova prvaka Austrije. Trener František Bufka ostaje upisan zlatnim slovima u klupske knjige, a naslov je još cijenjeniji kada se zna da je LASK postao prvi klub izvan Beča kojem je to uspjelo. Veliku sezonu začinili su osvajanjem kupa protiv Wiener Neustädtera.

Takav uspjeh donio im je naravno i igranje u tadašnjoj verziji Ligi prvaka gdje su u preliminarnoj fazi uvjerljivo izgubili od poljskog Gornika. Klub nije uspio iskoristiti naslov prvaka za veći iskorak, naprotiv, pali su u osrednjost i češće su gledali prema dnu nego vrhu. Povremeni bljeskovi vodili su ih do novih europskih natjecanja, ali u prvih pet nastupa nisu okusili slast druge runde. Sve do 1984. kada su u Kupu UEFA svladali švedski Östers s dva puta po 1:0. Preko Dundee Uniteda ipak nisu mogli dalje, a isti uspjeh ponovili su i sljedeću sezonu izbacivanjem Banika, te ispadanjem od milanskog Intera.

Embed from Getty Images

1995. godine klub je zapao u financijsku krizu i zbog duga od 25 milijuna šilinga, proglašen je bankrot u ožujku. Iste godine službeno ime postalo je LASK Linz jer su dužnosnici željeli iznijeti naziv grada kao nadopunu oznaci LASK, koja se sama po sebi činila kao robna marka. Usprkos tome, par mjeseci kasnije zaigrali su UEFA-in Intertoto kup u kojem su izborili drugo mjesto u skupini iza francuskog Metza. Osim njih, u skupini su bili još škotski Partick Thistle, islandski Keflavik i Zagreb predvođen Ilijom Lončarevićem i kvalitetnim igračima poput Željka Pavlovića, Hrvoja Pipinića, Tomislava Rukavine, Muhameda Konjića, Jasenka Sabitovića, Željka Sopića, Roberta Regvara ili Giovannija Rosse. Zagreb i LASK igrali su u Ljubljani, a rezultat je završio 0:0 što je sigurno više zadovoljilo Austrijance, iako im na rezultatskom planu nije previše značilo.

Godinu kasnije ne pamte samo Hrvati po prolasku Segeste, već i LASK koji je ostvario svoj najveći uspjeh prolaskom u drugi krug, usprkos bremenskom Werderu u skupini. U polufinalu je jači bio Rotor iz Volgograda. 1997. godine dolazi do spajanja između LASK-a i gradskog rivala Linza. LASK je preuzeo većinu igrača FC Linza koji je kao tradicionalni radnički klub gotovo izbrisan. Pokušali su ostvariti ponovni uzlet, ali više se pričalo o skandalu koji je proizveo njihov predsjednik Wolfgang Rieger pokušavajući "obrisati" bankrot. Sportski pad na kraju nisu uspjeli spriječiti.

Klub ispada u drugu ligu gdje igra godinama i muku muči s financijama, a nakon intenzivnih pregovora s raznim skupinama investitora na čelo dolazi Peter Michael Reichel. On je još 1991. osnovao marketinšku agenciju MatchMaker za sportske projekte. To je rezultiralo razvojem tvrtke RBG Reichel Business Group GmbH koju uspješno vodi njegova kćer Sandra Reichel od travnja 2016. godine.

RBG Reichel Business Group GmbH s jedne strane surađuje s Matchmaker Consulting GmbH na profesionalnom savjetovanju u polju svih vrsta događaja, a s druge strane s Matchmaker Event GmbH za njihovu preciznu provedbu. Ni to nije prošlo bez kontroverzi. Helmut Oberndofer se iz osobnih razloga htio povući i prodati 36.875% svog dijela, a to se navodno moglo otkupiti za samo 500.000 eura. U teoriji, jer je Reichel pokrenuo i svjetsku i državnu politiku kako bi prikupio dionice svog vjernog pratioca Oberndorfera.

