Nogomet

Nogometni vikend u doba korone

Sportnet • petak, 13.03.2020.
Nogometni vikend u doba korone

Širom Europe se lige prekidaju ili se utakmice, u najboljem slučaju, igraju pred praznim tribinama i zapravo nije lako pronaći dovoljan broj zanimljivih utakmica. Ova situacija podsjeća malo na kraj lipnja kada su svi normalni klubovi ili na odmoru ili u početnoj fazi priprema, pa se kladioničarski listić puni parovima finske, norveške i latvijske lige. Dobro, za sad još uvijek nije tako crno, tako da stanje u petak ujutro izgleda ovako...

PIŠE: I.W.

BORUSSIA DORTMUND – SCHALKE

prva njemačka liga, subota 15:30

Iako termin Revierderby pokriva zapravo bilo koji međusobni susret klubova Ruhra, regije od pet milijuna stanovnika (Borussiju, Schalke, Bochum, Duisburg, Essen, Oberhausen i Wattenscheid), popularnost i povijesni značaj prva dva navedena su zasjenili ostale klubove, tako da se danas taj termin upotrebljava skoro isključivo za njihov međusobni dvoboj. Računajući i prijateljske i kup-utakmice, baš ovaj derbi koji će se odigrati bez publike će biti 180. međusobni susret. Schalke ima deset pobjeda više i taj povijesni skor je jedna od rijetkih pozitivnih stvari s kojim će istrčati na Westfalen. Bez pobjede su već sedam susreta i čeka ih teška borba za mjesto koje donosi Europu sljedeće sezone. S druge strane, Borussia se serijom od četiri pobjede konačno dokopala drugog mjesta na tablici, te u ovom trenutku ima četiri boda zaostatka za vodećim Bayernom.

APOEL – ANORTHOSIS

prva ciparska liga, subota 16:00

S Apoelom smo se zadnji puta susreli uoči derbija s Omonijom (završilo je 0:0). U međuvremenu su Ciprani započeli svoju Ligu za prvaka, doigravanje šest najboljih klubova iz prvog dijela prvenstva. Navijačima Dinama dobro poznati Gruzijac Temur Ketsbaia je dobio zadatak vratiti Anorthosisu poziciju koju je imao prije desetak godina, kada je bio vodeći klub na otoku, prvi ciparski klub u Ligi prvaka i kada su redovito nastupali u skupinama Europske lige. Tri četvrtine prvenstva su plavo-bijeli čije redove brane naši Gordon Schildenfeld i Branko Vrgoč zauzimali prvo mjesto na tablici, da bi ih u završnici dostigla Omonia. Apoel je u ovom trenutku na trećem mjestu i u zaostatku šest bodova za gostima, tako da nas i na Cipru čeka zanimljiva završnica.

LEVSKI – LUDOGOREC

prva bugarska liga, subota 16:15

Bugari su došli do 25. kola, pretposljednjeg prije nego što se liga podijeli na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak i Levski na svojem terenu ima priliku smanjiti zaostatak od devet bodova za vodećim Ludogorcem. Gosti su još uvijek neporaženi u prvenstvu, a Levski je u lošoj formi jer je u posljednjih sedam ligaških utakmica samo jednom osvojio sva tri boda. Prošlog tjedna je u četvrtfinalu bugarskog kupa u utakmici istih suparnika pobjedu na kraju odnio Levski boljim izvođenjem jedanaesteraca i tako prekinuo seriju bez pobjede protiv Ludogoreca, a koja je trajala dvanaest utakmica. Zanimljiva imena na klupama: nekadašnji stoper bugarske reprezentacije, Petar Hubčev, na klupi Levskog, a tvorac Viktorije iz Plzena, Pavel Vrba, na klupi gostiju.

RANGERS – CELTIC

prva škotska liga, nedjelja 13:00

Trener Aberdeena Alex Ferguson je posljednji trener koji je podigao pehar za prvaka Škotske, a da nije sjedio na klupi Rangersa ili Celtica. Bilo je to prije 35 godina. Nikad prije toga Old Firm nije dominirao toliko sezona uzastopno. Iako kvaliteta i nije baš vrhunska, ovaj susret je danas globalno prepoznat kao jedan od najvećih derbija na svijetu. Radi se o stotinama godina mržnje. Međutim, otkako su Rangersi nešto muljali oko plaćanja poreza svojoj dragoj Kraljici i bili zbog toga kažnjeni izbacivanjem u četvrtu ligu, prvenstvima je dominirao Celtic i ove sezone se nalazi pred osvajanjem devetog uzastopnog naslova prvaka. Steven Gerrard je dobio zadatak da vrati Rangerse na vrh, ali ove sezone izgleda da ništa od toga jer je trenutna razlika za škotsku ligu velikih 13 bodova. Iako... Rangersi imaju utakmicu manje, pa ako dobiju ovaj susret i onaj još neodigrani, prednost bi se mogla smanjiti na samo sedam bodova. Puno je tu "ako". Posljednji međusobni susret je dobio Rangers 2:1. Borna Barišić je jedan od nezamjenjivih kotačića Rangersa, dok bi priliku mogao dobiti i Nikola Katić. Nastup Joze Šimunovića u zeleno-bijelom Celtica ovisi o planovima trenera Neila Lennona.

