Liga prvaka, kvalifikacije, 4. pretkolo, 21.08.2019, 21:00 h, Stadion u Maksimiru
Suci: Daniele Orsato, Lorenzo Manganelli, Alessandro Giallatini (Italija)
Dinamo
Dinamo
Bruno Petković 8' (11m)
Mislav Oršić 28'
2:0(2:0) Rosenborg
Rosenborg

Sjajni Dinamo osigurao lijepu prednost uoči uzvrata u Norveškoj!

Jan Šneler • srijeda, 21.08.2019.
Sjajni Dinamo osigurao lijepu prednost uoči uzvrata u Norveškoj!
Foto: Pixsell

Još jedan odličan europski nastup za Dinamo koji je u prvom susretu play offa Lige prvaka u Maksimiru svladao Rosenborg s 2:0. Mogli su Modri i do uvjerljivije pobjede, odigrali su pametno i kvalitetno te pokazali da su bolja momčad od Rosenborga...

Rosenborg
Dinamo
Rosenborg
8
(do 64')
99
(do 84')
21
(do 87')
Pričuvni igrači
Trener
Nenad Bjelica
1
Andre Hansen
2
Vegar Eggen Hedenstad
4
Tore Reginiussen
16
Even Hovland
3
Birger Meling
7
Mike Jensen
25
Marius Lundemo
8
Anders Konradsen
17
David Akintola
(do 84')
14
Alexander Soderlund
28
Samuel Adegbenro
Pričuvni igrači
10
Pal Andre Helland
84'
 
 
Trener
Eirik Horneland

Prvo poluvrijeme je završilo. Dinamo je pred gotovo 24.000 raspjevanih navijača svladao norveški Rosenborg (2:0) u prvom susretu play-offa za Ligu prvaka. Modri su bili bolja momčad tijekom većeg dijela susreta, ali Norvežani su pokazali kako nisu nimalo bezazlena momčad, naročito iz prekida na što Dinamo mora izrazito paziti u uzvratu sljedećeg tjedna u Trondheimu.

Dinamo je krenuo u susret napadački, kao što se očekivalo od hrvatskog prvaka. Ipak, prvu ozbiljniju priliku imali su gosti. U petoj minuti, nakon jednog kornera lopta se odbila do Mikea Jensena koji neugodno puca, ali Dominik Livaković uz manje poteškoće hvata loptu u ruke. Tri minute nakon te situacije, Dinamo je stigao do vodstva. Mislav Oršić odlično je prošao po strani, uputio neugodan udarac koji Andre Hansen teškom mukom brani.

Lopta se odbila do Izeta Hajrović koji dodaje do Brune Petkovića na čiji dribling Marius Lundemo kasni i ruši ga u šesnaestercu. Daniele Orsato nije dvojio ni trenutka i pokazao je na bijelu točku. Petković koji je srušen vrlo precizno izveo je kazneni udarac i donio Modrima vodstvo u ranoj fazi susreta.

Pogodak u uvodnim minutama umirio je domaće igrače koji su igrali vrlo poletno i s nevjerojatnom lakoćom, od posljednje linije pa sve do napada. U 17. minuti sjajno je pokušao Dani Olmo, ali njegov udarac odlazi malo pored vrata. Rosenborg nije bio naročito opasan iz igre, ali kroz cijelo prvo poluvrijeme opasno je prijetio iz prekida.

U 19. minuti, gosti su izveli skraćeni korner, no Livaković je na mjestu i izbija loptu u korner. U narednoj akciji, Alexander Soderlund bio je najviši u skoku, ali srećom lopta je otišla pored gola. Dinamo je izveo prekrasnu akciju u 24. minuti. Nikola Moro sjajnim dodavanjem izbacio je cijelu gostujuću obranu, pronašao natrčalog Arijana Ademija u petercu, ali kapetan je bio prekratak.

