Liga prvaka, kvalifikacije, 3. pretkolo, 13.08.2019, 20:00 h
Ferencvaros
0:4(0:1) Dinamo
Arijan Ademi 16'
Bruno Petković 47'
Daniel Olmo 55'
Amer Gojak 79'
Dinamo

Rapsodija Dinama na Groupama Areni, Fradi rastavljen u dijelove!

Jan Šneler • utorak, 13.08.2019.
Rapsodija Dinama na Groupama Areni, Fradi rastavljen u dijelove!
Foto: FaH

Dinamo ide u play-off Lige prvaka. U Budimpešti je u uzvratu pregazio Ferencvaros s 4:0 i iskupio se za onih 1:1 u Maksimiru. Dinamo potpuno zasluženo ide dalje i s Rosenborgom će se boriti za ulazak u grupnu fazu!

Ferencvaros
Ferencvaros
Dinamo
90
Denes Dibusz
8
Gergo Lovrencsics
25
Miha Blažič
33
Laša Dvali
17
Eldar Ćivić
18
David Siger
92
Michal Škvarka
(do 71')
14
Ihor Haratin
93
Tokmac Nguen
(do 66')
20
Mikalay Signevič
(do 84')
11
Oleksandr Zubkov
Pričuvni igrači
97
Roland Varga
66'
26
Marcel Heister
71'
70
Franck Boli
84'
Trener
Serhij Rebrov
5
(do 70')
8
(do 77')
7
(do 84')
Pričuvni igrači
Trener
Nenad Bjelica

Fantastična večer Dinama u Budimpešti. Prošle sezone momčad Dinama pokazala je jedno novo lice, lice prave europske momčadi koja se ne boji, koja ne pada u crne rupe i koja pobjeđuje s nevjerojatnom lakoćom. Ako je suditi po današnjoj predstavi u Budimpešti, ova sezona ponovno bi mogla biti Dinamova. Pobjedom od 4:0, Dinamo je prošao mađarski Ferencvaros i osigurao barem grupnu fazu Europske lige, a za ulazak u Ligu prvaka borit će se protiv norveškog Rosenborga.

Svjesni kako će ovo biti utakmica u kojoj će do posljednjeg trenutka morati biti maksimalno koncentrirani, Dinamovci su oprezno krenuli u susret, iako su u prvih nekoliko minuta imali sjajnu priliku. Pokušali su Izet Hajrović i Arijan Ademi, ali domaći vratar i obrana Ferencvarosa bili su koncentrirani.

Mađari su nastojali dugim loptama tražiti svoje brze napadače i istovremeno čekali grešku Dinamovih stopera. U prvih 13 minuta dva puta su umalo uspjeli u svom naumu. Prvo je u osmoj minuti Tokmac Nguen pobjegao Dini Periću i sjurio se prema Dominiku Livakoviću, no vratar Modrih sjajno brani.

Par minuta kasnije pogriješio je Emir Dilaver, ali Livaković ponovno brani siloviti pokušaj Nguena. Taman kad se činilo da Ferencvaros sve bolje igra, Dinamo je došao do iznimno vrijednog pogotka. U 16. minuti Dani Olmo sjajno potkopanom loptom pronašao je Ademija koji je utrčao u šesnaesterac i precizno pogodio za vodstvo Dinama.

Samo pet minuta kasnije Dinamo je mogao potpuno potopiti domaće, ali nakon lijepog dodavanja Mislava Oršića, Marin Leovac koji je došao iz drugog plana pucao je iskosa pored gola. Mađari su u tim trenucima izgledali prilično izgubljeno, dogodilo se nekoliko amaterskih pogrešaka, ali nažalost Dinamo to nije kapitalizirao.

