Rukomet

Donji dio ždrijeba: Šveđani sanjaju zlato na svom tlu, Norvežani se ne odriču ambicija i bez velikog vođe

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • četvrtak, 09.01.2020.
Donji dio ždrijeba: Šveđani sanjaju zlato na svom tlu, Norvežani se ne odriču ambicija i bez velikog vođe
Foto: Pixsell

U donjem dijelu ždrijeba vlada velika gužva, tu je niz reprezentacija koje žele i vjeruju u veliki rezultat. Francusku i Dansku kao nositelje kvalitete već smo obradili, a ništa manje ambicije nemaju niti Švedska, Norveška...

Skupina D

Norvežani moraju bez Myrhola

Norveška je uz Francusku definitivno elitna reprezentacija skupine D i od nje se očekuje dobar rezultat. Osim toga domaćin je i u Trondheimu se može nadati podršci kakvu su Danci imali na svom parketu prošle godine na Svjetskom prvenstvu. Iako igraju krasan rukomet, poletan i na krilima Sandera Sagosena, Norvežani imaju jedan ogroman hendikep. Nema Bjartea Myrhola.

Myrhol je od neprocjenjive vrijednosti za Norvešku u svakom pogledu. On je kapetan, vođa momčadi, ogroman autoritet na parketu i van njega, sjajan i u napadu i u obrani te apsolutna klasa za sve alternative na pivotu. Morat će se snaći i sakriti tu veliku rupu koja ostaje i to prvenstveno u tom liderskom smislu.

Embed from Getty Images

Tu će morati povući Sagosen, igrač koji je svakako jedan od najboljih na svijetu, ali kao takav već je meta protivničkih obrana i na njega se stavlja posebna pozornost.

Tu je i vratar Torbjorn Bergerud, zatim sjajna krila Magnus Jondal i Kristian Bjornsen te na vanjskim pozicijama Goran Johannessen i Magnus Rod. S Rodom je postojao problem, vukao je ozljedu kuka zbog koje mu je opasno visio nastup na Europskom prvenstvu, ali na kraju je ipak pala odluka da može nastupiti.

Sve ih s klupe vodi Christian Berge, sjajni stručnjak koji je do preuzimanja norveške reprezentacije bio poznatiji po igračkoj karijeri. Tijekom igračke karijere dva puta se izborio s limfomom.

Svakako treba napomenuti da osim Myrhola nedostaje i Tonnesen, najvećeg pehiste, sjajnog igrača kojeg ozljede nisu mazile.

Što očekivati: Norveška se ne smije otpisati bez obzira na neigranje Myrhola. Sjajna je to reprezentacija koja će na pravom ispitu biti u trenutku kada bude morala napustiti Trondheim i preseliti u Malmö.

Tko podcijeni Portugal, imat će problema

Nakon 14 godina posta, Portugal se vraća na veliku scenu. 2006. godine igrao je zadnji put na završnici, a u međuvremenu tonuo je u prosječnost sve do pojave generacije koja ga je vratila među elitu.

Sve se poklopilo povećanim ulaganjem u klubove pa više Sporting, Porto i Benfica nisu klubovi koje svatko sanja u ždrijebu. Sada i oni imaju igrača koji imaju ime u rukometnom svijetu, ali ne preveliki broj njih pa i domaći igrači mogu doći do izražaja, učiti i dobivati minutažu.

Problem će svakako biti izostanak Gilberta Duartea koji je najbolji igrač Portugala, inače član Barcelone koji je trenutno u Montpellieru, ali ozljeda ga je ostavila bez nastupa.

Embed from Getty Images

Naravno, Portugal je oslabljen njegovim neigranjem, ali reprezentaciju koja je svladala lakoćom Francusku s 33:27, ne smije se podcijeniti. Posebno ga odliku igra s puno samopouzdanja, vrlo je borben i traži od protivnika izvlačenja svog maksimuma.

Što očekivati: Portugal ima taj hendikep da je uletio u grupu s Francuskom i Norveškom. Dobio je Francuze u kvalifikacijama, ali ovo nisu kvalifikacije i Francuzi si više neće dopustiti labaviji ulazak u utakmicu. Skupinu će ipak teško proći.

Skupina E

Mađari bez dvojice ključnih igrača

Mađarska je reprezentacija koja je stalni sudionik velikih natjecanja i neki stručnjaci često je stavljaju među glavne kandidata za odličja. Međutim pogled na ljestvicu osvojenih medalja otkriva kako je Mađarska dosad u svojoj povijesti osvojila jednu jedinu medalju. Bilo je to davne 1986. godine na Svjetskom prvenstvu na kojem se Mađarska probila do odličja. U finalu u Zürichu ipak je ostala kratka protiv Jugoslavije i upisala je poraz 24:22.

I ovdje se Mađarska spominjala kao jedna od reprezentacija koje bi mogle iznenaditi, ali to će se dogoditi jako teško.. Trebali bi Mađari biti kompletni i u odličnoj formi, a ni to im ne bi ništa garantiralo. Problem je što ipak nemaju baš toliko kvalitetnu reprezentaciju i posebno igru s kojom bi stvarali probleme u kontinuitetu.

