Nogomet

Zašto skupina i raspored daju Dinamu šansu za prolaz?

Jan Šneler • petak, 30.08.2019.
Zašto skupina i raspored daju Dinamu šansu za prolaz?
Foto: Pixsell

Izvučene su skupine Lige prvaka, a objektivno samo najbolji klubovi u Europi mogli su mirno promatrati ples kuglica i bez velikih stresova razmišljati s kim će sve igrati...

Period prije ždrijeba skupina Lige prvaka, Europske lige ili bilo kojeg drugog velikog klupskog natjecanja iznimno je uzbudljiv. Mediji, igrači, treneri i navijači natječu se u procjenama kako bi neka momčad mogla proći, koga bi najbolje bilo izvući i slično. Statistički je nemoguće da svi budu zadovoljni tako da uvijek svjedočimo napisima o tome je li klub dobio dobar, loš ili prolazan ždrijeb.

Manchester City

Osobno mislim kako je ovogodišnji ždrijeb grupne faze Lige prvaka idealan za Dinamo. Ajmo uzeti u obzir da su Modri ipak manji klub u okviru Lige prvaka i teško mogu računati na sjajan ili uvjetno rečeno lagan ždrijeb. Iz prve jakosne skupine Dinamo je dobio Manchester City.

Jednako loše kao i da su dobili neku od preostalih sedam momčadi. PSG, Bayern, Liverpool, Barcelona, Juventus, Chelsea i Zenit su sve momčadi koje su uvjerljivo jače od Dinama. Nemojte da vas zavara ruska liga pa pomislite da bi Zenit bio prolazan. Nije to City, ali je Zenit momčad koja ima velik broj iskusnih igrača kojima Liga prvaka nije neka novost, a uostalom ovoga ljeta nisu ni trepnuli kada su doveli Malcoma iz Barcelone za 40 milijuna eura.

Ne možemo uopće uspoređivati Zenit i Dinamo. City je odličan ždrijeb jer se radi o momčadi gladnoj trofeja, željnoj naslova koja neće s nekim rezervnim igračima ići u susrete Lige prvaka. Čak i da uzmu rezervnu momčad, ona je i dalje jača od dobrog dijela europskih momčadi. Ipak, i tom Cityju se zna dogoditi poneki kiks, poneki susret gdje usprkos dominaciji lopta neće u gol. Uostalom City je prije dvije sezone baš igrao posljednje kolo sa Šahtarom i Ukrajinci su u tom susretu slavili s 2:1.

Šahtar

Ukrajinci su prilično nezgodna momčad koja ima iznimno bogato iskustvo igranja u Ligi prvaka. Ne samo što kostur momčadi ostaje iz sezone u sezonu gotovo isti već je Šahtar kroz sve ove godine naučio nositi se s pritiskom rezultata i velikim protivnicima koji ih više ne impresioniraju. Ukrajinska momčad danas spada u drugi rang europskog nogometa što je fantastičan uspjeh.

Po renkingu Uefe drže 17. mjesto ispred Ajaxa, Benfice, Napolija, Zenita, CSKA Moskve ili Lazija. To dovoljno govori o konstanti Šahtara tijekom svih ovih godina u europskim natjecanjima. Kao što je nekada Rosenborg bio sinonim za grupnu fazu Lige prvaka, to je sada Šahtar s tim da Ukrajinci ne rijetko dolaze i do većih uspjeha.

Dinamo je sa Šahtarom igrao davno, prije više od 10 godina. Tada su Ukrajinci bili u naponu snage (te sezone su i osvojili Kup Uefe) i Dinamo tada nije djelovao kao momčad koja bi ih mogla ugroziti. Situacija sada je bitno drugačija i ne samo što su ulozi puno veći nego i ova momčad Dinama više nije ona mala momčad koja se zadovoljila ulaskom u Ligu prvaka i plesat će na centru nakon što dođe do jednog jedinog pogotka. S ovom momčadi, Šahtar bi mogao imati puno posla, a uostalom ako već pričamo o ždrijebu, Ukrajinci su bili među boljim izborima u drugoj jakosnoj skupini.

Atalanta

U redu, s Talijanima Dinamo nije imao sreće. Bilo je tu puno slabijih momčadi od Atalante i Dinamo je mogao možda bolje proći. U teoriji. U praksi možda ovo bude najbolja skupina u povijesti zagrebačkog kluba. Atalanta je nezgodna, vrlo dobra talijanska momčad koja je prošle sezone u Serie A igrala fenomenalno.

Došli su do trećeg mjesta iza Napolija i Juventusa, ušli u finale Kupa Italije i oni definitivno nisu momčad za podcjenjivanje. Ove sezone još su se pojačali i za gotovo tri tjedna Dinamo će imati dosta vatreno krštenje u ovosezonskoj Ligi prvaka.

