Nogomet

Na današnji dan: Veliki Andrij Ševčenko slavi 43. rođendan

Jan Šneler • nedjelja, 29.09.2019.
Na današnji dan: Veliki Andrij Ševčenko slavi 43. rođendan
Foto: EPA

Prije točno 43 godine, na današnji dan u malom mjestu Dvirkivščina u tadašnjem SSSR-u rođen je jedan od najvećih ukrajinskih nogometaša Andrij Ševčenko...

Ukrajina je zemlja od gotovo 50 milijuna stanovnika, a prije raspada Sovjetskog Saveza bila je dio velike sportske sile. Tradicija nogometa u Ukrajini iznimno je jaka čemu svjedoče veliki uspjesi Dinama Kijeva i u posljednje vrijeme češće Šahtara iz Donecka.

Ipak, bez obzira na niz sjajnih nogometaša koji su tijekom godina koračali ukrajinskim terenima, jedan od najvećih, ako ne i najveći je Andrij Ševčenko koji danas slavi 43. rođendan. Ovaj Ukrajinac rodio se u malom mjestu Dvikrivščina, ali već s desetak godina seli u centar Ukrajine, Kijev.

Od malih nogu igrao je za kijevski Dinamo u kojem 1994. debitira u seniorskoj konkurenciji. Proveo je u redovima Dinama pet godina te 1999. prelazi za tada ogromnih 25 milijuna eura u redove velikana Milana. U talijanskoj momčadi doživio je najveće uspjehe u svojoj karijeri. Sedam provedenih godina u Milanu ovjekovječio je s 322 nastupa i čak 175 golova te brojnim trofejima.

Embed from Getty Images

Osvojio je Serie A, Kup Italije, Ligu prvaka i UEFA Superkup. Kasnija karijera ga preko Chelseaja vodi ponovno do Dinamo Kijeva gdje zaključuje karijeru 2012. godine. Ukupno je u karijeri odigrao 704 utakmice za sve klubove i postigao nevjerojatna 342 pogotka. Bio je šest puta proglašen najboljim igračem Ukrajine, dva puta je bio najbolji strijelac Lige prvaka, ušao je u konkurenciju najboljih 100 igrača prema Fifi, a vrhunac je osvajanje Zlatne lopte 2004. godine.

Ljubav prema domovini nikada mu nije bila strana i Ševčenko je to često iskazivao. Za reprezentaciju je nastupio 111 puta i postigao 48 pogodaka što je još uvijek rekord. Istu tu Ukrajinu od 2016. godine vodi kao izbornik, a za sada ima solidnih 16 pobjeda u 29 susreta.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!