Ovdje je prvenstveno problem što Mate Lekai i Richard Bodo ne mogu igrati, a bez njih je Mađarska puno slabija. Obojica su ionako bili pod upitnikom, ali sada su i službeno otpali nakon što je tijekom priprema utvrđeno definitivno kako ne mogu igrati punom snagom. Trebat će obojici vremena da se oporave pa čak neće biti spremni i za nastavak sezone odmah nakon završetka Eura.

Embed from Getty Images

S Lekaijem i bez njega ovo je potpuno drugačija reprezentacija, igra na crtu vrlo je važna za Mađare, a tu ona dijelom gubi na kvaliteti. Mladi Matyas Györi mogao bi biti alternativa.

Što očekivati: Borba za drugi krug uvrh glave. Pred Mađarskom je težak posao i neće ga biti jednostavno odraditi na željeni način.

Island s poznatim kadrom

Kada pogledate kadar reprezentacije Islanda čini vam se kao da ste doživjeli deja vu. Već godinama to je uglavnom ista skupina igrača s minimalnim promjenama, a ne samo da s igračke strane znate što možete očekivati, već i sa strane samog nastupa.

Island ima vratara koji je prepun iskustva i koji kada ima svoj dan, postaje praktički nesavladiv. Međutim Bjorgvin Pall Gustavsson polako ulazi u godine kada će Islanđani morati početi razmišljati o zamjeni koju polako dobivaju u mladom Hallgrimssonu.

Još jednom na veliko natjecanje ide i čovjek s gotovo 1900 golova u dresu reprezentacije, neuništivi 40.godišnji Gudjon Valur Sigurdsson. U reprezentaciju se vratio Alexander Petersson iz Rhein Neckar Löwena plus tu su još od dobro poznatih imena i Olafur Gudmundsson, Aron Palmarsson, Arnor Thor Gunnarsson, Kári Kristján Kristjánsson, uglavnom, nema tu velikih nepoznanica.

Embed from Getty Images

U svojoj riznici medalja Islanđani imaju dvije, 2008. godine bili su srebrni na Olimpijskim igrama što im je najveći uspjeh u povijesti te broncu s Europskog prvenstva dvije godine kasnije.

Što očekivati: Islanđani će se boriti za drugi krug u izjednačenom društvu tri reprezentacije, a tamo mogu nekom otkinuti zagarantirane bodove, ali teško će napraviti nešto više.

Rusija sanja dane stare slave

Rusija je nekako dugo imala reprezentaciju koja ima što za pokazati gledajući imena na papiru, ali kada god bi došla do one jače, ključne utakmice, ne bi bila prava. Previše je bilo razočaranja i Rusi se nadaju kako bi se to moglo promijeniti na ovom Prvenstvu.

Međutim nekako se čini kako ova reprezentacija Rusije nije toliko jaka kao neke ranije. Svi oni nositelji igre prebacili su 30 godina, neki i odavno, ozljede su dio njih pošteno nagrizle, ali, na iskustvo i rutinu mogu do drugog kruga pa tamo što bude.

Relativno novi je i izbornik, Eduard Kokšarov preuzeo je reprezentaciju 2017. godine, a osim reprezentacijom, bavi se i Vardarom gdje je sportski direktor, a od listopada 2019. godine i trener. Ruski mediji zamjeraju da je prenapregnut brojnim obavezama, ali on je zadovoljan i vjeruje da može dobro obavljati posao dok god je ovakva situacija.

Embed from Getty Images

Ovo je još jedna od reprezentacija koja je pokupila zlata na svim velikim natjecanjima, ali zadnje još 2000. godine na Olimpijskim igrama. Nakon toga osvojena je još samo jedna medalja i to 2004. godine bronca na Olimpijskim igrama.

Ovdje se neće predati, ali trebat će puno više od borbenog stava i pristupa.

Što očekivati: Slično kao i kod Islanda i ostalih reprezentacija iz ove skupine, naravno izuzev Danske koja je apsolutni favorit. Prolazak skupine je maksimum, ali vjeruju u to.

Skupina F

Zlato na domaćem tlu san je Švedske

Švedska je najuspješnija nacija europskih prvenstava s četiri osvojena zlata i jednim srebrom. Sva četiri zlata došla su u razdoblju do 2002. godine, a od tada do danas, Švedska je osvojila samo dva odličja. 2012. godine na Olimpijskim igrama otišla je do zlata, a 2018. godine na Europskom prvenstvu bila je srebrna.

Sada Šveđani sanjaju zlatno odličje na svom tlu, žele otići do kraja i kada se pogleda momčad, ne može se reći da za to nemaju pokriće. Jako dobro su pokriveni na svim pozicijama, imaju i iskustvo i mlađe igrače, reprezentacija su koja definitivno na ovom Prvenstvu može otići jako daleko.

U odnosu na neka ranija natjecanja, nema Niclasa Ekberga Mattiasa Zachrissona i Hampusa Wannea što se može osjetiti jer je riječ o bitnim igračima. Povrh svega Jerry Tollbring u Rhein-Neckar Löwenu nije se baš naigrao nakon dolaska Gensheimera i tek će se vidjeti koliko će dugo držati neku razinu forme.

