Rukomet

Kelentrić: 'Siguran sam da će Bjelorusija s nama u drugi krug'

Branimir Korać • subota, 11.01.2020.
Kelentrić: 'Siguran sam da će Bjelorusija s nama u drugi krug'
Foto: Pixsell

Hrvatska danas igra protiv Bjelorusije, vrlo bitnu utakmicu koja je važna ne samo iz aspekta prolaza u drugu fazu natjecanja, već i zbog prenošenja bodova s obzirom da je riječ o srazu najboljih reprezentacija u skupini. Mario Kelentrić dobro poznaje Bjeloruse i zna koliko su opasni...

Mario Kelentrić bivši je hrvatski reprezentativac, vratar bogate domaće, inozemne i reprezentativne karijere, a danas dugogodišnji trener vratara PPD Zagreba. Tijekom karijere, kako igračke tako i trenerske, prošao je puno toga i može se reći kako je bio svjedok većine ogleda hrvatskih i bjeloruskih rukometaša i kroz reprezentaciju i kroz klub.

Bjelorusiju jako dobro poznaje i vidi je kao prilično teškog i neugodnog protivnika koji može stvoriti velike probleme.

"Bjelorusi imaju jako dobru prvu postavu i samo je pitanje koliko može izdržati cijelu utakmicu. Čeka nas sigurno teška utakmica i bit će to velika borba za bodove koji se prenose u drugi krug. Siguran sam da će Bjelorusija s nama u drugi krug i ta utakmica ima još veću važnost jer se prenose ta dva boda za dalje. Imaju dva jako dobra golmana u Saldacenki i Mackeviču iz Meškova, obrana im je granitna, sve su to gabaritni i veliki igrači protiv kojih nije lako igrati", kaže Kelentrić za Sportnet.

Bjelorusi u susretu protiv Srbije nisu puno koristili Barisa Puhouskog, jednog od svojih zaštitnih znakova već godinama.

"To je i za mene malo iznenađenje jer im je on godinama ponajbolji igrač i očekivao sam ga više na parketu. Međutim imaju oni tu širinu i bez njega."

Jučerašnji dan obilježio je poraz Francuske protiv Portugala, iznenađenje, ali ne i senzacija jer je taj isti Portugal jači za Duartea već svladao Francusku u kvalifikacijama.

"U svakom slučaju svaki poraz Francuske na velikom natjecanju je iznenađenje. Međutim mi koji smo dugo u rukometu znamo koliko je Portugal jak. Puno se ulaže, imaju odlične mlade selekcije, njihovi veliki nogometni klubovi ušli su u ovaj sport i tu se otvara novo tržište. Francuska sada ima problem i mora pobijediti Norvešku i istina je da im više odgovara taj trkački rukomet koji njeguju Norvežani."

Nekada su imali Omeyera, danas je tu Gerard, ali francuska vratarska linija ne čini se uvjerljivom.

"Gerard nije golman koji je klasa Omeyera, ali odličan je. Prije je imao uz sebe dobrog i iskusnog Dumoulina, ne znam kako su se odlučili za ovu dvojicu i mislim da će Gerard morati dosta iznijeti na svojim leđima. Ne izgleda baš uvjerljivo. Poraz od Portugala sigurno im je šamar, ali nije prvi put jer se zna dogoditi da u olimpijskim godinama podbace na Europskom prvenstvu. No ne zamaraju se s tim, sjetimo se 2012. kada su u Srbiji bili loši pa u Londonu uzeli zlato. Ovdje još nisu osigurali Olimpijske igre, ali ne sumnjam da će biti tamo jer će biti i domaćini kvalifikacijskog turnira."

Francuzi nisu dobro krenuli, ali zato jesu Šveđani sa sjajnim vratarskim dvojcem Appelgren - Palicka, vjerojatno najbolji duet na Prvenstvu.

"Sigurno najbolji vratarski dvojac na Prvenstvu. Obojica su u tonusu, brane zajedno u klubu, odlično se nadopunjuju, brane dosta, a i imaju dosta odmora. Šveđani su općenito sjajni, imaju jako dobru reprezentaciju, domaćini su i imaju ogromnu podršku s tribina. Po meni prvi favorit za zlato."

Hrvatsku u drugom krugu čekaju dvoboji s dvije reprezentacije iz skupine B koja je najslabija i u njoj je jako teško predvidjeti tko će ići dalje.

"Te četiri reprezentacije neće se uključiti u borbu za polufinale. Mi moramo dobiti obje utakmice protiv protivnika iz skupine B, a mislim da te reprezentacije, bez obzira što je Austrija domaćin, ne mogu niti s Bjelorusijom kako bi se približile prolazu. To su reprezentacije protiv kojih se neće smjeti kiksati, a morat će se dobiti i jedna od ovih velikih Španjolska ili Njemačka."

Christian Prokop malo je iznenadio kada je izostavio Silvija Heinevettera sa šireg popisa.

"Ne bih ga niti ja vodio. Wolf je apsolutno prvi golman, a Silvio mu je dosta sličan, samo puno lošiji. Bittera je uzeo zbog nešto drugačijeg stila i iskustva, a zadatak mu je jednostavan, odmoriti Wolfa u dijelovima utakmica. Bitter zna što mu je raditi i dobar je izbor."

Kelentrić smatra kako Hrvatska može do polufinala, ali tamo ne vidi Španjolsku.

"Španjolci imaju problem što nemaju mlade igrače koji dolaze osim ta dva krila, a razlog je liga koja je jako pala. Ostalo je sve stara garda i upitno je koliko mogu. U početku će sigurno biti jako opasni, a kasnije vidjet ćemo koliko će izdržati ovaj ritam. Mislim da mi i Nijemci imamo najviše šanse za polufinale. Njemačka ima problem s izostancima, najviše će nedostajati Wiede, imaju problem na srednjem vanjskom, ali su svejedno favoriti. Ne veliki, ali blagi."

Danas je u hrvatskoj skupini na rasporedu dvoboj između Srbije i Crne Gore, susret poraženih iz prvog kola.

"Crnogorci su oslabljeni i ovdje imaju najslabiju reprezentaciju u skupini. Kod Srbije se ponavlja ista priča, dođu na natjecanje puni ambicija, pa se posvađaju pa onda nekog iznenade. U ovom dvoboju su favoriti, smatraju da mogu dobiti Crnu Goru i onda vide nadu da s dobrim nastupom protiv nas prođu dalje. Još je i Cupara loše branio u prvoj utakmici, a ne vjerujem da mu se mogu takve dvije povezati."

Srbija je imala čudan put u pripremama, neposredno uoči Prvenstva igrala je na turniru u Francuskoj protiv nekoliko klasa jačih Francuza i Norvežana, a to je, naravno, okončalo teškim porazima. Nije dobro baš za samopouzdanje?

"Teško je odbiti kada te pozovu takve reprezentacije, ali opet... Ne znam zašto su se odlučili igrati s njima. Mislim da smo mi napravili bolje i izabrali dva korektna protivnika gdje smo imali što za vidjeti i saznati. Njih je sigurno poljuljalo to jer nije lako nakon što gubiš dvoznamenkastom razlikom. Ja se ne bih za to odlučio, ne možeš puno toga niti saznati, a niti vidjeti u takvim susretima."

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

FOTO: Jurica Galoić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!