Košarka

Sjajni Španjolci potpuno nadigrali Argentinu i postali svjetski prvaci!

Petar Jenjić • nedjelja, 15.09.2019.
Sjajni Španjolci potpuno nadigrali Argentinu i postali svjetski prvaci!
Foto: EPA

Po drugi puta u povijesti Španjolska je osvojila naslov svjetskog prvaka. U finalnoj utakmici dominantnom je utakmicom svladala Argentinu rezultatom 95:75...

Sada je i službeno SAD izgubio naslov svjetskog prvaka, a na njihovo mjesto stigla je Španjolska. U finalu je Furija igrala protiv Argentine koja je igrala ispod prosjeka u odnosu na ranije susrete te nije imala prave šanse.

U konačnici je Španjolska slavila rezultatom 95:75 te se po drugi puta popela na krov košarkaškog svijeta. Prošli naslov osvojila je u Japanu 2006. godine kada je potpuno nadigrala Grčku koja je tada poražena 70:47.

Dosta se mučila Argentina na početku i nije uspijevala doći do svoje karakteristične igre. Tako je Španjolska povela sa 7:0, a vrlo brzo imala i vodstvo od 14:2. Hvatali su Španjolci skokove u napadu, no Nicolas Brussino s dvije trice vraća Gaučose u utakmicu.

Napravili su seriju 11:0 i stigli na 14:13, no uzvraćaju Španjolci sa svojih devet novih koševa čime dolaze do devet poena viška (23:14). Dosta su bili bezidejni Argentinci u napadu, no jedan dobar period ostavio ih je ispod dvoznamenkastog zaostatka.

Dobro su koristili manjkavosti argentinske obrane pa su tako na poluvremenu imali 43:31. Dobro su ograničili dvije najjače figure, Facunda Campazza i Luisa Scolu koji su šutirali samo 1/10 iz igre. S osam skokova u napadu više, šest asistencija više i 14 poena iz izgubljenih lopti, zaostatak je još bio i dobar.

I ulazak u drugo poluvrijeme bio je sjajan od strane Španjolaca koji su napravili seriju od 12:2 te stigli do 22 koša viška (55:33). Imala je 19 koševa viška na ulasku u posljednjih deset minuta (66:47).

Probudili su se malo Argentinci u posljednjoj četvrtini, došli su na minus 12 i imali poneki napad da dodatno smanje zaostatak, ali nije išlo. Susret je zaključila s čak 20 skokova više.

Najbolji je kod novog svjetskog prvaka bio Ricky Rubio s 20 koševa i sedam skokova, Sergio Llull dodao je 15 poena, a Marc Gasol 14 koševa, sedam skokova i sedam asistencija.

Gabriel Deck predvodio je Argentinu s 24 koša, Nicolas Laprovittola dodao je 17 poena.

SP, finale:
Argentina - Španjolska 75:95

Svjetsko prvenstvo 2019.

finale

Argentina75:95Španjolska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!