Ferencvaros je prebrodio te "dječje bolesti" i u 34. minuti došao vrlo blizu pogotka. Zubkov je katastrofalno primio loptu u šesnaestercu i umjesto opasne prijetnje Mađara, Dinamovi braniči mirno su ispucali loptu van šesnaesterca. Domaći su postali svjesni kako Dinamo visokim pritiskom dosta prostora ostavlja iza i to je najbolje koristio Gergo Lovrenscics. Nekoliko puta krajem prvog dijela opasno je ubacio u sam peterac Dinama, ali Petar Stojanović i Dilaver otklonili su opasnost.

Točno ono što je trebalo, Dinamo je napravio početkom nastavka. Oršić je sve napravio, lijepo prošao, pogledao svoje suigrače i proigrao Brunu Petkovića u petercu koji sjajnim uklizavanjem skreće loptu u gol i donosi Modrima ogromnu prednost. Ferencvaros niti nakon primljenog pogotka nije krenuo u luđačku ofenzivu što je svakako išlo na ruku Dinamu.

A kad već Mađari nisu uspjeli ništa ozbiljnije kreirati, onda je Dinamo nastavio sa sjajnim akcijama. Nakon izvedenog auta, Olmo je ponovno pokušao proigrati Ademija u šesnaestercu, no lopta se odbija nazad do Španjolca koji mirno poentira za 0:3 i potvrđuje Dinamov prolazak u play-off Lige prvaka. Domaći su postali svjesni kako im treba veliko čudo da ostvare pozitivni rezultat u ovoj utakmici te su i oni pali u igri.

Ipak, u 64. minuti najopasniji igrač Ferencvarosa Nguen je odlično tukao iskosa i lopta je otišla malo pored gola. U 68. minuti dogodilo se neminovno. Nervoza je rasla, pogotovo kod Eldara Ćivića koji je zaradio drugi žuti karton te su Mađari ostali s igračem manje. Ćivić je trebao na ljeto prijeći u redove hrvatskog prvaka, ali bez obzira na drugi angažman ne sumnjamo kako neće zaboraviti današnji susret.

S igračem više, stvari su bile potpuno riješene i Dinamo je mogao bez veće nervoze privesti susret kraju. Nenad Bjelica odlučio se za neke izmjene, a upravo je Amer Gojak koji je ušao umjesto Hajrovića postigao četvrti pogodak. Lovro Majer koji je zamijenio Ademija lijepo je potegnuo s dvadesetak metara, domaći vratar nakratko odbio, a Gojak mirno poentirao za nevjerojatnih 0:4.

Dinamo je bio gladan golova, nije bilo stajanja i to je ono što posebno veseli Bjelicu. Nikola Moro koji je odigrao ponajbolju utakmicu za Dinamo okušao je svoj udarac u 83. minuti, ali mađarski vratar bio je na mjestu. Nekoliko minuta kasnije, Modri su mogli i posljednji čavao zabiti u lijes Ferencvarosa, no Petkovićev siloviti udarac s bijele točke otišao je preko vrata.

Za ulazak u Ligu prvaka Dinamo još očekuju dvoboji protiv norveškog prvaka Rosenborga. Prvi susret na rasporedu je u Maksimiru 21. kolovoza, a uzvrat šest dana kasnije.

Liga prvaka, kvalifikacije

3. pretkolo

APOEL1:2Qarabağ
PAOK2:2Ajax
Dinamo1:1Ferencvaros
Club Brugge1:0Dynamo Kijev
Crvena zvezda1:1København
Krasnodar0:1Porto
Basaksehir0:1Olympiakos
Basel1:2LASK
CFR Cluj1:1Celtic
Maribor1:3Rosenborg
Qarabağ0:2APOEL
Rosenborg3:1Maribor
Dynamo Kijev3:3Club Brugge
København5:6 **Crvena zvezda
Ferencvaros0:4Dinamo
Ajax3:2PAOK
LASK 3:1Basel
Olympiakos2:0Basaksehir
Celtic3:4CFR Cluj
Porto2:3Krasnodar

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!