Ipak, upravo ta činjenica mogla bi biti presudna. Činjenica da skupina nema slabih ili prolaznih protivnika, činjenica da su mnogi već pokopali Modre. U tome je najveća Dinamova snaga.

Podcjenjivanje

Veliki problem svih hrvatskih momčadi. Općenito, svi narodi svijeta vole podcijeniti svoje protivnike. Već sada možete vidjeti kako navijači pojedinih klubova ismijavaju Slaviju Prag, Crvenu Zvezdu ili Dinamo. To je potpuno normalno u situaciji kada momčad za koju navijate i vrijedi 900 milijuna eura ide na noge nekom klubu čudnog imena čiji igrači zajedno ne vrijede kao vaše ljetno pojačanje.

Tu je prednost Dinama. Da su kojim slučajem Modri izvukli Slaviju ili Zvezdu, već bi se krojile varijante o gotovo sigurnom trećem, ali i potencijalnom drugom mjestu. To bi jasno bilo glupo jednako kao što je glupo da navijači Cityja razmišljaju što se još nalazi u blizina Milana da pogledaju kad završi utakmica koja će vjerojatno biti nezanimljiva rezultatski.

Podcjenjivanje, ako ga već mora biti, neka dođe od protivničke strane. Neka Dinamo podcijene svi koji dolaze u Maksimir i tu Modri mogu zaraditi. Prošle sezone Dinamo je Benficu svladao s 1:0 i nakon produžetaka i nekih čudesnih golova Portugalaca ispao u Lisabonu. Nije to bila Benfica B kako neki vole reći niti se radilo o Turniru kojeg organizira lokalna podružnica navijača. To je bila osmina finala Europske lige i Dinamo je, uz sve svoje mane i probleme, došao blizu da izbaci jednog takvog velikana iz Europe.

Zašto se to ne bi dogodilo ove sezone s Atalantom? Ne vidim potrebu zašto se s jedne strane moraju podcjenjivati drugi klubovi, a opet s druge precjenjivati drugi. Svaka momčad igra šest puta po 90 minuta i na kraju balade dvoje s najviše bodova ide dalje, a treći ide u Europsku ligu.

Raspored

Raspored također ide na ruku Dinamu. Prvi susret za tri tjedna igra se na Maksimiru protiv Atalante. To je ujedno jedan od najvažnijih susreta Modrih. Pobjeda protiv Talijana bila bi nevjerojatan zamah u leđa, a čak i osvajanje boda ne bi bilo loše. Objektivno ako pogledamo, Dinamo sa trenutnom momčadi nije bez šansi u tom susretu.

Ako uzmemo u obzir da je primarni cilj treće mjesto i nastavak natjecanja u Europskoj ligi, onda je to prvo kolo izuzetno važno. Uzmite u obzir jedan vrlo realan razvoj situacije. U prvom kolu Dinamo pobijedi Atalantu, City pobijedi Šahtar. Dinamo i City imaju po tri boda, ostale dvije momčadi su bez bodova. Slijedi drugo kolo u kojem Šahtar dolazi kod Atalante. Talijani su pod pritiskom jer moraju slaviti (nakon toga igraju dvije utakmice sa Cityjem), a Dinamo odlazi u Manchester na susret u kojem nema niti malo imperativa.

Šahtar slavi ili remizira kod Atalante, Dinamo izgubi od Cityja i dva kola poslije jednakim tempom Dinamo obje izgubi od Šahtara, a Atalanta od Cityja. Dva kola prije kraja, situacija na tablici bila bi sljedeća: City 12 bodova, Šahtar 9, Dinamo 3, Atalanta 0. I onda dolazi ponovni sraz s Atalantom u Milanu i praktički borba za treće mjesto.

Zvuči li to imalo nerealno? Vrlo je moguć takav rasplet i da sada to ponudimo Nenadu Bjelici, vjerujemo da bi odmah potpisao. Raspored je definitivno naklonjen Dinamu, a najgore izgleda za Atalantu koja će u prva četiri kola morati dva puta igrati s Manchester Cityjem.

Svakakve su kombinacije moguće tako da je potpuno suludo sada, nekoliko tjedana prije samog početka uopće detaljno analizirati sve opcije, ali važno je istaknuti. Dinamo nije prošao grozno (mogao je puno gore), Dinamo ima jako dobar raspored (mogao je dobiti daleko gori) i Dinamo konačno ima momčad koja može napraviti novi podvig. Proteklih godina, kada su igrali u Ligi prvaka, Modri nisu imali barem jedan od ova tri detalja. Danas to imaju i navijači Dinama mogu s veseljem čekati susrete ovogodišnje Lige prvaka. Ako ništa drugo, ova momčad pokazala je da nije vreća za napucavanje i sigurno neće rušiti nikakve negativne rekorde.

FOTO: Jurica Galoić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!