Košarka

Turci doslovno poklonili u produžetku pobjedu Amerikancima

Branimir Korać, Petar Jenjić • utorak, 03.09.2019.
Turci doslovno poklonili u produžetku pobjedu Amerikancima
Foto: EPA

Turska je imala sve u svojim rukama u produžetku, ali nije izdržala. SAD se provukao, a da ni sam ne zna kako nakon četiri promašena slobodna bacanja Turaka u zadnjih devet sekundi kod njihovog vodstva...

I prije Prvenstva ovaj SAD okarakteriziran je kao reprezentacija koja je snažna, ali ne i stopostotni i apsolutni favorit za zlato. Potvrdili su to i Turci koji su imali u svojih rukama pobjedu protiv SAD-a, vodili su u produžetku s plus pet, pa u samoj završnici imali vodstvo i čak četiri slobodna bacanja, ali ništa nije bilo dovoljno.

Amerikanci su bili dosta izjednačeni po pitanju napadačkog učinka, a devetorica igrača upisala su se već tijekom prvog poluvremena u strijelce.

Nakon prve četvrtine SAD je imao pet koševa viška (26:21), a polovicom druge dionice, ubačajem Derricka Whitea poveo i s 15 poena razlike (41:26). Međutim, malo po malo, ta je prednost kopnila pa su Turci već do poluvremena uspjeli smanjiti na minus pet (47:42).

Bez obzira na to što su Amerikanci i u drugom poluvremenu, Turska je konstantno bila u egalu, na jedan ili dva posjeda zaostatka.

U nekoliko navrata stigli su i do izjendačenja, ali do vodstva nisu uspijevali. Međutim, to se sve promijenilo u samoj završnici susreta kada dolaze do preokreta. Skok u napadu hvata Ersan Ilyasova i 12 sekundi prije kraja poentira za vodstvo 81:79.

Međutim, Amerikanci se nisu predali, a s istekom vremena Jayson Tatum izborio je prekršaj i tri slobodna bacanja. Pogodio je prvi i treće, a promašio drugo pa se igrao produžetak.

U produžetak su Turci dobro ušli i tricom Mahmutoglua poveli su 89:84 nakon čega su Amerikanci ipak serijom 7:0 vratili prednost na svoju stranu.

Niz Amerikanaca 50 sekundi prije kraja prekinuo je Cedi Osman koji polaže uz prekršaj Mylesa Turnera i ubacuje dodatno slobodno za 92:91.

Amerikanci nisu realizirali svoj napad zbog gluposti Donovana Mitchella koji se vješao na obruč da bi nakon toga Turska imala napad za povećanje prednosti, ali Wilbekin 15 sekundi prije kraja radi prekršaj u napadu.

Međutim Amerikanci opet griješe, devet sekundi prije kraja Balbay krasno krade loptu neopreznom Turneru, Harris radi nesportsku, ali Balbay očajno baca oba slobodna bacanja, nije bio niti blizu ubačaja.

Ipak ostao je Turcima i napad nakon nesportske, 9.2 sekunde prije kraja. Marcus Smart očekivano radi brzi prekršaj nad Osmanom, ali i on promašuje oba. Tatum odlazi u kontru i dvije sekunde prije kraja Middleton ide na liniju slobodnih bacanja. Za razliku od Turaka koji su promašili sva četiri bacanja u zadnjih devet sekundi, Middleton oba pogađa o Amerikanci vode 2.1 sekundu prije kraja 93:92.

Nakon minute odmora šut za tricu uzeo je Ilyasova, ali nije bio niti blizu i Amerikanci se provlače da ni sami ne znaju kako su se provukli.

Kod SAD-a Middleton je ubacio 15 poena, Kemba Walker 14 uz sedam asistencija i šest skokova, a Tatum je dodao 11 poena i 11 skokova, ali se i ozlijedio u zadnjem napadu SAD-a u produžetku.

Kod Turske Ilyasova je ubacio 23 poena uz 14 skokova, a Melih Mahmutoglu dodao je 18 poena.

FIBA Svjetsko prvenstvo, 2. kolo:
SAD - Turska 93:92 produžetak

Svjetsko prvenstvo 2019., skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Japan76:89Češka
SAD93:92 *Turska
1SAD 30+75
2Češka 21+7
3Turska 12+3
4Japan 03-85

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!