Košarka

PAO u produžetku svladao CSKA, Simon dvoznamenkast u pobjedi Efesa

Matej Kačan • petak, 03.01.2020.
PAO u produžetku svladao CSKA, Simon dvoznamenkast u pobjedi Efesa
Foto: EPA

Petak je donio pet utakmica 17. kola košarkaške Eurolige, a kao najveće iznenađenje izdvajamo pobjedu Panathinaikosa u Moskvi kod favoriziranog CSKA...

Panathinaikos je u Moskvi kod CSKA od početka dao do znanja da se neće predati lako pred braniteljem naslova te je kroz dobrih 13 minuta u sredini susreta djelovao kao mnogo bolja ekipa. Nakon zaostatka od pet poena na kraju prve četvrtine PAO je zaigrao mnogo bolje te na poluvremenu vodi 49:45, a sredinom treće dionice ta prednost raste i na 11 razlike.

No CSKA preko svojih Amerikanaca odmah odgovara s 10:0 te vraća susret u egal, a prednost Rusa dolazi i do 87:81 nakon ubačaja Mikea Jamesa dvije minute prije kraja. Panathinaikos se trebao vaditi, a to je i učinio završnom 8:2 serijom uz trice Johnsona i večerašnjeg junaka Nicka Calathesa koji ubačajem iza linije trice postavlja 89:89 i odvodi utakmicu u produžetak.

U dodanih pet minuta Calathes vodi goste na 102:95 od kojih se CSKA više ne oporavlja i susret je zaključen s konačnih 106:102 za Panathinaikos kod kojeg je nevjerojatnu utakmicu odigrao Calathes s 22 poena uz 17 asistencija, dok je 25 uz 16 skokova ubacio Mitoglou. James je kod CSKA ubacio 30, a pratio ga je Hackett s 24 poena.

Efes je u Istanbulu potvrdio status favorita protiv Himkija koji je u egalu bio 21 minutu sve do serije 20:3 koja je Efes odvela na 21 poen razlike s koje se gosti više nisu vraćali pa je završilo s uvjerljivih 101:82. Efes tako s Realom dijeli prvo mjesto ljestvice, a do pobjede su ga vodili Tibor Pleiss i Shane Larkin s po 20 poena. Krunoslav Simon je u pobjedu ugradio 12 poena uz dva dodavanja. Himki je odigrao poprilično demokratski napadačku utakmicu s čak šest dvoznamenkastih podjednakih igrača.

Zenit je u gostima kod Olimpije iz Milana održavao egal kroz cijeli susret, ali je na kraju ipak milanska ekipa došla do pobjede koja se može nazvati zasluženom jer je ipak domaćin vodio kroz veći dio te je potpisao najveća vodstva kroz prvu i treću dionicu. Na kraju su Gudaitis, Micov i naposljetku Tarczewski donijeli pobjedu Milanu koju je Truškin tek ublažio tricom za 73:72. Upravo je Micov s 13 poena ubacio najviše kod pobjednika, a double-double od po 10 poena i skokova postigao je Luis Scola. Gustavo Ayon ubacio je 15 poena uz sedam skokova za poraženu ekipu.

Asvel je kod kuće poveo protiv Reala, ali je brzo izgubio konce utakmice pa je Real poprilično lako došao do prednosti koja je koketirala i s 20 poena razlike, a na kraju je semafor brojio 87:78 za Real koji je s 20 poena vodio Trey Thompkins, dok su 18 dodali Rudy Fernandez i Jordan Mickey. Charles Kahudi je kod Francuza ubacio 18 poena.

Čudnu utakmicu odigrale su Valencia i Alba u posljednjem terminu dana. Valencia je od kuće gubila 36 minuta da bi 9:0 serijom okrenula rezultat u svoju stranu i na kraju slavila s velikih 14 poena razlike. Jako uvjerljiv je bio finiš Valencije s 17:6 serijom koja je razliku s plus tri podigla na konačnih 91:77. Jordan Loyd ubacio je 19 poena za Valenciju, a pratio ga je Alberto Abalde sa 16 poena. Albu je vodio trojac Eriksson-Hermannsson-Giedraitis koji je kombinirano ubacio 40 poena.

Efes predvodi tablicu s istim omjerom ako i Real, dok jednu pobjedu manje ima Barcelona. Veliko društvo skupilo se u borbi za posljednja mjesta u doigravanju, na 8-9 omjeru su Crvena Zvezda, Himki, Valencia i Asvel.

Euroliga, 17. kolo:
CSKA - Panathinaikos 102:106 (89:89)
Efes - Himki 101:82
Olimpia Milano - Zenit 73:72
Asvel - Real Madrid 77:87
Valencia - Alba 91:77

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!