Košarka

Cibona u manje od 24 sata igra dvije utakmice: "Teže se mentalno pripremiti nego fizički"

Sportnet, Branimir Korać • četvrtak, 17.10.2019.
Cibona u manje od 24 sata igra dvije utakmice: "Teže se mentalno pripremiti nego fizički"
Foto: Pixsell

Pred Cibonom je vrlo zgusnut raspored. U petak od 18 sati igra protiv FMP-a, a već u subotu od 17 sati protivnik će joj biti Split...

Trener Cibone Ivan Velić imat će zahtjevan posao. Pred njegovim igračima su dvije vrlo neugodne utakmice, prva već u petak od 18 sati kada u Dom Dražena Petrovića u goste dolazi FMP.

"Nije slučajnost da je momčad FMP-a startala s 2-0 s obzirom na to koliko su godina skupa, na njihov projekt, mladost i kontinuitet što se tiče trenera. Mlada su ekipa, uigrana i nemaju pritisak rezultata, to su iskoristili u prva dva kola gdje su lagano dobili obje utakmice. Mi ćemo se poslužiti prošlosezonskim receptom, odigrati autoritativno na svom parketu i energijom i dobrom obranom ih limitirati na manji broj poena i tu tražiti svoju šansu za pobjedu. Prije tri dana nam je stigao novi igrač, nadam se da ćemo biti dobri, bolji nego s Mornarom i Olimpijom što se tiče trajanja dobre igre", istaknuo je Velić, a prenosi Cibonina stranica.

Novo ime u dresu Cibone je Toni Katić koji će dobiti minutažu protiv FMP-a.

"Ako odradi 10-15 minuta, bit ću zadovoljan. Može nam donijeti promjenu ritma, stabilizirati tim i odmoriti Rebeca koji će uz Katića biti jedini na poziciji jedan, da ne trošimo tu Bilinovca. On se previše troši i na jedan i na dva pa bi ga ostavili na njegovoj prirodnoj poziciji. To je plan, ali nikad ne znate, pripremate utakmicu na jedan način, a otvorite je na sasvim drugi tako da morate djelovati na samoj utakmici. Nadam se da to sutra neće biti slučaj i da ćemo utakmicu privesti kraju onako kako smo i planirali."

Veliću se sviđa opcija igranja s Katićem i Rebecom istovremeno i to je nešto što će negdje biti opcija.

"Inače to volim igrati. To smo dosta igrali i lani ako se sjećate s Ljubičićem i Rogićem. To je opcija, ali pitanje je hoće li to biti moguće. Imate dosta ekipa koje igraju s dva čista playa, sve ovisi od samog tijeka utakmice."

To je nekako nametnulo i ovo Svjetsko prvenstvo, najboljima su se pokazale ekipe koje su imale više kreativnih igrača?

"To je tako, oni jesu dva playmakera, ali smatram da je svaki igrač koji je jak na lopti i zna igrati pick and roll- playmaker. I na poziciji četiri, ako je igrač dobar kreator, za mene je playmaker. Tako gledam na te stvari. Mislim da će u budućnosti i Prkačin biti taj koji će kreirati s loptom, on je još premlad za to, ali ćemo ga u budućnosti sigurno stavljati u situacije da kreira."

Sezonu je odlično otvorio Mate Vucić koji se pokazuje kao sve bolji i sve važniji član momčadi.

"Očekujem pobjedu i u petak i u subotu. Ako ispoštujemo ono što je trener rekao i uspijemo zatvoriti skok, s kojim smo imali problema u proteklih nekoliko utakmica, mislim da će biti dobro. Trebamo biti agresivni u obrani kao protiv Zadra. Pogotovo u drugom poluvremenu kad smo pomaknuli njihov napad s trice na devet metara i svi su igrali na liniji dodavanja. Ako budemo tako igrali mislim da možemo pobijediti ovu utakmicu. Trebat će nam i vanjski šut koji je protiv Olimpije zakazao, ali mislim da će to biti u redu i da nam se ne mogu ponoviti dvije takve utakmice."

Za Vucića je ovo veliki skok, prošle sezone još je igrao Prvu ligu, što je drugi rang natjecanja u Hrvatskoj.

"Dobro sam se snašao, došao sam spreman i odmah sam mogao parirati ostalima. Vjerujem u trening i dok god sam u treningu dobro sam. Istina, imao sam malo čudan put iz druge lige do Cibone u jednoj polusezoni, ali zašto ne."

Nije više novost da se igra dan za danom, ali koliko je moguće spremiti ekipu kad je sljedeća utakmica već za 21 sat?

"Teže se mentalno pripremiti nego fizički. Igrači su navikli na ritam od dva treninga dnevno tako da taj ritam mogu izdržati, ali je veći problem ovaj psihičke pripreme, pogotovo mlađim igračima. Čuli ste i Matin igrački put od prošle sezone pa se mora sad priviknuti na ovako nešto. Sigurno da je to teško, ali idemo utakmicu po utakmicu pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti", dodaje trener Velić.

Kako je mjesec listopad poznat kao međunarodni mjesec borbe protiv raka dojke i podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka dojke, tako će na obje utakmice ulaz biti besplatan za sve navijačice.

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

ABA liga

1Crvena zvezda 224+433
2Partizan 206+457
3Budućnost VOLI 197+204
4Mega Basket 1610+106
5Cedevita Olimpija 1610+51
6Zadar 1412+42
7Igokea 1313-77
8Studentski centar 1115-35
9Split 1115-105
10Borac Čačak 1016-117
11FMP 1016-163
12Cibona 917-156
13Mornar Barsko zlato 620-326
14Krka 521-314

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!