Nogomet

Bivši HNL-ovci donijeli Albaniji pobjedu protiv Islanda, Kosovo se nije osramotilo u Southamptonu

Jan Šneler • utorak, 10.09.2019.
Bivši HNL-ovci donijeli Albaniji pobjedu protiv Islanda, Kosovo se nije osramotilo u Southamptonu
Foto: EPA

Odigravanjem posljednjih sedam susreta, završila je reprezentativna pauza, a sudeći po rezultatima, očekuje nas uzbudljiva završnica u sljedećim kolima...

Večeras su odigrane posljednje utakmice kvalifikacija za Europsko prvenstvo, barem što se tiče ove kraće reprezentativne pauze u rujnu. Današnje utakmice obilovale su golovima i uzbuđenjima, a posebno uzbudljivo bilo je u Southamptonu i Elbasaniju.

Albanija je došla do velike pobjede nad Islandom koju su rijetki očekivali. Na svom terenu Albanci su bili uvjerljivi, a premda su se Islanđani vraćali dva puta, u samom finišu domaći su potvrdili pobjedu. U vodstvo je Albance doveo Kastriot Dermaku u 32. minuti, no već početkom drugog dijela Gylfi Sigurdsson vraća stvari na početak.

Domaćima nije trebalo dugo te je Elseid Hysaj u 52. minuti ponovno doveo Albance u vodstvo, ali samo dvije minute nakon što je ušao u igru, Kolbeinn Sigthorsson ponovno donosi Islandu izjednačenje. Neko vrijeme držali su Islanđani važni remi, ali na kraju Albanija je potvrdila pobjedu. Strijelci su bili bivši HNL-ovci Odise Roshi i Sokol Cikalleshi.

U istoj skupini do uvjerljivih pobjeda su došli Turska i Francuska. Turci su uvjerljivo slavili s 4:0 na gostovanju kod Moldavije. Dva pogotka postigao je Cenk Tosun, a u strijelce su se još upisali Yusuf Yazici i Deniz Turuc. Francuska je s 3:0 slavila protiv Andore pogocima Kingsleyja Comana, Clementa Lengleta i Wissama Ben Yeddera. Dodajmo kako je Antoine Griezmann promašio kazneni udarac u 28. minuti.

Uzbudljivo je bilo i u skupini A. Kosovo je došlo potpuno neopterećeno u Southampton na noge Engleskoj, a premda im nitko nije davao nikakve šanse, Kosovari se nisu osramotili. Dapače, poveli su već u prvoj minuti. Engleska obrana katastrofalno je pogriješila, a to je kaznio Valon Berisha koji je doveo Kosovo u vodstvo.

Snaga Engleza ipak se pokazala i domaći su već do poluvremena riješili pitanje pobjednika. U osmoj minuti zabio je Raheem Sterling, a desetak minuta kasnije vodstvo Engleskoj donio je Harry Kane. U posljednjim minutama prvog dijela gosti su počeli sve više griješiti, a Engleska je to iskoristila. Prvo je u 38. minuti Mergim Vojvoda postigao autogol, da bi Jadon Sancho s dva pogotka donio Engleskoj velikih 5:1.

Činilo se kako će Kosovo teško nastradati, ali hrabri gosti su u drugom dijelu oduševili. Igrali su dosta napadački, pokušavali zaprijetiti i u 49. minuti Berisha je smanjio rezultat. Par minuta kasnije novi pogodak u mreži Engleza. Ovoga puta strijelac iz kaznenog udarca bio je Vedad Muriqi. Kane je mogao sve snove Kosova prekinuti u 64. minuti, ali Arijanet Murić brani udarac s bijele točke. Do kraja je Kosovo imalo još jedan dobar pokušaj, ali rezultat se nije mijenjao.

U toj skupini Češka je na najbolji način reagirala nakon poraza od Kosova u prošlom kolu. Kod Crne Gore Česi nisu imali većih problema i slavili su s 3:0. Sve se odvilo u drugom dijelu, a strijelci su bili Tomaš Souček, Lukas Masopust i Vladimir Darida iz kaznenog udarca.

Iznenađenja nije bilo niti u skupini B. Portugal i Srbija koji su se prije par dana obračunali u Beogradu svladali su Litvu i Luksemburg. Briljirao je Cristiano Ronaldo koji je postigao čak četiri pogotka u pobjedi Portugala. Još jedan dodao je William Carvalho, dok je počasni za Litvu postigao Vytautas Andriuskevičius.

Srbija je s 3:1 svladala neugodni Luksemburg. Opasno su visili Srbi u prvom dijelu, Marko Dmitrović nekoliko puta je sjajno reagirao i spasio svoju momčad novih problema. Pogotkom Aleksandra Mitrovića krajem prvog dijela Srbija se opustila i primirila domaće. U nastavku Nemanja Radonjić vrlo brzo zabija za povećanje vodstva, iako već u 66. minuti David Turpel smanjuje. Konačni rezultat postavio je Mitrović drugim pogotkom u 78. minuti.

Europsko prvenstvo 2020., kvalifikacije:
Albanija - Island 4:2
Crna Gora - Češka 0:3
Engleska - Kosovo 5:3
Francuska - Andora 3:0
Litva - Portugal 1:4
Luksemburg - Srbija 1:3
Moldavija - Turska 0:3

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Rezultati by SofaScore

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!