Embed from Getty Images

Međutim na nekim mjestima je stvarno vrlo jaka, tu su Appelgren i Palicka na vratima, iskusni vratarski dvojac koji je među najboljima u Bundesligi, zatim obrambeno odlični Darj i Ekdahl Du Rietz, u vanjskoj liniji Jim Gottfridsson, Lukas Nilsson i Albin Lagergren...

Kao domaćini svakako su među glavnim kandidatima za odličje, ali ne samo zbog toga već zato što imaju i visoku kvalitetu.

Što očekivati: Definitivno mogu u borbu za odličje, čak i najsjajnije.

Hoće li se kaos s izbornikom odraziti na Slovence?

Slovenija ima jedno odličje s europskih prvenstava i to s onog kojem su bili domaćini 2004. godine. Tada su Slovenci dogurali do finala, ali tamo je bolja bila Njemačka i zaustavila ih je u pohodu prema zlatu. Nikada kasnije nisu bili bliže tituli nego tada, čak štoviše, nikada kasnije nisu došli niti do medalje na europskim smotrama. Uhvatili su još onu broncu u Poljskoj na Svjetskom prvenstvu kada su čudesnim preokretom bez medalje ostavili Hrvatsku.

O Sloveniji sve se zna, barem što se tiče igračkog kadra. Miha Zarabec kao zvijezda Kiela velika je nada slovenske reprezentacije i na ovom natjecanju, ne smije se zaboraviti na iskusnog Dolenca, snažnog Blagotinšeka na crti, a golmani su one vrste da kada im krene, mogu lakoćom preko 15 obrana.

Ono što ne smije ostati nespomenuto je događanje u stručnom dijelu. naime praktički neposredno pred Prvenstvo u Slovenskom rukometnom savezu uručili su otkaz Veselinu Vujoviću i krenuli u potragu za novim izbornikom. Neuobičajen potez, nećemo ulaziti u detalje i razloge, ali sve se moglo odraditi na drugačiji način. Umjesto Vujovića na klupu je stigao Ljubomir Vranješ.

Embed from Getty Images

Ovo je i za Vranješa velika prilika, posebno nakon neuspjeha koje je imao na klupi reprezentacija Srbije i Mađarske te Veszprema.

S obzirom na cajtnot u kojem su se Slovenci bili našli, širi popis reprezentativaca napravio je Uroš Zorman koji vrši funkciju pomoćnog trenera, navodno mu je nuđeno da preuzme on reprezentaciju, ali radije je ostao kao pomoćnik.

Što očekivati: Slovenija može sa Švedskom proći dalje. Ima kvalitetu za to, a na pripremama je pokazivala da može odraditi dobar posao.

U Švicarskoj sve počinje i završava sa Schmidom

Nakon 14 godina izbivanja s europskih prvenstava vraća se Švicarska. Švicarci se vraćaju na krilima Andyja Schmida, jednog od najboljih igrača Bundeslige i igrača koji je jedina svjetska klasa u ovoj momčadi.

Od Schmida sve kreće i s njim sve završava, on je glavni mozak reprezentacije, igrač ogromnog iskustva i igrač koji je prava i istinska klasa. Strijelac, asistent, vođa, ne samo najbolji u Švicarskoj, već igrač koji bi imao mjesta i svakoj reprezentaciji svijeta.

Embed from Getty Images

Da bi napravili nešto više, Švicarci bi trebali još pokoju klasu, ali ovako će se zadovoljiti s Lukom Marosom, Dimitrijem Küttelom, Lucasom Meisterom, koji nisu blizu Schmidove klase, ali su igrači koji mogu pomoći.

U svakom slučaju za Švicarsku je velika vijest da se vratila na veliku scenu.

Što očekivati: Teško će proći skupinu, a ako i prođu, dalje od druge faze neće doći.

Poljaci kreću ispočetka

Poljska od odlaska one sjajne generacije ima problema, nedostaje joj kvalitete iako se naziru neki mlađi igrači koji bi mogli i trebali u budućnosti povući. No skupo se plaća danak velikog broja stranaca u najjačim poljskim klubovima pa tako i razvoj mladih igrača ne ide onim smjerom kojim su željeli.

Na ovom Prvenstvu kao i svi imaju i dodatnih problema s izostancima, nedostaju Tomasz Gebala, Pawel Paczkowski, Pawel Genda, Michal Daszek...

Ipak imaju ponešto igrača koji su skupljali više minuta u velikim utakmicama, Arkadiusz Moryto, Kamil Syprzak igrači su od kojih se puno očekuje i koji će puno toga donijeti.

Embed from Getty Images

Tijekom priprema nije sve izgledalo baš najbolje, ali tijekom priprema mnogi su bili rezervirani i Prvenstvo će ponuditi pravi odgovor o poljskim mogućnostima.

Što očekivati: Prolazak u drugu fazu natjecanja bio bi veliki uspjeh.

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!