Košarka

Maccabi u drami svladao Fenerbahče, Tomić skroman u pobjedi Barcelone

Matej Kačan • subota, 08.02.2020.
Maccabi u drami svladao Fenerbahče, Tomić skroman u pobjedi Barcelone

Kompletirano je 24. kolo Eurolige, a iz pet utakmica u petak izdvajamo veliku pobjedu Maccabija protiv Fenerbahčea u Istanbulu u posljednjim trenucima susreta...

U prvom susretu dana Crvena zvezda je dobro krenula u susret protiv domaćeg Himkija, ali nije uspjela potvrditi domaći trijumf protiv Panathinaikosa. Domaćin je u Moskvi nakon polovice prve dionice odjurio na prednost i od 17 poena razlike u drugoj četvrtini da bi napokon upisao pobjedu nakon tri poraza u nizu.

Himki je ušao u posljednju dionicu s 13 poena razlike nakon što je u trećoj četvrtini dopustio Zvezdi lagani povratak na šest-sedam poena zaostatka, ali je ozljedama izrešetani domaćin izdržao i taj posljednji 9:0 nalet gostiju koji je na kraju bio predvođen s pet poena u nizu Kevina Puntera. Završilo je tako 78:72 za domaćina koji je izjednačio s današnjim protivnikom na 10-14 omjeru i diobi 10. i 11. mjesta.

Kao i obično, Himki je predvodio Aleksej Šved s 22 poena uz devet dodavanja, a uz njega je dobro odigrao i Jonas Jerebko s 19 ubačaja uz osam skokova. Punter je s 20 poena bio napadački raspoložen kod Zvezde, ali pravu pomoć nije imao jer je još jedino Vladimir Štimac s 10 poena bio dvoznamenkast kod gostiju.

Veliku utakmicu i tijesan susret je donijelo 24. kolo u Istanbulu gdje su snage odmjerili Fenerbahče i Maccabi iz Tel Aviva. Fener je u susret ušao s imperativom pobjede u lovu na doigravanje, dok bi Maccabi trijumfom stavio dodatni pritisak na CSKA koji je upisao dva poraza u nizu.

Na kraju su u svom naumu uspjeli gosti koji su nakon 30 minuta egala poveli 7:0 serijom na početku četvrte dionice, ali se Fener vratio u vodstvo u samoj završnici svojom 7:0 serijom koju je tricom zaključio Leo Westermann. Izmijenili su nakon toga poene Dorsey i Sloukas, ali je heroj Izraelaca večeras bio Othello Hunter svojim košem za 78:77 i pobjedu Maccabija koji je tako došao na 16-8 omjer i diobu četvrtog i petog mjesta s CSKA.

Maccabi je jako dobro raspodijelio napadačke dužnosti pa je uz Huntera i Deni Avdija imao 13 poena, dok je poen manje dodao Aaron Jackson. Kod Fenera je 22 poena ubacio Derrick Williams, dok su po 18 dodali Sloukas i Nikola Kalinić.

Jednu poprilično napadački siromašnu utakmicu su u Njemačkoj odigrali Bayern i Valencia, a na kraju je slavio gost i to sa serijom u posljednjih nekoliko minuta koja je slomila domaćina i dovela rezultat do 66:59. Bayern je vodio sa sedam i osam razlike kroz drugu dionicu, ali je to vodstvo prosuo početkom treće da bi prije posljednjih deset minuta imao pola koša prednosti.

No Valencia je ključnu seriju napravila sredinom četvrte dionice kad je povezala 10:0 i otišla na osam razlike. Bayern je preko Đedovića i Šiška pokušao vratiti te je došao na tri poena zaostatka, ali su Doornekamp dvicom i Colom slobodnim bacanjima održali prednost gosta i postavili konačan rezultat.

Upravo je Doornekamp s 11 poena uz Mikea Tobeyja vodio goste, a 10 je dodao Vanja Marinković. Greg Monroe je kod Bayerna ubacio 15, dok je 12 dodao Đedović.

Vrlo siguran i uvjerljiv je kod kuće bio Panathinaikos koji je s 15 razlike protiv Zenita isprao gorak okus poraza u Beogradu. Vrlo jako je krenuo domaćin te nakon deset minuta vodi s 30:11, a u drugoj četvrtini prednost ide i do 21 poena razlike. Ipak se Zenit vratio dobrom drugom četvrtinom te je spustio razliku na šest poena, ali je domaćin odigrao vrlo sigurno drugo poluvrijeme te je bez drame došao do konačnih 96:81.

Deshaun Thomas je bio sjajan kod pobjednika s čak 27 poena, a 15 je dodao Tyrese Rice. Kod Zenita je 21 ubacio iskusni centar Gustavo Ayon, ali prave pomoći suigrača nije bilo.

Barcelona je nakon sjajnog starta u utakmicu protiv Milana i deset razlike u prvoj četvrtini naglo pala te je Olimpia serijom 21:5 okrenula minus šest u plus 12, dok je na poluvremenu vodila s 45:36. Uspjela je Barcelona odgovoriti svojom 11:1 serijom u trećoj dionici s tri trice sjajnog Malcolma Delaneya, ali se plus sedam nije dugo zadržalo već se u posljednju dionicu ušlo s egalom.

Održavala je Barcelona blago vodstvo kroz većinu četvrtine, a posljednji pokušaj Milana predvođenog Tarczewskim su obranili Delaney i Davies, dok je posao zaključio Kyle Kuric dvicom i slobodnim bacanjem za konačnih 84:80 i pobjedu Barcelone.

Delaney je bio sjajan te je herojski vodio Barcelonu s 27 poena i devet dodavanja, a Kuric je ubacio 16. Ante Tomić je za 18 minuta na terenu ubacio dva poena (1/3 iz igre) uz sedam skokova, od čega dva napadačka. Kod Olimpije je iskusni Sergio Rodriguez ubacio 14 poena, dok je Kaleb Tarczewski ubacio 13 uz devet skokova.

Euroliga, 24. kolo:
Himki - Crvena zvezda 78:72
Fenerbahče - Maccabi 77:78
Bayern - Valencia 59:66
Panathinaikos - Zenit 96:81
Barcelona - Olimpia Milano 84:80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!