Embed from Getty Images

Reichel je već viđeni tip osobe koja svakodnevno priča kako klub nema novca, ali pritom nema problema iz mirovine vratiti Marka Babića koji je već počeo voditi svoju akademiju i dati mu poveću plaću kako bi podigao kvalitetu momčadi koja je 2012. morala završiti u amaterizmu kako bi spriječila bankrot. Sve to je naravno pobudilo zanimanje medija, a Reichel je izjavljivao da novac isključivo daje njegova obitelj i da možda taj novac neće više nikada vidjeti.

Na klupskim skupštinama bilo je često više policajaca nego članova, a na upite zašto je to tako, odgovarao je da ne zna. Stoga ne čudi da su navijači njegove poteze uredno nominirali za glupost godine.

Posljednjih godina stvari idu nabolje. Svima je jasno na koji način, ali o tome mogu beskrajno raspravljati i opet se neće ništa promijeniti. Ukratko, LASK je dobio (F)re(e)start. Siegmund Gruber nakon tri godine provedene na mjestu dopredsjednika, radi korak naprijed i u rujnu 2016. postaje predsjednik. Za trenera je godinu prije postavljen Oliver Glasner i klub polako iz amaterizma kreće prema vrhu austrijskog nogometa. Klub planira izgraditi LASK-Stadion čiji se završetak očekuje 2022. godine, a trebao bi imati kapacitet od 16.500 mjesta i koštati 45 milijuna eura. Predsjednik Gruber smatra da će budžet kluba koji se vječno bori s financijama zbog nerealnih ambicija s današnjih 10 milijuna eura podići za još 7-8 upravo pomoću stadiona. Ali i uporno odbija odgovarati na pitanja kako će nabaviti potrebni novac.

Za to vrijeme su iz logotipa uklonili riječ Linz, a klub je preselio u Pasching u kojem igra danas i čiju je momčad preuzeo i osnovao svoju drugu momčad po uzoru na Salzburg i Liefering. Nakon početnog imena FC Pasching/LASK juniors, danas druga momčad nosi ime FC Juniors OÖ i ostvarila je promociju u drugu ligu, a vodi je bivši igrač Ronald Brunmayr. Početkom spajanja s Paschingom ostvarena je i suradnja s katarskom Aspire akademijom. Katarani su slali svoje igrače koji su se trebali privikavati na europski nogomet, a LASK je zauzvrat dobio financijsku pomoć, plaćene pripreme u Dohi gdje su mogli igrati s jakim klubovima i još neke sitne beneficije. Na početku to nije djelovalo loše, ali Arapi zahtjevaju minutažu za svoje igrače i apetiti su im nakon uspješnog posla s Eupenom porasli, a LASK je imao drugačiju viziju iako s odmakom vjerojatno žale jer su jeftino mogli dobiti igrače poput Asima Madiba ili Alija Almoeza.

Embed from Getty Images

Oliver Glasner zaslužuje još koju riječ. Vodio je LASK u 161 utakmici s učinkom od 96 pobjeda i 36 poraza, a usput bio i sportski direktor. Momčad je pod njegovim vodstvom igrala atomski nogomet i postigla 321 pogodak, odnosno dva po susretu. Početna taktika s igračima postavljenima u sustav 4-4-2 je češće izgledala kao obrnuta, 2-4-4 i igrači su imali veliku slobodu i mamili na tribine napadačkim nogometom. Ipak, pred ulazak u Bundesligu odlučio se za 3-4-3 koju je podigao na visoku razinu i momčad je odmah po povratku u Bundesligu uspjela izboriti natjecanje u Europskoj ligi. Tamo su nakon dominantnog nastupa protiv Lillestroma ispali od Besiktasa zbog pogotka u gostima. U drugoj ligaškoj sezoni igrali su još bolje i na kraju osvojili drugo mjesto iza nedodirljivog Salzburga. Taj rezultat im donosi današnji nastup u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ali bez tvorca Glasnera koji nije mogao odbiti Wolfsburg. Ostavio je iza sebe kvalitetno posloženu momčad koja uživa u nogometu.

