Košarka

Koper Primorska svladala Partizan i stigla do povijesne pobjede u ABA ligi

Marjan Kreševac • subota, 12.10.2019.
Koper Primorska svladala Partizan i stigla do povijesne pobjede u ABA ligi

U sklopu drugog kola regionalne ABA lige odigrana su dva susreta, Koper Primorska je ugostila momčad Partizana, a u Baru je odigran susret između domaćeg Mornara i Igokee. Koper Primorska slavila je rezultatom 68:56 i stigla do prve povijesne pobjede u ABA ligi, a Mornar je nastavio tamo gdje je stao u Zagrebu, slavio je rezultatom 92:78...

Koper Primorska - Partizan 68:56

Partizan je nakon odličnih nastupa u Europi i u prvom kolu ABA lige s pravom ponio epitet jedne od najpotentnijih momčadi u regionalnom natjecanju. Koper Primorska je s druge strane loše ušla u sezonu, objektivno imali su i najtežeg protivnika u prvom kolu, u Beogradu su izgubili 24 koša razlike od Crvene zvezde. U prvoj domaćoj utakmici tražili su potvrdu da je put u Beograd došao na izrazito loš dan.

Ulazak domaćih košarkaša u susret potkrijepio je tezu o lošem danu u prvom kolu. Alen Hodžić i Lance Harris ubacili su svaki tricu i nakon minute igre domaći su imali šest poena prednosti. Partizan je cijelo vrijeme prve četvrtine bio u rezultatskom deficitu koji je najviše iznosio 13 poena u sedmoj minuti susreta.

Koper Primorska imala je priliku možda riješiti susret nakon prvih deset minuta, ali u posljednje tri minute nisu uspjeli ubaciti koš i na kraju su okončali četvrtinu s rezultatom 22:14. Kako je izgledalo na početku, sasvim prihvatljiv zaostatak za goste iz Beograda. Nastavak susreta nije primaknuo niti jednu momčad bliže konačnom rješenju, druga četvrtina je okončana rezultatom 14:14.

Raspad sustava Partizana dogodio se u trećoj dionici, u posljednjih pet minuta gosti su uspjeli ubaciti samo pet koševa što ih je koštalo gubitka trećine rezultatom 20:11. 17 koševa prednosti na ulasku u posljednju dionicu pokazalo se i više nego dostatno. iako je Partizan uspio smanjiti razliku nije bio ni u jednom trenutku ni blizu da ugrozi prvu povijesnu pobjedu Primorke u ABA ligi.

Kod domaćina najzaslužniji za dva boda bili su Harris sa 17 koševa i šest skokova te Žan Mark Šiško s 13 koševa, dva skoka i čak devet asistencija. Istaknuo se i Marko Jagodić Kuridža koji je upisao 11 koševa, 12 skokova i tri asistencije. Marjan Čakarun za devet minuta ostao je bez poena. U poraženom taboru Rade Zagorac je jedini kojega treba istaknuti, Zagorac je susret okončao s deset koševa, četiri skoka i jednim dodavanjem. U sljedećem kolu Koper Primorska gostuje kod Budućnosti, a i Partizan će također u goste i to kod Mornara.

Mornar - Igokea 92:78

Igokea je u prvom kolu tijesno izgubila kod kuće od Partizana i doputovala je u Bar s jednim jedinim ciljem, a to je prva pobjeda u sezoni. No bez obzira na želje iz Laktaša nešto se svakako pita i domaće košarkaše Mornara koji su slavili na gostovanju kod Cibone i željeli su nastaviti pobjednički niz. U prvoj četvrtini upravo tako je i izgledalo.

Domaći su otvorili susret s 5:0, a prvi koš Igokee stigao je nakon dvije minute s linije slobodnih bacanja preko Dennisa Clifforda. Clifford je bio daleko najraspoloženiji na početku susreta i zahvaljujući njegovom doprinosu preko koševa i skakačkom angažmanu pod oba obruča gosti su nakon prvih deset minuta bili u zaostatku samo osam koševa.

U drugoj dionici domaći su ubacili u višu brzinu i u 15. minuti košem Antabie Wallera stigli do prednosti 34:18. Umjesto da nastave u takvom ritmu košarkaši Mornara povukli su kočnicu i dopustili gostima da na poluvrijeme odu sa sasvim pristojnim zaostatkom, rezultat nakon 20 minuta bio je 42:33. Motivacijski govor u svlačionici domaćeg trenera očito je vratio na pravo mjesto, zakucavanjem Uroša Lukovića u 23. minuti dižu prednost na 16 koševa razlike.

Tu razliku uspjeli su gosti do kraja treće dionice smanjiti tek na 14 koševa zaostatka, rezultat kojim se krenulo u završnih deset minuta susreta bio je 65:51. Do kraja susreta domaći su rutinski održavali stečenu prednost i na kraju priče slavili rezultatom 92:78.

Za drugu uzastopnu pobjedu košarkaša iz Bara najzaslužniji su Jacob Pullen s 22 koša i pet asistencija te Dereck Ryan Needham s 22 koša, sedam skokova i pet asistencija. Domaćin je ubacio čak 17 trica i to je bila prevaga. U redovima gostiju vrijedi istaknuti učinak Olivera Stevića s 15 koševa, šest skokova i jednom asistencijom. Mornar u sljedečem kolu doćekuje Partizan dok Igokei u Laktaše stiže Cedevita Olimpija.

Od Hrvata Damir Markota ubacio je 11 koševa i uhvatio četiri skoka za 20 minuta provedenih na parketu, dok je u redovima Igokee Marko Tomas skupio 30 minuta u kojima nije briljirao, postigao je pet koševa, skupio tri skoka i dodao pet asistencija.

ABA liga, drugo kolo
Koper Primorska - Partizan 68:56
Mornar - Igokea 92:78

FOTO: Žiga Mikeli, Primorska, ABA liga

ABA liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

FMP98:79Mega Basket
Sixt Primorska68:56Partizan
Mornar Barsko zlato92:78Igokea
Cedevita Olimpija79:70Cibona
Crvena zvezda81:89Budućnost VOLI
Zadar77:85Krka
1Partizan 174+216
2Budućnost VOLI 156+196
3Crvena zvezda 147+196
4Cedevita Olimpija 138+50
5Mornar Barsko zlato 138+20
6Sixt Primorska 129-47
7FMP 1011+38
8Igokea 714-109
9Cibona 714-128
10Zadar 615-114
11Mega Basket 615-139
12Krka 615-179

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!