Liga prvaka, skupina C, 1. kolo, 18.09.2019, 21:00 h, Stadion u Maksimiru, gledatelja: 28.863
Suci: Jesús Gil Manzano, Diego Barbero, Ángel Nevado (Španjolska)
Dinamo
Dinamo
Marin Leovac 10'
Mislav Oršić 32', 42', 68'
4:0(3:0) Atalanta
Atalanta

Dinamo rastavio Atalantu u nezaboravnoj večeri u Maksimiru!

Jan Šneler • srijeda, 18.09.2019.
Dinamo rastavio Atalantu u nezaboravnoj večeri u Maksimiru!
Foto: FaH

Briljantan, fantastičan nastup Dinama u prvom kolu Lige prvaka u Maksimiru protiv Atalante! Treća momčad Italije iz prošle sezone je pregažena i Modri su slavili s 4:0!

Atalanta
Dinamo
Atalanta
21
(do 83')
27
(do 73')
99
(do 76')
Pričuvni igrači
Trener
Nenad Bjelica
95
Pierluigi Gollini
2
Rafael Toloi
5
Andrea Masiello
(do 46')
8
Robin Gosens
10
Alejandro Gomez
11
Remo Freuler
(do 46')
15
Marten de Roon
19
Berat Xhimsiti
33
Hans Hateboer
72
Josip Iličić
(do 88')
91
Duvan Zapata
Pričuvni igrači
88
Mario Pašalić
46'
18
Ruslan Malinovskij
46'
99
Musa Barrow
88'
Trener
Gian Piero Gasperini

Prije nekoliko godina Dinamove nastupe u Ligi prvaka javnost bi posprdno ispraćala. Brojali bi se golovi u mreži, raspravljalo hoće li uopće uspjeti postići pogodak i nitko ozbiljan ne bi vjerovao u neki pozitivni ishod. Danas Dinamo djeluje kao momčad koja zna što hoće, što može i to prezentira. To pokazuje iz utakmice u utakmicu. Nije stvar samo u tome što su u prvom kolu Lige prvak pobijedili Atalantu jer u nogometu svatko može pobijediti svakoga. Važno je kako su došli do te pobjede. Toliko dominantno, uvjerljivo i europski. Sjajna predstava Dinama koja budi optimizam i za daljnje susrete.

U grotlu Maksimira, Dinamo je krenuo hrabro i ofenzivno. Publiku je dodatno zagrijao Dani Olmo s nekoliko „tunela“, a dobru šansu Dinamo je stvorio nakon kornera u petoj minuti, no previše je bilo Atalantinih braniča u šesnaestercu. Niti minutu kasnije, gosti su opasno zaprijetili preko Josipa Iličića koji je iskosa silovito potegnuo, ali lopta je otišla ipak daleko od gola.

Ritam utakmice bio je sjajan u uvodnim minutama i gotovo odmah Dinamo uzvraća sa sjajnom prilikom. Lijepo kombiniraju Modri, Arijan Ademi ulazi u šesnaesterac iskosa, ali se nažalost zapetljao i propala je prilično dobra prilika. Ako kažemo da je stadion eksplodirao na izlasku igrača na teren, onda je definitivno doživio erupciju u 10. minuti.

Olmo je sjajno nanizao nekoliko igrača, prošao sve čuvare i oštro ubacio u peterac. Atalanta se nakratko obranila, ali potom Petar Stojanović perfektno ubacuje, a Marin Leovac iz blizine silovito pogađa za vodstvo Dinama. Narednih petnaestak minuta ritam je malo pao, odnosno bolje rečeno vodila se teška bitka na sredini terena. Niti jedna momčad nije ozbiljnije zaprijetila, a Dinamo je sjajno stajao na terenu.

Od početka je bilo vidljivo da je Dinamo sjajno ušao u utakmicu, a drugi pogodak samo je potvrda toga. Koliko vrijedi Dinamovoj momčadi, Olmo je pokazao u prvih pola sata današnjeg susreta. U svom stilu, prekrasno je pronašao Leovca koji se sjajno ubacuje iskosa i dodaje za natrčalog Mislava Oršića koji tuče isprva i pogađa za velikih, nevjerojatnih 2:0.

