Tenis

Dan preokreta i iznenađenja u New Yorku, Jung izbacio aktualnog pobjednika turnira

Matej Kačan • subota, 15.02.2020.
Dan preokreta i iznenađenja u New Yorku, Jung izbacio aktualnog pobjednika turnira

Odigrana su četvrtfinala ATP turnira u New Yorku. SAD su ostale bez domaćih predstavnika nakon što je najveće iznenađenje priredio Jason Jung protiv Reillyja Opelke...

Jedno od najugodnijih iznenađenja ATP turnira u New Yorku svakako je tenisač iz Tajvana Jason Jung. On je kao kvalifikant i redovni dio Challenger turnira stigao do polufinala New Yorka svladavši domaćeg tenisača i trećeg nositelja te aktualnog pobjednika turnira Reillyja Opelku s 2-1 u setovima. Tako su Amerikanci nakon ispadanja Johna Isnera ostali i bez svoje druge uzdanice.

Jung je prvi set izgubio taman kad je trebao odservirati za ulazak u tie-break. Opelka je odigrao sjajno na povratnom udarcu te je Junga ostavio bez poena na svom servis gemu za 1-0 u setovima, ali moglo je biti bitno drugačije da je Jung pri 2:2 iskoristio 15:40 i dvije break lopte na Opelkinom servisu.

U drugom setu je svatko bio siguran na svom servisu do sedme igre kad Jung radi ono što nije uspio u prvom te 15:40 pretvara u oduzet servis i veliku prednost koju je uspio obraniti za 6:4 s tim da je mogao to odraditi i uz gem manje, ali je pri 5:3 i Opelkinom servisu ispustio 0:40 i čak tri set lopte.

Niz jako dobrog returna nastavio je Jung i odmah na startu trećeg seta za novi break odmah za 1:0, a do kraja je tu prednost zadržao te je i treći set uzeo sa 6:4 za pobjedu i prolazak u polufinale.

Tamo će se susresti s 98. igračem svijeta i jednim poznatim imenom, Talijanom Andreasom Seppijem koji je nakon preokreta također s 2-1 svladao još jednog američkog krvnika, Australca Jordana Thompsona koji je do četvrtfinala došao baš preko prvog nositelja Isnera. Thompson je i u ovaj meč bolje krenuo pa je na prvi set koji je dobio u tie-breaku otpao dobar dio od dva sata i 16 minuta trajanja susreta.

Nitko nije došao do breaka u prvom setu, a u trinaestoj igri je Australac osvojio pet poena u nizu za 5:1 te je lagano sa 7:2 uzeo prvi set. Dobro je Thompson krenuo i u drugi set te je odmah na startu oduzeo servis Seppiju pa se činilo kako je prednost jednog seta i breaka u drugom nedostižna, ali se od tog trenutka meč preokrenuo.

Seppi je vratio break za 3:3, a onda je napravio još jedan za 6:4 i 1-1 u setovima, a u treće setu Thompson očito više nije imao snage te mu se igra raspala nakon što je prosuo priliku za lako dobiti meč. Seppi je krenuo silovito s pet gemova u nizu uz dva breaka, a imao je i dvije break te ujedno i meč lopte za čistih 6:0, ali je to Thompson spasio. No na Seppijevom servisu nije bilo dileme i Talijan kao 98. igrač svijeta kompletira preokret za polufinale.

Drugi polufinalni par čine pobjednici ranijih mečeva koji su se igrali u petak navečer, Kyle Edmund koji je kao osmi nositelj nadvisio Soonwooa Kwona te šesti nositelj Miomir Kecmanović koji je svladao četvrtog nositelja Uga Humberta.

Edmund je u meč protiv Kwona ušao kao favorit, ali se za slavlje trebao pošteno namučiti i ponuditi preokret jer je Korejac nakon slabog ulaska u meč i zaostatka od 2:0 u prvom setu počeo sjajno vraćati Britančev servis za tri breaka te četiri osvojena gema u nizu i 6:3 za prvi set.

Dugi set je bio mnogo lakši po Britanca. Ušao je jednako dobro, s breakom i 2:0, ali ovaj put nije dopustio preokret, već je još jednom oduzeo Kwonov servis za prednost od 4:1 koja je pretvorena u 6:2 i 1-1 u setovima. Treći i odlučujući set je donio stabilizaciju oba tenisača pa su servisi bili sigurni i otišlo se u tie-break. Niti tamo nitko nije napravio značajniju prednost sve do Kwonovog vodstva od 5:4 kada Edmund uzima tri poena u nizu za 7:5 i veliko slavlje.

Ni Kecmanović nije imao lagan posao. U četvrtfinalu koje se ispostavilo kao runda preokreta i Srbin je ponudio jedan nakon što je četvrti nositelj Humbert dobrim ulaskom u meč i breakom za 2:0 stekao prednost koju je zadržao do kraja prvog seta za 6:3.

Do kraja je ipak Kecmanović značajno podigao razinu igre pa je drugi set dobio lagano sa 6:2 uz dva oduzimanja Humbertovog servisa, a u trećem setu su početni udarci bili više-manje sigurni do sedme igre u kojoj je Kecmanović prelomio meč. Spasio je na svom servisu 15:40 i dvije break lopte koje bi možda značile i poraz te je sam napravio break za 6:4 i ulazak u polufinale.

Polufinale će se igrati u noći sa subote na nedjelju, a Kecmanović i Edmund će kao prvi par na teren nakon prvog polufinala u konkurenciji parova.

ATP New York, četvrtfinale:
Miomir Kecmanović (Srbija, 6) - Ugo Humbert (Francuska, 4) 3:6, 6:2, 6:4
Kyle Edmund (Velika Britanija, 8) - Soonwoo Kwon (J. Koreja) 3:6, 6:2, 7:6
Jordan Thompson (Australija) - Andreas Seppi (Italija) 7:6, 4:6, 1:6
Reilly Opelka (SAD, 3) - Jason Jung (Tajvan, Q) 7:5, 4:6, 4:6

FOTO: Srdjan Ilic/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!