Konačno, četiri minute kasnije Dinamo dolazi do novog pogotka i to potpuno zasluženo. Livaković je sjajno ispucao loptu prema Petkoviću i Mislavu Oršiću, stoper Rosenborga Even Hovland nespretno ju je zahvatio, a Oršić izašao sam na Hansena i pogodio za velikih 2:0. Dinamo je nastavio i nakon pogotka s boljom igrom, ali još jednom gosti su iznimno opasni kod prekida.

Ovoga puta glavom je pucao David Akintola, ali još jednom Livaković je siguran. U 34. minuti Dinamo je mogao potpuno potopiti Norvežane. Olmo je krenuo sam u polukontru, navukao na sebe trojicu gostujućih čuvara, ostavio loptu za Moru koji s petnaestak metara puca silovito, ali pogađa prečku. Kao što je poznato, za ovu utakmicu smo premijerno mogli vidjeti VAR na hrvatskim stadionima.

Mnogi su očekivali da će se isti uključiti u 40. minuti. Naime, Olmo je u šesnaestercu pucao, Tore Reginiussen nespretno je postavio ruku i promijenio smjer lopte. Orsato je očigledno komunicirao sa sucima koji su u kombiju pregledavali snimku, ali nije odlučio sam se uvjeriti da nema govora o kaznenom udarcu. Iz usporene snimke, vrlo je teško bez dvojbe reći kako je bilo riječ o jedanaestercu, ali čudi odluka Talijana da ne pogleda snimku.

Do kraja prvog dijela, Rosenborg je još jednom zaprijetio iz prekida, no Reginiussen je pucao pored gola. Nakon prvih 45 minuta dojam je kako je Dinamo zaslužio vodstvo, čak i više od ovoga koji je imao, ali također se Rosenborg pokazao kao vrlo neugodna momčad, pogotovo iz prekida u kojima su imali nekoliko jako dobrih prilika.

U nastavak susreta ušlo se bez promjena. Rosenborg je izašao nešto agresivniji i imao nekoliko poluprilika, ali najveća je svakako iz 57. minute kada je Samuel Adegbenro tukao s dvadesetak metara i zatresao prečku. U 60. minuti Dinamo je ponovno iskoristio nepažnju u obrani gostiju. Marin Leovac povukao je kontru, oštro ubacio u peterac prema Oršiću, no ispred njega Lundemo nespretno izbija loptu i umalo zabija autogol. Lopta je pogodila gornji dio grede i otišla u korner.

Dinamo je malo počeo padati u ritmu, Rosenborg je sve ozbiljnije prelazio na domaću polovinu igrališta te je Nenad Bjelica u 64. minuti odlučio umjesto Hajrovića uvesti Amera Gojaka kako bi dodatno pojačao i osvježio sredinu terena. U 72. minuti Dinamo je mogao doći do trećeg pogotka kojeg su Modri zaslužili igrom u prvom dijelu. Petković je u šesnaestercu pronašao samog Ademija koji puca, ali loše zahvaća loptu koja odlazi pored gola.

Gosti su opasno živjeli u 82. minuti. Oršić je lijepo pronašao Leovca koji puca precizno, ali Hansen mu uspijeva nogom obraniti. Na odbijenu loptu natrčava Olmo, ali gostujući branič uspijeva skrenuti loptu u korner. Do kraja susreta, momčadi nisu imali ozbiljnijih prilika i rezultat se više nije mijenjao. Dinamo tako odlazi u Trondheim s pobjedom i dva pogotka prednosti. Trebalo bi biti dovoljno, pogotovo ako Modri ponove današnju predstavu, no konačni ishod doznat ćemo 27. kolovoza u kasnim večernjim satima.

Liga prvaka, kvalifikacije

4. pretkolo

LASK 0:1Club Brugge
CFR Cluj0:1Slavia Prag
APOEL0:0Ajax
Dinamo2:0Rosenborg
Olympiakos4:0Krasnodar
Young Boys2:2Crvena zvezda
Crvena zvezda1:1Young Boys
Rosenborg1:1Dinamo
Krasnodar1:2Olympiakos
Ajax2:0APOEL
Club Brugge2:1LASK
Slavia Prag1:0CFR Cluj

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!