Podrška publike nije nedostajala, navijači su bili sjajni, a Dinamo je igrao u maniri najboljih europskih momčadi. Nevjerojatna mirnoća u predaji i kontroli lopte, visoki pritisak na posljednju liniju i sjajno zatvaranje Atalantinih najboljih pojedinaca. U prvih četrdesetak minuta, Atalanta nije praktički ništa iskreirala i Dominik Livaković mogao je mirno promatrati sjajnu partiju svojih suigrača.

Ako je Atalanta bila limitirana u svim segmentima igre, Dinamo je bio na visini zadatka. Ponovno je sve počeo Olmo. Lopta je preko Brune Petkovića došla do Stojanovića koji sjajno ubacuje u šesnaesterac. Ademi glavom prebacuje na drugu stativu gdje je čekao Oršić i pogodio za 3:0. Teško je opisati atmosferu sa stadiona u tom trenutku. Možda najbolje niti ne trošiti riječi na takve prekrasne i emotivne trenutke.

Valja izdvojiti kako je nakon pogotka ostao ležati Ademi držeći se za prepone. Na sreću, kapetan Dinama nakon liječničke intervencije vratio se na travnjak i nastavio predvoditi fenomenalni Dinamo. Do kraja prvog dijela, Dinamo je nastavio s napadima, imao inicijativu, dok je Atalanta prvi udarac u okvir uputila u posljednjim trenucima prvog dijela.

Na početku drugog dijela trener Atalante napravio je dvije izmjene. Ušli su Ruslan Malinovskij i hrvatski reprezentativac Mario Pašalić. Dok su se gosti još uigravali, Dinamo je imao zicera za potvrdu pobjede. Kombinirali su Olmo i Petković, napadač Dinama ostao bi sam pred vratima, ali nažalost lopta mu je pobjegla.

U 55. minuti vidjeli smo prvu pravu akciju Atalante. U njoj je sudjelovalo gotovo pola momčadi, lijepo su raširili Dinamovu obranu u kontri, no na kraju akcije Pašalićev udarac nakon ubačaja otišao je pored gola. Vrlo brzo uzvratio je i Dinamo. Ademi je proigrao Oršića koji u šesnaestercu puca, no nažalost točno u vratara Pierluigija Gollinija koji brani njegov udarac.

Prošlo je više od sat vremena igre, a Dinamo je i dalje držao sjajan tempo i rutinski održavao prednost. No to nije bilo dovoljno Dinamu. Igrači su grizli, htjeli su još, nanjušili su da su bolji od protivnika, da dobivaju duele i da mogu još više. U 68. minuti, nakon što se Olmo zapetljao u napadu, Kevin Theophile-Catherine nastojao je ispucati loptu, a pronašao je Oršića kojeg su zaboravili gosti. Oršić vrlo mirno pogađa za 4:0 i postiže hattrick.

Atalanta nije ništa ozbiljno pokazala 74. minute, a onda je jedan djelić sekunde bio dovoljan da uvidimo da se radi o izuzetno ozbiljnoj i opasnoj momčadi. Duvan Zapata lijepo se okrenuo u šesnaestercu, izbio sam pred Livakovića, ali vratar Dinama sjajno brani i ne dozvoljava Talijanima niti primisli da bi nešto mogli izvući iz ovog susreta.

Atalanta je pokušala još nekoliko puta ugroziti Dinamo. Sjajno je pucao Pašalić u 82. minuti, ali srećom njegov udarac otišao je malo pored gola. Nešto kasnije, sam je ispred Livakovića istrčao Zapata, ali napadač Atalante promašio je cijela vrata. Do kraja susreta velikih prilika više nije bilo i Dinamo je mogao u miru privesti susret kraju. Započelo je slavlje koje će bez obzira na sutrašnji radni dan trajati do dugo u noć. Ovakav Dinamo maksimirska publika dugo ne pamti. Ovo su bili pristup i igra kakvih se ne bi posramili niti najbolji europski klubovi.

Liga prvaka, skupina C, 1. kolo:
Dinamo – Atalanta 4:0

Liga prvaka, skupina C

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dinamo4:0Atalanta
Šahtar0:3Manchester City
1Manchester City 616:4+1214
2Atalanta 68:12-47
3Šahtar 68:13-56
4Dinamo 610:13-35

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!