Siegmund Gruber je na novinarska pitanja o sad već bivšem treneru govorio biranim, iako neobičnim riječima. Rekao je da su do sada imali savršeni talijanski restoran: vrlo dobar jelovnik s izvrsnim osobljem i dekorom. Kuhinjsko osoblje, konobari - svi su bili vrhunski obučeni. I po pitanju novog trenera moraju tražiti talijanskog kuhara, ne Japanca ili Kineza. Na pitanje je li Christian Ilzer novi trener, Gruber je odgovorio, mislim da Ilzer ne kuha talijanska jela. Tako je izbor pao na Valériena Ismaëla. Vodio je druge momčadi Hannovera i Wolfsburga, Nürnberg, prvu momčad Wolfsburga i grčkog Apollona u kojem se zadržao samo jednu utakmicu. U Wolfsburgu se zadržao 13 utakmica i bez obzira što ima iza sebe nekoliko trenerskih sezona, činjenica je da nema iskustva na ovoj razini. No spomenuti posloženi sustav trebao bi mu olakšati posao što se moglo uočiti u prve tri utakmice u kojima je ubilježio tri uvjerljive pobjede.

Momčad LASK-a vrijedi 22 milijuna eura, a najveću pojedinačnu vrijednost ima Thomas Goiginger, tri milijuna eura. Prate ga Peter Michorl i vratar Alexander Schlager.

Thomas Goiginger rođen je u Salzburgu prije 26 godina. Karijeru je počeo u Kostenforfu 2008., a na ozbiljniji klub čekao je do 2014. kada potpisuje za Grödig u kojem se zadržao dvije sezone nakon kojeg prelazi u Blau-Weiss Linz. Karijera mu ide prirodnim i uzlaznim tokom. Igrao je niže lige, a nakon neuspješne bundesligaške epizode s Grödigom nije imao problem vratiti se korak unazad čime je oživio karijeru i zaslužio ponudu LASK-a. Iskusni ofenzivac ima veliki radijus kretanja, kreativan je i stvara višak driblingom, a nedostatak mu je igra bez lopte i duel igra. Trenutnim učinkom od 21 pogotka i 23 asistencije skrenuo je pažnju na sebe, a najuporniji je engleski Southampton koji je spreman platiti pet milijuna funti.

Uspješna sezona bila je okidač za ostale klubove pa je LASK ostao bez važnih pojedinaca kao što su brzi dribler Joao Victor koji je preselio u Wolfsburg za rekordnih tri i pol milijuna eura. Drugi krilni igrač Bruno otišao je u Olympiakos, a važni lijevi bek Maximilian Ullmann u bečki Rapid za ipak preniskih 600 tisuća eura. Bilo je još odlazaka, ali ne krucijalnih. Osim za Goigingera, klubovi pokazuju zanimanje i za dijete LASK-a, Petera Michorla. Njega lovi Austrija, a iako Gruber govori da neće prodavati igrače rivalima, slučaj Ullmann ga demantira.

Nisu doveli zvučna imena. Opredijelili su se za mlade školovane igrače pa su tako stizali juniori iz Leverkusena, Schalkea, Bayerna i Kafpenberga, a jedini iskusniji igrač je Rene Renner koji je prethodne dvije sezone nosio dres Mattersburga. On je stigao upravo kao Ullmanova zamjena i riječ je o igraču kao stvorenom za ovakav sustav s obzirom da je dinamičan igrač koji je odličan u presingu, a u napadačkom dijelu nudi dimenziju više.

Austrijanci dobro poznaju Basel i svjesni su da ih čeka brza i europski iskusna momčad, ali ne stvaraju pritisak rezultatom iako bi im ulazak u Ligu prvaka financijski riješio sezonu i možda zadržao Goigingera. Upravo zbog toga mogu biti jako opasni i Baselova obrana koja je u prvih pet susreta ove sezone pokazala puno nedostataka, mogla bi biti na velikim iskušanjeima. Planinski dvoboj kako neki mediji zovu ovaj par, možda neće ponuditi rezultatsku neizvjesnost iako su jučerašnji rezultati pokazali da favoriti mogu imati problema, ali zadovoljava sve preduvjete za efikasan i atraktivan dvomeč.

Foto: www.lask.at

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!