Automoto

Lim šansa za Poropatovo ustoličenje

Sportnet • petak, 27.09.2019.
Lim šansa za Poropatovo ustoličenje

Međunarodni HAKS Kup nastavlja se u pitoresknom Limskom kanalu, četvrtim natjecanjem sezone, uz najavu nastupa 132 vozačice i vozača...

Ovogodišnja sezona Formule driver, na hrvatskim prostorima najpropulzivnije discipline auto sporta, krajem ovog tjedna ulazi u svoju završnicu. Nakon utrka u Buzetu, na Učki i usponu na Klek nadomak Ogulina, slijedi 12. Nagrada Kanfanara 2019. u organizaciji Autokluba Poreč Motorsport, suorganizaciji AKORK Skok racing 1993 i pod pokroviteljstvom Općine Kanfanar. Specifična staza, u izuzetnom pitoresknom okružju, duga je 3.550 metara, od prilazne ceste samom vrhu zaljeva Limskog kanala, gdje je park vozača, preko magistralnog pravca u smjeru Krunčića. Postavit će se i osam šikana, usporenja duž dionice.

Interes za nastup u tri bodovne konkurencije – HAKS Kupu, Prvenstvu Auto i karting lige Zapad (Istarska i Primorsko-goranska županija) i Auto i karting saveza Istre te zasebnu Nagradu organizatora, iskazalo je 132 vozačice i vozača. Stižu uglavnom iz Hrvatske, ali brojni su i Talijani te poneki slovenski i austrijski vozač.

Pretposljednje bodovno natjecanje Formula driver HAKS Kupa privuklo je 71 sudionika iz 21 hrvatskog kluba. No u borbu za vrh i pobjedničko postolje zasigurno će se uključiti dva Talijana – Tessari i Giacomazzi te Austrijanac Gajić.

U Buzetu i na Učki pobijedio je Talijan Marco Tessari, u krajnje zanimljivom, najmanjem automobilu Fiatu 500 Proto Suzuki, mehanički nabrijanom, ali i izgledom napuhanom u svim pogledima. Iako brz na stazi, Tessari ima i jednu moralnu manu, a to je da se ne pojavljuje na svečanostima uručivanja priznanja najboljima. Šteta, ali....

Uoči Lima, s te dvije pobjede je vodeći, tek bod iza njega zaostaje prošlogodišnji viceprvak Marino Poropat iz pazinskog Autokluba Istra racing team. Iz Ogulina se vratio kao pobjednik u svom izvrsno pripremljenom Renaultu Clio Sport, a za pobjednički tron sezone ukupnog poretka kandidiraju i Hrvoje Belinić (AK Pula-Rovinj) u Renaultu Clio Cupu, svojevremeni Kup pobjednik Dragan Gajić iz Austrije (Opel Corsa HVR) te Donald Milokanović (AKORK Skok racing 1993), prošlogodišnji pobjednik utrke u Limskom kanalu, izvrsni istarski automobilist, specijalist za ove discipline, koji nastupa u svom već legendarnom nabrijanom Fićeku.

U konkurenciji vozačica, s tri dominantne pobjede, liderica je i ove sezone Talijanka Romina Bressan, vozačica Autokluba Buzet Autosport. Vjeruje se da joj sezonu neće pokvariti vatreno krštenje okretanja na krov svojim Renault Cliom na netom održanoj buzetskoj brdskoj utrci, kojom je prilikom srećom prošla bez ozljeda, samo šokirana događajem. Nastup u Limu prijavila je u Citroen Saxu. Preostala dva mjesta vrha ljestvice drže Aleksandra Jurdana (AK RI autosport) i Amira Bradarić (AMK No Traction Pula).

Juniorska konkurencija je sve brojnija i žešća. Vodeći je poslije tri natjecanja Renato Herc (AK RI autosport) ispred Zagrepčanina Luke Fabijančića (AK Ina Delta) i još jednog Riječanina Marina Božičevića (AK RI autosport). Herc ima dva boda više od izjednačenih Fabijančića i Božičevića.

Najbolja ekipa ove sezone, očekivano će biti iz Istre, kolijevke formule driver u nas, samo je pitanje koja. Tri su vodeće, izjednačenu mrtvu bodovnu utrku vode AK Buzet Autosport i AK Istra racing team Pazin, dok AK Pula-Rovinj ipak nešto zaostaje. Tijekom dosadašnje sezone u konkurenciji je čak 37 klubova.

Formula driver – 12. Nagrada Kanfanara 2019. dočekat će sudionike natjecanja već u subotu 28. rujna na verifikaciji i tehničkom prijemu od 15 do 18 sati, a natjecateljski program sutradan počinje u 8,30 sati treningom. Prva od tri bodovne vožnje kreće u 11,15 sati, a proglašenje najuspješnijih očekuje se oko 19 sati.

AUTOR: Miroslav Krpan

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

AutomotoOstalo
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!