Košarka

Vranković: 'Ovakav sustav natjecanja u HT Premijer ligi sljedeće sezone neće biti moguć'

Sportnet, Branimir Korać • srijeda, 08.04.2020.
Vranković: 'Ovakav sustav natjecanja u HT Premijer ligi sljedeće sezone neće biti moguć'
Foto: Pixsell

Upravni odbor Hrvatskog košarkaškog saveza je 1. travnja donio odluku o prekidu natjecanja za sezonu 2019/20. Bila je to dugo očekivana odluka jer je većina europskih košarkaških saveza već donijela vlastite odluke o završetku natjecanja.

U svakoj je zemlji situacija specifična i zahtijeva dobro promišljene reakcije, no uvijek je na prvom mjestu zdravlje igrača, trenera, službenih osoba, svih ljudi uključenih u košarkaški život i natjecanja.

Povodom ove bolne odluke, jer prvi se put u Hrvatskoj prekida košarkaška sezona, glavni tajnik Hrvatskog košarkaškog saveza Josip Vranković javio se u program Hrvatskog radija novinaru Lovorku Magdiću. A samo dan nakon tog intervjua FIBA Europe je objavila vrlo sličnu odluku koja se tiče Europskih prvenstava mlađih kategorija – nažalost ljeta 2020. neće biti. U16, U18 i U20 generacije izgubit će mogućnost borbe na europskoj pozornici, iskustvo odmjeravanja s najboljim europskim vršnjacima i vršnjakinjama će izostati, no – zdravlje je najvažnije!

"Nadam se da smo svjesni trenutka u kojem živimo i koji su prioriteti, a to je prvenstveno briga za zdravlje svih članova zajednice. Odluku smo donijeli vođeni tim motivima, a na osnovu preporuka Stožera za civilnu zaštitu. Ako se situacija popravi lako je neke stvari determinirati, ići u drugom smjeru. Međutim, htjeli smo dati do znanja da se stanje u sportu mora početi rješavati jer doći će do teške gospodarstvene situacije, a to će se u ogromnom obimu reflektirati na sport", započeo je s obrazlaganjem nedavne odluke Upravnog odbora HKS-a glavni tajnik Josip Vranković i nastavio s pojašnjenjem:

"Teško je u datom momentu nekoga proglasiti prvakom – sve naše lige imaju završnice u obliku doigravanja i na taj način se bira prvak. I osmoplasirani klub ima određene šanse biti prvak. U košarci nemamo, kao u nekim drugim sportovima bodovni sustav pa da je velika razlika među klubovima, a i tada se teško može odlučiti tko ispada. Zapravo smo birali između dvije nepopularne odluke. Proglasi li se prvak, a nije završilo prvenstvo, nanosi se šteta određenim klubovima, kao i kada prvak nije proglašen. Mislim da u ovom trenutku svi moramo imati određenu dozu razuma, sačekati da ovo sve prođe, a zatim sjesti za stol i sve usklađivati."

Hoće li se nacionalne lige proširivati ili će nova sezona striktno imati iste ekipe kao i u ovoj sezoni?

"Htio bih naglasiti da smo u ovom trenutku svi blokirani i stoga smo uputili molbu prema Središnjem državnom uredu za šport i Hrvatskom olimpijskom odboru da nam se omogući napraviti fleksibilnije sustave natjecanja za iduću godinu. Želja nam je pomoći klubovima, da se prema modelu financiranja koji će nam biti dostupan učini sve da sportsko tkivo preživi, to je sada najbitnije", rekao je Vranković i dodatno pojasnio kako garancija o izgledu predstojeće sezone trenutačno nema:

"Lige ćemo slagati u skladu s financijskim modelom kakav će biti dostupan i brojem vitalnih klubova. Sada vam mogu reći da se razmatraju razne opcije, od podjele lige na regije, do turnirskog odigravanja, no treba vidjeti s čim će se uopće raspolagati kada krenu pripreme za sezonu, a i vodit ćemo se onime što će u datom trenutku biti prihvatljivo klubovima. Smatram da trenutni sustav natjecanja dogodine neće biti moguć. Uspoređuje se da je ovo krizno stanje slično onome u Domovinskom ratu, a tada se igrala liga sa šest klubova. Možda ćemo i sada morati organizirati više skupina s po nekoliko klubova, tko zna, teško mi je o tome govoriti kad ne znamo što će biti za nekoliko dana."

"Očekuje nas velika kriza, sport je najranjiviji, a koliki će biti razmjeri ne mogu procijeniti", zaključio je glavni tajnik HKS-a.

#ostanitedoma

AUTOR: HKS

FOTO: Marko Dimić/PIXSELL

HT Premijer liga

1Zadar 175+274
2Cibona 175+316
3Split 175+256
4Cedevita Junior 175+177
5Gorica 139+62
6Zabok 1012-68
7Adria Oil Škrljevo 1012-29
8Furnir 715-159
9Alkar 715-165
10Šibenka 616-199
11Vrijednosnice Osijek 616-169
12Sonik Puntamika 517-296

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!