TRABZONSPOR – ISTANBUL BAŠAKŠEHIR

prva turska liga, nedjelja 14:00

GALATASARAY – BEŠIKTAŠ

prva turska liga, nedjelja 17:00

Čeka nas dvostruki program u Turskoj. Suparništvo između dvije gradske četvrti na europskoj strani Istanbula je dugo i intenzivno, te su Galatasaray i Bešiktaš u raznim natjecanjima zadnjih stotinjak godina odigrali već 346 međusobnih utakmica. Galata ima desetak pobjeda više, a bolje stoji i ove sezone: prošlotjedni remi kod Sivasspora je zaustavio seriju pobjeda i žuto-crveni zaostaju tri boda za prvoplasiranim Trabzonsporom. Bešiktaš našeg Domagoja Vide ima skromniju sezonu, pa iz daljine prati izmjenjivanje na samom čelu ljestvice. Ovog trenutka se nalazi na petom mjestu sa šest bodova zaostatka iza vječitog gradskog rivala. Trabzonspor ne zna za poraz još od prosinca i ima priliku vratiti se na prvo mjesto baš protiv nedjeljnog gosta. Bašakšehir je zanimljiv slučaj: imaju dva druga mjesta u posljednje tri sezone i ekipa koju vodi bivši turski reprezentativac Okan Buruk očekuje da je ovo konačno ta sezona kada će osvojiti prvi naslov. A na terenu zanimljiv skup igrača: Martin Škrtel, Gaël Clichy, Mehmet Topal, Gökhan Inler, Edin Višća, stari dobri Robinho, Demba Ba. The Expendables Soccer Edition.

PAOK – OLYMPIAKOS

prva grčka liga, nedjelja 18:30

Grci su također zakoračili u doigravanje za prvaka. Ova dva kluba se nalaze usred serije međusobnih utakmica: zadnji prvenstveni dvoboj u Solunu prije desetak dana su dobili gosti s 1:0. Prošlog tjedna se odigrala prva utakmica polufinala grčkog kupa i taj put je dobio PAOK s 3:2, uz jedan pogodak našeg Josipa Mišića. U nedjelju nam slijedi novi prvenstveni dvoboj, da bi nas kasnije u Pireju očekivale još dvije utakmice: uzvrat kupa i naravno još jedna u doigravanju. Olympiakosova prednost se popela na teško dostižnih 14 bodova, ali ako netko može prekinuti neporaženost gostiju ove sezone u ligi, onda je to je PAOK.

EVERTON – LIVERPOOL

prva engleska liga, ponedjeljak 21:00

Bila je sredina osamdesetih kada su ovi susreti posljednji puta odlučivali o najboljoj ekipi u zemlji. Oba kluba su tada bila na vrhuncu snage, kontinentalno moćni i nezadrživi. U međuvremenu su se stvari dosta promijenile, pa Everton od tada zapravo nije sila ni u engleskim okvirima, a Liverpool će ove sezone konačno prekinuti tridesetogodišnji post što se tiče titule najboljeg kluba u zemlji. Suparništvo je uvijek tu i najslađe je kad dobiješ prvog susjeda. U ovom slučaju se to misli doslovno, budući da su dva stadiona udaljena međusobno nekih petsto metara. Što se ovog susreta tiče, Everton se pod Ancelottijem prvo podigao, ali se u zadnje vrijeme malo spustio. Sredina ljestvice im je izgleda suđena, a do europske pozicije im nedostaje šest bodova. Liverpool je nešto kao engleska Gorica: nakon ispadanja iz Lige prvaka više nemaju nekih dramatičnih rezultatskih imperativa, pa u posljednju četvrtinu sezone ulaze sasvim opušteno. Prema gore ne mogu, a pasti dolje mogu samo u nekim katastrofalno-nevjerojatnim zapletima. Idealna prilika za obje ekipe da odigraju jedan opušten susret za raju. Everton čeka na pobjedu protiv Liverpoola već 21 utakmicu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!