Košarka

Fenerbahče se vratio na pravi kolosijek, Real i Milano uvjerljivi kod kuće

Matej Kačan • petak, 10.01.2020.
Fenerbahče se vratio na pravi kolosijek, Real i Milano uvjerljivi kod kuće

Četiri susreta 18. kola Eurolige odigrana su u četvrtak navečer, a po dvije pobjede su odnijeli domaćini i gosti bez većih iznenađenja...

Prvi susret večeri odigrali su u Berlinu Alba i Maccabi, a završen je očekivano. Izraelci su ove sezone vrlo ugodno iznenađenje i drže četvrto mjesto ljestvice s omjerom 12-6, a pobjeda protiv Albe koja sjedi u donjem domu nikad nije dolazila u pitanje.

Vodila je Alba minimalno kroz prvu četvrtinu, ali istu Maccabi završava s 8:2 serijom za vodstvo od tri razlike koje je postepeno raslo do osam poena prednosti na ulasku u posljednju dionicu. U zadnjih deset minuta berlinska momčad je tek uspjela smanjiti maksimalnih 13 razlike na konačnih 95:89.

Maccabi tako nastavlja proživljavati ponajbolji period otkad je team manager kluba Nikola Vujčić, a do pobjede su ga predvodile američke snage u vidu Elijaha Bryanta s 19 poena te Jalena Reynoldsa koji je dodao 17. Martin Hermannsson ubacio je 16 poena kod poraženih.

Panathinaikos je u utakmicu protiv Olimpije u Milanu krenuo bolje pa je poveo s 8:2, ali je brzo domaćin okrenuo te nakon vezanih ubačaja Sergija Rodrigueza i Rolla vodi 13:12 te je ista razlika i na kraju prve četvrtine. Svojim ubačajima Moraschini predvodi prvo veće odvajanje pa na polovici druge četvrtine Milano vodi 33:25.

Razlika se nastavlja povećavati do kraja treće dionice kad je na semaforu 73:57, a u posljednjoj četvrtini Panathinaikos se dalekometnim ubačajima Jimmera Fredettea približava na sedam razlike, ali je Milano novim ubačajem Rodrigueza i slobodnim bacanjima Luisa Scole uspješno zaključio susret za konačnih 96:87.

Rodriguez je bio maestralan te je vodio pobjednike s 22 poena, a 17 je pridodao Keifer Sykes. Fredette je do konca uspio utrpati čak 28 poena, ali sam nije uspio povući goste do preokreta.

Fenerbahče i njegov trener Željko Obradović vratili su se na kolosijek pobjeda uvjerljivom predstavom kod Baskonije u Vitoriji. Baskoniji ne pomaže ni promjena trenera, loša forma koju je glavom platio Velimir Perasović nastavlja se i dalje. Tako su nakon večerašnje utakmice ove dvije ekipe na istom 7-11 omjeru.

Furiozno su u utakmicu krenuli Derrick Williams te posebno Leo Westermann u ime Fenera. Potonji je odmah vezao tri trice, a svojih sedam poena je dodao bivši NBA igrač te njih dvojica dijele 16 poena Fenera naspram pet domaćih te se gosti odvajaju odmah i do kraja ne ispuštaju vodstvo. Tako je na poluvremenu već 42:28, a nakon treće dionice razlika skače do 17 poena razlike za Fener koji je sjajnom obranom limitirao domaćine na ispod 20 poena u svakoj od prve tri četvrtine.

Do kraja je Baskonia tek smanjila do konačnih 79:65 za Fener koji je vodio upravo Westermann s 21 poenom. Bivši igrač Partizana sve je koševe postigao iza linije trice s koje je gađao sjajnih 7/8, dok je Williams dodao 16. Već po običaju je kod Baskonije sjajan bio Tornike Šengelia s 21 poenom, dok je 18 zabio Youssoupha Fall.

U posljednjoj utakmici večeri Real Madrid je barem privremeno preuzeo vrh tablice, barem dok Efes ne kompletira kolo. Pobjeda protiv Žalgirisa došla je mnogo teže, no što bi očekivali od susreta druge i 16. ekipe na tablici, ali i ovakvi susreti dokazuju ljepotu i neizvjesnost Eurolige.

Bolje je u susret krenuo Žalgiris te preko Landalea i Walkupa vodi 8:2, a vodstvo drži do samog kraja četvrtine kada 20:18 za Real postavlja Tavares. Mnogo bolje je Real krenuo u drugu dionicu koja se nakratko pretvorila revolveraški dvoboj Rudyja Fernandeza i Lekavičiusa u kojemu je uspješniji bio Španjolac pa uz pomoć suigrača odvodi Real na 13 razlike. No Lekavičiusu pripada druga polovica četvrtine te vraća Žalgiris na 47:41 zaostatak na velikom odmoru.

Ipak vodstvo Reala nije dolazilo u pitanje jer dirigentsku palicu preuzima Facundo Campazzo koji održava Real na sigurnoj udaljenosti od protivnika. U posljednjoj dionici glavne su uloge preuzeli ostali igrači nastavljajući običaj svojevrsne napadačke demokracije u redovima Madrižana. Tek je u završnici Žalgiris smanjio na konačnih 88:82, ali je Real utakmicu odradio vrlo sigurno i uvjerljivo.

Pet igrača bilo je dvoznamenkasto i raspoloženo kod Reala, a više od drugih je ubacio centar Trey Thompkins koji je većinu od svojih 20 poena zabio u četvrtoj dionici. Kod Žalgirisa je Lukas Lekavičius sjajnom drugom dionicom došao da 21 poena, a 19 je dodao Walkup.

Euroliga, 18. kolo:
Alba Berlin - Maccabi Tel-Aviv 89:95
Olimpia Milano - Panathinaikos 96:87
Baskonia - Fenerbahče 65:79
Real Madrid - Žalgiris 88:82

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!