Košarka

Bilan dobar u pobjedi Sassarija, double-double Šakića u porazu Lietkabelisa

Jan Šneler • srijeda, 16.10.2019.
Bilan dobar u pobjedi Sassarija, double-double Šakića u porazu Lietkabelisa
Foto: Pixsell

Večeras je odigrano još osam susreta prvog kola FIBA Lige prvaka, a vesele solidni nastupi hrvatskih košarkaša i reprezentativaca...

Današnjim susretima zaključeno je prvo kolo FIBA Lige prvaka, a uzbuđenja nije nedostajalo. Hrvatskim navijačima najzanimljivija bila su dva dvoboja u kojima su sudjelovala dva standardna hrvatska reprezentativca. U direktnom dvoboju Sassarija Mire Bilana i Lietkabelisa Željka Šakića, bolji je bio centar Sassarija.

Uzbudljivo je bilo na Sardiniji gdje je domaći Sassari dramatičnom završnicom došao do slavlja protiv Lietkabelisa. Od početka je bilo jasno kako ćemo gledati neizvjesni susret. Vodstva su se izmjenjivala, a nakon prvih 10 minuta rezultat je bio izjednačen (21:21). Nikakva veća razlika nije se dogodila niti na poluvremenu.

Domaći su se pokušali odvojiti, ali bezuspješno i na odmor su otišli s minimalnom prednošću 39:38. Lietkabelis se dobro držao, nisu gosti dozvolili domaćima da se razmašu, a u trećoj četvrtini čak su bili vrlo blizu prelamanja susreta. Imali su vodstvo od osam razlike (42:50), napravili dobru seriju, no nisu je uspjeli zaključiti i Sassari uspijeva u zadnju dionicu ući s 57:57.

Iako su gosti vodili dobrim dijelom posljednje četvrtine, činilo se pred kraj da će Sassari mirno privesti susret kraju. Minutu do kraja imali su 77:70, prilično sigurnu situaciju, no nepotrebni faul i izgubljene lopte donijeli su Lietkabelisu vodstvo nakon serije 8:0. Gosti su ipak pogriješili, Dyshawn Pierre dobio je dva slobodna bacanja i oba pogodio za konačnih 79:78.

Junak Sassarija bio je upravo Pierre koji je postigao 24 poena uz čak 12 skokova. Bilan je odigrao 18 minuta za domaći sastav i ostvario učinak od deset poena i četiri skoka. Kod gostiju je solidan bio Šakić koji je za 32 minute upisao 17 poena i deset skokova.

Češki Nymburk na svom terenu uvjerljivo je slavio protiv njemačkog Bamberga rezultatom 91:71. Perfektnu prvu četvrtinu odradili su domaći koju su započeli serijom 16:0, a zaključili s čak 19 poena prednosti (30:11). Na poluvremenu je Bamberg uspio minimalno smanjiti (52:34), no bilo je jasno kako će im trebati puno više za pozitivni rezultat.

Treća četvrtina najavila je mogući preokret, Bamberg je ušao u posljednju dionicu s -8 (65:57), no onda su se domaći uozbiljili i vrlo brzo vratili staru prednost te slavili s već spomenutih 20 razlike. Najbolji je kod domaćih bio Jaromir Bohačik s 24 poena, dok je kod gostiju Bryce Taylor dodao 16 koševa. U redovima Nymburka 11 minuta odradio je Roko Rogić te upisao dva poena uz tri skoka i jednu asistenciju.

Od ostalih susreta treba izdvojiti pobjedu atenskog AEK-a nad Elan Bearnaisom 102:82 uz 27 poena, već pomalo veterana europske košarke, Keitha Langforda. Zaragoza je došla u Bonn u statusu velikog favorita, no domaći sastav uvjerljivo je slavio s 85:71. Jednako uvjerljiv bio je i Dijon na svom terenu protiv mađarskog Szombathelyja (87:68).

FIBA Liga prvaka, 1. kolo:
AEK - Elan Bearnais 102:82
Bandirma - Hapoel Jeruzalem 69:73
Nymburk - Bamberg 91:71
Bonn - Zaragoza 85:71
Dijon - Szombathely 87:68
Manresa - Torun 85:81
San Pablo Burgos - Antwerp Giants 90:76
Sassari - Lietkabelis 79:78

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!