Nogomet

Utakmica kola u Malmou, poznata većina sudionika nokaut faze

Jan Šneler • četvrtak, 28.11.2019.
Utakmica kola u Malmou, poznata većina sudionika nokaut faze
Foto: EPA

Kompletirano je peto i pretposljednje kolo grupne faze Europske lige, a nokaut faza ovog natjecanja polako dobiva svoj izgled...

Večeras u kasnim satima na rasporedu su bile preostale utakmice petog kola Europske lige, a uzbuđenja nije nedostajalo. U ovim susretima kasne grupne faze, prava na grešku nema niti jedna momčad, a danas je bilo vidljivo koliko se greške skupo plaćaju.

Iako je već potvrdila prvo mjesto u skupini A, Sevilla je večeras protiv Qarabaga došla do pete pobjede. Susret nije bio pretjerano uzbudljiv, domaći su bili boli tijekom svih 90 minuta, a pogotke su postigli Bryan Gil u 61. minuti te Munas Dabbur na samom kraju susreta. U istoj skupini, APOEL je pobjedom kod luksemburskog Dudelangea osigurao prolaz u nokaut fazu.

Utakmica je bila uzbudljiva, Dudelange je imao nekoliko solidnih prilika, čak i jednu stativu, ali Ciprani su uspjeli slaviti pogocima Uroša Matića i Giorgiosa Merkisa. Dodajmo kako je za APOEL, Antonio Jakoliš igrao od 66. minute.

Rezultati by SofaScore

U skupini B gledali smo pravu dramu, a kolo prije kraja tri momčadi mogu proći u daljnju fazu natjecanja, ali i ispasti. Kopenhagen je morao slaviti kod švicarskog Lugana i to je uspio golom Nikolaja Thomsena, ali Danci su razočarali igrom i mogu biti sretni da ih Lugano nije iznenadio.

S druge strane, Malmo i Dinamo Kijev odigrali su utakmicu kola. Preokreta nije nedostajalo, a veliki korak prema nokaut fazi napravili su Šveđani. Susret je bolje otvorio Malmo koji je poveo već nakon dvije minute pogotkom Rasmusa Bengtssona. Nije dugo trajalo slavlje domaćih jer već u 18. minuti Vitalij Mikolenko zabija za 1:1.

Potpuni preokret Dinamu je donio Viktor Tsigankov na samom kraju prvog dijela. Ako je mogao Dinamo u prvom, može i Malmo u drugom dijelu. U 48. minuti Markus Rosenberg vraća Malmo u igru, a onda u 57. minuti novim golom Malmo dolazi do vodstva. Dinamo je ostao s igračem manje, psihološki je loše otvorio susret, no prilika se javila u 77. minuti kada Benjamin Verbić zabija za 3:3.

Činilo se da Malmo neće uspjeti u velikoj želji za prolaz, no u sudačkoj nadoknadi Rosenberg postaj heroj navijača i postavlja konačnih 4:3 za veliku pobjedu švedske momčadi.

Rezultati by SofaScore

U skupini D, Sporting i LASK prošli su u drugi krug, a o točnoj poziciji odlučivat će za dva tjedna u Linzu. Iz igre su ispali već od ranije Rosenborg i večeras PSV Eindhoven. Pogotovo je težak poraz doživjela nizozemska momčad koju je teško porazio Sporting.

Danas je sve što su zamislili ulazilo Portugalcima. Već nakon 16 odigranih minuta golovima Luiza Phellypea i Brune Fernandesa, Sporting je vodio s 2:0. Gosti su pokušali barem smanjiti do odmora, ali Jeremy Mathieu krajem prvog dijela zabija za 3:0. Točku na i postavio je Fernandes golom iz jedanaesterca u 64. minuti.

LASK je kao što smo rekli pobjedom osigurao plasman u drugu fazu natjecanja. U Trondheimu protiv Rosenborga nisu imali previše problema. Goste je u vodstvo doveo Thomas Goiginger i to iz kornera, što je pogodak kakav se rijetko viđa. Norvežani su uspjeli smanjiti krajem prvog dijela preko Bjorna Johnsena, no već u 54. minuti postavlja konačni rezultat. Za austrijski sastav večeras je svih 90 minuta odigrao Petar Filipović.

Rezultati by SofaScore

Skupina E također je donijela velika uzbuđenja. Iako je Cluj bio u prednosti prije današnjeg susreta, Lazio je pobjedom sve zakomplicirao i još uvijek ima odlične šanse za prolazak skupine. Celtic je pak večeras potvrdio prvo mjesto u skupini pobjedom protiv posljednjeg Rennesa.

Rutinski je Celtic slavio protiv francuskog prvoligaša, a pogotke su postigli Lewis Morgan, Ryan Christie i Michael Johnston. Što se tiče Lazija, na Olimpicu u Rimu nije bilo lako domaćem sastavu. Cluj se pokazao kao vrlo neugodan protivnik, ali srećom po Lazio, do vodstva su došli u 24. minuti. Strijelac je bio Joaquin Correa.

Cluj je imao nekoliko dobrih prilika, pogodili su gosti i stativu, a u 70. minuti im je poništen pogodak zbog nedozvoljene pozicije. Ipak, uz sav taj pritisak i napadačku igru, Rumunji su upisali poraz, no još uvijek imaju velike šanse jer ih bod protiv Celtica na domaćem terenu dovodi do nokaut faze. Damjan Đoković odigrao je za goste svih 90 minuta i pogodio tu stativu u 38. minuti.

Rezultati by SofaScore

U skupini F Arsenal nastavlja s lošim partijama i večeras su TopniciPierre-Emerick Aubameyanga u sudačkoj nadoknadi.

U nastavku puno bolja igra gostiju, Arsenal kao da je stao i u samo desetak minuta, Eintracht je sve okrenuo. Prvo je izjednačio Daichi Kamada u 55. minuti, da bi potpuni preokret donio isti igrač u 64. minuti.

U drugom susretu, Standard Liege i Guimaraes su remizirali 1:1, a taj rezultat nikako ne odgovara belgijskoj momčadi. Portugalci su ispali, a Belgijci sad moraju pobijediti Arsenal s više od četiri pogotka razlike ili se nadati porazu ili remiju Eintrachta te pobjedi protiv Arsenala. Istaknimo kako je kod Standarda Duje Čop ušao u igru u 82. minuti.

Europska liga, 5. kolo:
Arsenal - Eintracht 1:2
Celtic - Rennes 3:1
Dudelange - APOEL 0:2
Guimaraes - Standard Liege 1:1
Lazio - Cluj 1:0
Lugano - Kopenhagen 0:1
Malmo - Dinamo Kijev 4:3
Rosenborg - LASK Linz 1:2
Sevilla - Qarabag 2:0
Sporting - PSV 4:0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!